Zorunlu karsilik orani artarsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Zorunlu karşılık oranı artarsa ne olur?​

Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir. Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur.

Sabit kur sisteminde resmi makamlarca ülke parasının değerinin yükseltilmesine ne denir?​

Ulusal paranın dış değerinin resmen düşürülmesine denir. Sabit döviz kuru sisteminde, hükümetin aldığı bir kararla resmî döviz kurunun yükseltilmesi, diğer bir deyişle ulusal paranın değerinin düşürülmesidir. Bu olayın tersine revalüasyon adı verilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hangi yıl faaliyetlerine başlamıştır?
Ancak, Merkez Bankası’nın bağımsız olarak çalışması gerektiği görüşünün de etkisiyle, 11 Haziran 1930 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve 30 Haziran 1930 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 1715 sayılı Merkez Bankası Kanunu’na paralel olarak, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” 3 Ekim 1931 tarihinde faaliyete geçmiştir.
Ülke parasının değerinin yükselmesi nedir?
Revalüasyon: Para otoritesi tarafından yerli ülke parasının yabancı ülke parası karşısında değerinin yükseltilmesidir. Esnek kur sisteminde; arz ve talep koşullarındaki değişmeler sonucunda yerli paranın değer kazanması, döviz kurunun düşmesi, revalüasyon değil, değerlenme olarak isimlendirilir.

Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranında yaptığı değişiklikler para arzını nasıl etkiler?​

Zorunlu karşılık oranı para politikasının bir aracı olarak kullanılabilir. Bu oran artırıldığında bankaların verebileceği kredi miktarı azalacağı için harcama talebi düşer ve bu gelişme büyümeyi sınırlayıcı etki yapar. Merkez bankaları bu oranı enflasyon ve büyüme arasındaki tercihe göre artırıp azaltırlar.

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranları nedir?​

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, yurt dışı bankalarda mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli mevduat ve katılım fonları için uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 23’ten yüzde 25’e yükseltildi. 1 yıl ve 1 yıldan …
Sabit kur sisteminde parite nedir?
Sabit kur seviyesi merkez bankası tarafından değiştirilinceye kadar aynı kalır, merkez bankası kur seviyesinin aynı kalacağını garanti etmiş olur. Yerel para biriminin ölçü alındığı para birimi ile arasındaki değer “parite kuru” olarak adlandırılmaktadır.
Sabit kur rejimlerinde hükümet kararı ile resmi döviz kurunun yükseltilmesi olayına ne denir?
Böyle bir sistemde döviz kurunun hükûmet kuruluşları tarafından yükseltilmesi ya da ulusal paranın dış değerinin düşürülmesi kararına devalüasyon (devaluation) adı verilir. Tersine, resmî döviz kurunun düşürülmesine revalüasyon (revaluation) denmektedir.

Türk ekonomisinde bir merkez bankası kurulması fikri ilk kez nerede ortaya konulmuştur?​

Konu ilk olarak 1923 İzmir İktisat Kongresi’nde ele alınarak, “tedavül bankası” işlevi görecek “milli devlet bankası” kurulması fikri üzerinde durulmuştur.

Merkez Bankasına para basma yetkisi ne zaman verildi?​

Merkez Bankasının kuruluşunda önemli bir yer teşkil eden 11 Haziran 1930 tarihli ve 1715 sayılı Kanunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 87’nci maddesi gereğince TBMM’ye ait olduğu bilinen para basma yetkisi, Merkez Bankasına tamamen ve süresiz olarak devredildi.
 
Geri
Üst