AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zumre mirascisi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.320
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zümre mirasçısı ne demek?​

Zümrelere Göre Mirasçılar Üst soy olan kişiler, miras bırakan kişiye olan yakınlığına göre derece olarak adlandırılır. Miras bırakan kişinin anne, baba, kardeş, yeğen ve çocukları, torunları gibi kişiler ikinci zümre mirasçısı olarak geçer. Büyükanne, büyükbaba ve çocukları ise üçüncü zümre mirasçılarıdır.

Mirasçı olmazsa ne olur?​

İlk üç zümrede mirasçı bulunmuyorsa ve mirasbırakan da ölüme bağlı bir tasarrufu ile terekenin tamamı için bir mirasçı atamadıysa, Devlet yasal mirasçı sıfatıyla mirası kazanır.

Devletin Mirasçılığı nasıl olur?​

Devletin Mirasçılığı nasıl olur?
Miras Kanunu madde 501’e göre, “Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer”. Buna göre, Devletin, yasal mirasçı sıfatıyla terekeye el koyabilmesi için, miras bırakanın hiçbir yasal mirasçısının bulunmamasının yanında, terekenin tümü için mirasçı atamamış olması da gerekir.

Vefat eden kişinin mirasçıları kimlerdir?​

Vefat eden kişinin mirasçıları kimlerdir?
Buna göre yasal mirasçılar, miras bırakanın kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ile sağ kalan eştir ( MK m. 495-501). Atanmış mirasçı, miras bırakanın kendi özgür iradesiyle mirasının bir kısmını veya tamamını belirli bir kişiye bırakmasıyla mirasçı olan kişidir.

Miras almak istemiyorum ne yapmalıyım?​

Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.

Devlet hangi durumda mirasçı olur?​

Eğer miras bırakan kişinin yasal olarak hiçbir mirasçısı yok ise ve mirasçı atanmamış ise, devlet yasal mirasçı olarak tekereye el koyar. Tekerenin tamamı için mirasçı varsa devlet yasal mirasçı olmaz. Miras bırakan kişi bir bölüm tekere için mirasçı atamış ise, mirasın geri kalanı için devlet yine yasal mirasçı olur.

Evli olup çocuğu olmayanın mirası kime kalır?​

Evli olup çocuğu olmayanın mirası kime kalır?
Ölen kişinin çocuğunun olmaması halinde, kalan mirasın eşe, anne ve babanın sağ olması durumunda ise hem eşe hem de anne ve babaya paylaştırılması hakkı tanır. Yani mirasın paylaştırılacağı birinci derece akrabalar eş, anne ve babadır.
 
Zümre mirasçısı terimi, bir mirasçının miras bırakan kişiye olan yakınlığına göre derece olarak adlandırılmasını ifade etmektedir. Genellikle üst soy olan kişiler ikinci ve üçüncü zümre mirasçıları olarak kabul edilir. İkinci zümre mirasçıları arasında anne, baba, kardeş, yeğen, çocuklar ve torunlar yer alırken, üçüncü zümre mirasçıları ise büyükanne, büyükbaba ve çocukları olabilir.

Mirasçı olmama durumunda ise, eğer ilk üç zümrede mirasçı bulunmuyorsa ve mirasbırakan ölümünden önce mirasını atanmış bir mirasçıya vermediyse, devlet yasal mirasçı olarak mirası alır. Bu durumda miras bırakanın mirası devlete geçer.

Vefat eden bir kişinin mirasçıları genellikle kan hısımları, evlatlık, altsoy ve sağ kalan eştir olarak kabul edilir. Atanmış mirasçı ise, miras bırakanın iradesiyle belirlediği kişidir.

Eğer bir kişi mirastan feragat etmek istiyorsa, mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Bu sözleşme ivazlı (karşılıklı bedel alınarak) veya ivazsız (bedelsiz) olarak gerçekleşebilir. Ayrıca, devlet mirasçı olarak terekeye ancak miras bırakanın yasal mirasçısı olmadığı durumlarda ve atanmış mirasçı da bulunmadığında geçer.

Son olarak, evli bir kişinin çocuğu olmadığında, miras eğer eş ve anne-baba hayattaysa onlara paylaştırılır. Yani mirasın paylaştırılacağı birinci derece akrabalar eş, anne ve babadır.
 
Geri
Üst