- Konu Yazar
Zuhru ahir namazı ne demek?
Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir.Cuma namazını kılan öğle namazını kılmış olur mu?
Böyle olunca, her bir camide kılınan cuma namazının ayrı ayrı geçerli olması, bu yönden aralarında bir fark gözetilmemesi esas olup cuma namazı kılanların ayrıca zuhr-i âhir (son öğle namazı) kılmaları gerekmez.Zuhri ahir namazı kılınmazsa ne olur?
Zuhri ahir namazı kılınmazsa ne olur?Cevap: Cuma günleri zuhr-ı âhir (âhir zuhr, son öğle) denilen namazın kılınması zaruret sebebiyle kabul edilmiştir. Çünki Cuma namazının sahih olabilmesi için, namazın kılındığı yerin şehir olması, namazı sultanın veya nâibinin kıldırması gibi şartların yanında, bu namazın bir beldede tek bir câmide kılınması gerekir.
Zuhri ahir ve vaktin sünneti nasıl kılınır?
Zuhri ahir ve vaktin sünneti nasıl kılınır?- Rekat. “Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Zuhri Âhir namazını kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
- Rekat. Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz.
- Rekat. Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz.
- Rekat. Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
Zuhri ahir namazı için kamet getirilir mi?
Zuhr-i âhir namazını kılmak bir gereklilik değildir. Bununla birlikte kılınmak istenirse, cuma namazının farzı için aynı yerde kamet getirildiğinden zuhr-i âhir namazı için de ayrıca kamet getirmeye gerek yoktur. Ancak zuhr-i âhir yerine geçmiş günlerdeki namazlardan birinin kazası kılınırsa o takdirde kamet getirilir.Cuma namazı vaktin son sünneti nasıl niyet edilir?
Niyet şöyle edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama “Sonra, dört rekat son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”. Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır.Cübbeli Ahmet Hoca cuma namazı kaç rekattır?
Cübbeli Ahmet Hoca cuma namazı kaç rekattır?Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunun yanında farzdan önce dört rekat, farzdan sonra dört rekat olmak üzere sekiz rekat da sünneti vardır.
Cuma namazından sonra kılınan 4 rekât namaza nasıl niyet edilir?
Cuma namazından sonra kılınan 4 rekât namaza nasıl niyet edilir?Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına”.