Zorunlu trafik sigortasi arac sahibinin zararinin tamamini karsilar mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zorunlu trafik sigortası araç sahibinin zararının tamamını karşılar mı?​

Zorunlu trafik sigortası yalnızca üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için kullanılabilir. Kazaya sebebiyet veren sigortalı aracın sahibinin ailesi (eş, çocuk, kardeş) aynı araçta olsa dahi maddi veya manevi tazminat talepleri karşılanmaz.

B 2 tazminat ve giderlerin ödenmesi ne demek?​

Kaza ile ilgili belgelerin sigorta şirketine tesliminden itibaren 8 işgünü içinde sigorta şirketi hasarı ödemek zorundadır (Madde: B.2. Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi), Trafik kazaları neticesinde sağlık masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecektir (Madde: A.5.

Sigorta şirketi hangi durumlarda ödeme yapmaz?​

Sigorta şirketi hangi durumlarda ödeme yapmaz?
Çalınan ya da gasp edilen araçların neden olduğu trafik kazalarında, araç sahibi ve sigorta şirketinin sorumlu olmamasından dolayı trafik sigortası tarafından ödeme yapılmaz. Alım satım, bakım-onarım ve benzeri işlemler için serviste bulunan araçların neden olduğu zararlar, trafik sigortası kapsamında değildir.

Zorunlu trafik sigortası hangi zararları karşılar?​

Zorunlu trafik sigortası hangi zararları karşılar?
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Sigortacılar hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin belgeleri sigortacıya ilettiği tarihten itibaren tazminatı en geç kaç iş günü içerisinde ödemek zorundadır?​

“2.1. Sigortacı; hak sahibinin, kaza veya zararın tespit edilebilmesi için bu Genel Şartlar ekinde yer alan gerekli tüm belgeleri sigortacının merkez veya şubelerinden birine ilettiği tarihten itibaren sekiz işgünü içinde tazminatı hak sahibine öder.

Trafik sigortasında b2 ne demek?​

B.2- Sigorta Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi.

Sigorta şirketi değer kaybını ödemeyi reddediyor ne yapmalıyım?​

Sigorta şirketi değer kaybını ödemeyi reddediyor ne yapmalıyım?
Değer kaybı davası kime karşı açılır sorusuna cevap olarak ise sigorta şirketine başvurusu yapıldıktan sonra sigorta şirketinden cevap gelir. Sigorta şirketleri bu araç değer kaybını ödemeyi ret ettiğinde tahkim komisyonuna başvurusu yapılır.

Zorunlu trafik sigortası en fazla ne kadar öder?​

Zorunlu trafik sigortası en fazla ne kadar öder?
Trafik sigortası zararları karşılar. Tam kusurluysanız karşı araçtaki değer kaybı da karşılanır. Trafik sigortasının limitleri vardır. Maddi teminat 1 Ocak 2022’den itibaren araç başına 50 bin liraya, kaza başına da 100 bin liraya çıkarıldı.

Trafik sigortası ne kadar hasar öder 2021?​

 
Zorunlu trafik sigortası, araç sahibinin zararlarının tamamını karşılamaz. Genellikle üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için kullanılır. Örneğin, kazaya sebep olan sigortalı aracın sahibi ve ailesi (eş, çocuk, kardeş) zarar görseler dahi bu durum zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez.

B.2 tazminat ve giderlerin ödenmesi, kaza ile ilgili belgelerin sigorta şirketine teslim edilmesinden itibaren 8 iş günü içinde sigorta şirketinin hasarı ödemesini gerektirir. Trafik kazaları sonucunda oluşan sağlık masrafları genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanırken, trafik sigortası da ek tazminat ve giderleri ödeyebilir.

Sigorta şirketi, belirli durumlarda ödeme yapmayabilir. Örneğin, çalınan veya gasp edilen araçların neden olduğu trafik kazalarında, araç sahibi ve sigorta şirketi sorumlu olmadığı için trafik sigortası tarafından ödeme yapılmayabilir. Ayrıca, alım satım, bakım-onarım ve benzeri işlemler için serviste bulunan aracın neden olduğu zararlar da trafik sigortası kapsamında olmayabilir.

Zorunlu trafik sigortası, kaza sonucu oluşan maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm gibi temel zararları karşılar. Bu zararlar, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından ödenir.

Sigortacılar, hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin belgeleri sigortacıya ilettiği tarihten itibaren en geç sekiz iş günü içinde tazminatı hak sahibine ödemek zorundadır. Bu süre, prosedürlere uygun olarak ödemenin gerçekleştirilmesini sağlar.

Trafik sigortasında B.2 ifadesi, sigorta tazminatı ve giderlerin ödenmesini ifade eder. Bu kapsamda, sigorta şirketi tazminat ve diğer giderleri ödemekle yükümlüdür.

Eğer sigorta şirketi değer kaybını ödemeyi reddediyorsa, bu durumda yapılması gereken adımlar bulunmaktadır. Değer kaybı talebi sigorta şirketine iletilir ve şirketin ret cevabı vermesi durumunda tahkim komisyonuna başvurulabilir.

Zorunlu trafik sigortası belirli limitler dahilinde zararları karşılar. Örneğin, maddi teminat limiti 2022'den itibaren araç başına 50 bin liraya, kaza başına ise 100 bin liraya çıkarılmıştır. Bu limitler kapsamında trafik sigortası tarafından ödeme yapılmaktadır.

2021 yılında trafik sigortasının hasar ödeme miktarları, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklarına göre değişebilir. Güncel hasar ödeme miktarları hakkında bilgi almak için sigorta şirketinizle iletişime geçebilirsiniz.
 
Geri
Üst