AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zorunlu olmayan Stajda ucret odenir mi?

Editör

Yeni Üye

Zorunlu olmayan Stajda ücret ödenir mi?​

Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.

Zorunlu staj yapılmazsa ne olur?​

Zorunlu staj yapılmazsa ne olur?
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.

Üniversite Stajyerine ücret ödemek zorunlu mu?​

Üniversite Stajyerine ücret ödemek zorunlu mu?
Stajyerler konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da ücret ödeme zorunluluğu. Zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücret tutarının yüzde 30’u tutarında ücret ödenmesi gerekiyor. 2022 yılı için stajyerlere ödenmesi gereken en az ücret 1276.02 TL.

Hangi stajyerlere ücret ödenmez?​

Genel anlamda stajyerler 3 grup altına incelenebilir. Yeni uygulama bu listeyi tamamen kaldırdı. Okul tarafından sigortası yapılan ve staj yapılması uygun görülen her öğrenci stajı süresince stajyer ücreti alacak. Stajyerlerin ortaöğretim ya da yükseköğretim öğrencisi olması ücretin ödenmesini etkilemeyecektir.

Staj parası 2022 ne zaman yatar?​

Staj parası 2022 ne zaman yatar?
Kamu kurumlarında staj yapan öğrencilerin maaşları, diğer kamu çalışanları ile aynı tarihlerde yatmaktadır. Kamu kurumlarında maaş hesaplaması ayın 15’i itibari ile tamamlanmaya başlamaktadır. Kişinin bağlı bulunduğu birime göre aylık ücretlerin yatırılma işlemleri, ayın 20’sine kadar tamamlanmaktadır.

2021 2022 staj ücreti ne kadar?​

2021 2022 staj ücreti ne kadar?
Stajyerlere Ödenecek Asgari Ücret Tutarları
| Ödenecek Net Ücret
Stajyer Ücreti /Çalışan Sayısı 20+ İş Yerleri | 1.276,02
Stajyer Ücreti /Çalışan Sayısı 20’den Az İşY. | 638,01
Stajyer Ücreti /Mühendislik Fak. Öğrencisi | 1.488,69
Kalfa Ücreti/Mesleki Eğitim M.12.snf | 2.126,70

2 yıllık üniversite staj var mı?​

Zorunlu staj uygulaması Türkiye’de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.

Üniversite Yaz stajında ücret ödenir mi?​

Üniversite Yaz stajında ücret ödenir mi?
Zorunlu staj kapsamına alınan teknik ve mesleki eğitim veren fakülte ,meslek yüksek okulların öğrencilerin SGK primlerini okulları ödeyecektir. Ücretlerini staj yaptıkları işletmeler veya kurumlar tarafından ödenecektir. Ücretleri asgari ücretin altında ise gelir ve damga vergisinden muaftır.

Üniversitede staj yaparken para alınır mı?​

Üniversitede staj yaparken para alınır mı?
İşletmelerde staj yapan üniversiteli, meslek lisesi öğrencisinin staj ücreti de asgari ücretle birlikte arttı. Bu yıl staj yapan gençler mesleğe ilk adımda 1.275 lira harçlık alacak. Yirminin altında çalışanı olan işletmede bu tutarın 850 lirasını devlet karşılayacak.

Stajyer öğrenci ücretini kim öder?​

Mesleki eğitim gören, staj yapan öğrencilerin işletmesinde bu eğitimi tamamlamasını sağlayan işverenlere devletin desteği 2021-2022 öğretim yılında da devam edecektir. Bu kişilere ödenmesi zorunlu olan ücretlerin bir kısmı ya da tamamı devlet tarafından karşılanacaktır.

Zorunlu olmayan stajlarda ücret ödenip ödenmeyeceği konusu, genellikle stajyerin durumuna ve şartlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle zorunlu stajlarla ilgili belirli mevzuatlar bulunmakta ve bu mevzuatlara uygun olarak staj yapan öğrencilere belirli ödemeler yapılması gerekmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki zorunlu stajlarda, 3308 sayılı Kanun kapsamında olmayan ve mesleki eğitim almayan öğrencilere ücret ödenmesi zorunlu değildir. Bu durumda stajyerler gönüllü olarak staj yapmış olabilirler ve bu durumda normal bir çalışan gibi değerlendirilirler. Gönüllü staj yapan stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.

Üniversite stajyerlerine ödenmesi gereken asgari ücret tutarı her yıl belirlenmekte olup, 2022 yılı için stajyerlere ödenmesi gereken en az ücret miktarı 1276.02 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin en az bu miktar kadar olması gerekmektedir.

Staj yapmayan öğrencilerin durumuna gelince, eğer bir öğrenci zorunlu stajını yapmazsa, mezuniyetine engel olabilir ve okulun uzamasına neden olabilir. Staj yapılması gerekli olduğu için, stajının yapılmaması durumunda belirli sınavlara girişlerde ve mezuniyette sorunlar yaşanabilir.

Son olarak, stajlar genellikle öğrencilerin mesleki deneyim kazandığı ve sektörde kendilerini deneme fırsatı bulduğu önemli bir süreçtir. Bu süreçte hem öğrencilerin hem de işverenlerin hakları ve sorumlulukları belirli kurallar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kurallara uygun olarak hem stajyerlerin hakları korunmalı hem de işverenlerin yasal yükümlülüklerine uyulmalıdır.

Geri