AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zurafa ne yapar ne yapamaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zürafa ne yapar ne yapamaz?​

Zürafalar kısa mesafelerde olduça hızlı koşabilirler, saatte 35 mil (56 kilometre) civarında yol katedebilirler. Zürafa için korunmasız bir pozisyon olan bu durumda genelde sürünün bir üyesi, dinlenen zürafa için bekçilik yapar.

Zürafa vahşi bir hayvan mıdır?​

Vahşi doğada yalnızca yarım milyon canlı Afrika fili olduğu düşünülüyor. Bu rakamlar vahşi zürafa nüfusuna göre oldukça harika görünüyor çünkü bilinen kadarıyla zürafa nüfusu yalnızca ve yalnızca 90.000. Son 15 yılda zürafa nesli, habitat kaybı ve kaçak avlanma nedeniyle yüzde 40’lık bir düşüş yaşadı.

Zürafa ne yer ne içer?​

Zürafa ne yer ne içer?
Ana besin kaynakları, diğer memelilerin erişemeyeceği yüksekliklerde yedikleri Akasya ağacının yapraklarıdır. Zürafalar aslanlar tarafından avlanırlar, ayrıca yavru zürafalar da leoparlara, benekli sırtlanlara ve Afrika yaban köpeklerine yem olurlar.

Zürafaların kalbi var mı?​

Bunun için olağanüstü güçlü bir kalbe ihtiyacı vardır. Nitekim zürafanın kalbi kafasından daha büyüktür ve yaklaşık 60 cm uzunluğa ve 11.8 kg’lık bir ağırlığa sahiptir. Zürafaların kalbi 350 mm Hg’lik bir basınçla kan pompalayacak kadar güçlüdür.

Zürafaların ses telleri neden yoktur?​

Zürafaların ses telleri yoktur: Bunun nedeni ise boyunlarının çok uzun oluşu ve ses tellerinin uzun boynuna sığmamasıdır.

Zürafalar düşünce kalkabilir mi?​

Zürafalar düşünce kalkabilir mi?
Zürafalar ayakta doğum yaparlar. Bu davranışın açıklaması çok basittir: Zürafaların, yırtıcı hayvanların saldırıları karşısında hayatta kalabilmeleri için öğrenmeleri gereken ilk şey, düşünce hızla ayağa kalkabilmektir.
Zürafa koşar mı?​
Sarımtrak vücudunda koyu lekeler vardır. Erkek ve dişilerin her ikisinde de kıllı deri ile örtülü kısa boynuzları, başından sırtına kadar uzanan kısa tüylü bir yelesi vardır. Kuyruk ucunda uzun bir püskül bulunur.
Vahşi hayvanların isimleri nelerdir?​
Vahşi hayvanlar olarak; ayı, yabandomuzu, çakal, vaşak, kurt, tilki, yaban kedisi ve sırtlan mevcuttur. Kemirgenlerden gelincik, tavşan, su samuru, ağaç sansarı ve ot oburlardan yaban keçisi, alageyik ve karaca yörenin yaban hayvanlarını oluşturmaktadır.

Zürafa hangi meyveleri sever?​

Zürafa hangi meyveleri sever?
Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’de, bin 930 hayvanın barındığı Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi’nde, görevliler tarafında mevsim meyveleri ile beslenen Zambak isimli zürafanın en sevdiği meyvenin yenidünya olduğu belirtildi.

Zürafa nasıl uyuyor?​

Zürafalar dinlenirken, boyunları dik ancak öne doğru eğilmiş bir şekilde ayakta dururlar. Bunu hayvanın içinde bulunduğu uyku evresinin konumuna göre söyleyebiliriz. Diğer bir deyişle, derin uykuda zürafalar yere yatacaktır.

Zürafaların neden büyük kalpleri oluyor?​

Zürafa beş metreye varan boyuyla karada yaşayan en büyük hayvanlardandır. Hayvanın yaşayabilmesi için kalbinden iki metre yukarıdaki beynine kan göndermesi şarttır. Bunun içinse olağanüstü güçlü bir kalbe ihtiyacı vardır. Nitekim zürafanın kalbi 350 mmHg.’lik bir basınçla kan pompalayacak kadar güçlüdür.

Zürafa neden beyin kanaması geçirmez?​

Zürafa neden beyin kanaması geçirmez?
Pasif destek sağlayan bu yapılar fazla kas gücü kullanmadan, dolayısıyla fazla yorulmadan dev cüsselerini taşımalarını sağlıyor. Biz aniden ayağa kalksak, beynimize giden kanın azalmasıyla başımız dönebilir. Zürafalar su içmek için başlarını yere indirdikten sonra, bir iki saniye içinde metrelerce yukarı kaldırıyor.
 
Zürafa, ilginç ve benzersiz özelliklere sahip bir canlı türüdür. Kısaca özetlemek gerekirse, zürafalar genellikle kısa mesafelerde oldukça hızlı koşabilirler ve saatte 35 mil civarında yol katedebilirler. Ancak bu hızlı koşu esnasında korunması gereken bir durumda ise diğer sürü üyeleri genellikle dinlenen zürafaya bekçilik yaparlar.

Zürafalar genellikle Akasya ağacının yapraklarını yiyerek beslenirler ve vahşi doğada avcıların hedefi olabilirler. Ses telleri olmadığı için zürafaların ses çıkaramazlar, bu da uzun boyunlarından dolayıdır. Kalp kasları oldukça güçlü olan zürafaların kalpleri kafalarından daha büyük olup kanı yüksek basınçla pompalayabilirler.

Zürafaların ayakta doğum yapmalarının sebebi, yırtıcı hayvanların saldırılarına karşı hızlı bir şekilde kaçabilme yeteneklerini geliştirmeleridir. Ayrıca zürafaların en sevdikleri meyveler arasında yenidünya bulunmaktadır.

Uyku sırasında zürafalar dik bir şekilde ayakta dinlenirler ve derin uykuda olduklarında yere yatabilirler. Zürafaların kalplerinin büyük olmasının sebebi ise vücutlarında bulunan büyük boyuttaki organlarını besleyebilmek ve beyine kolayca kan pompalayabilmek içindir.

Son olarak, zürafaların beyin kanaması geçirmemesi konusunda ise boyun yapılarının bu duruma yardımcı olduğu belirtilmektedir. Zürafalar, başlarını yere eğerek su içtikten sonra çok hızlı bir şekilde başlarını yukarı kaldırabilirler, bu da beyin kanamasını önleyici bir rol oynar.
 
Geri
Üst