AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zorunlu hucre ici parazit ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zorunlu hücre içi parazit ne demek?​

Virüsler zorunlu hücre içi paraziti olarak kendilerini çoğaltabilmek için konak hücreye ihtiyaç duymaktadırlar. Konak seçiminde virüs ile konak hücre arasındaki reseptör ilişkisi konak spektrumunu belirlemektedir.

Ekstrem yaşam koşullarında yaşayan ökaryotik canlılara ne denir?​

Ekstremofiller çoğunlukla tek hücreli olup ekstrem koşullarda yaşama gereksinim duyan ve bu koşullarda optimum olarak gelişen organizmalara denir. Ekstremofiller karasal mezofilik organizmaların büyümeleri ve üremeleri için gerekli optimal koşullardan çok farklı olan ekstrem çevrelerde gelişirler.

Sitopatik etki nedir Mikrobiyoloji?​

Sitopatik etki nedir Mikrobiyoloji?
Viruslar üredikleri hücrelerde, morfolojik değişikliklere (yuvarlaklaşma, şişme, dejenerasyonlar ve camdan ayrılarak besi yerlerine dökülmelere yol açar ki böyle bozukluklara sitopatik effekt (CPE) adı verilir.

Bakteri eşeyli ürer mi?​

Bakteri eşeyli ürer mi?
Bakterilerde Eşeyli Üreme. Bakterilerde eşeyli üreme şekli konjugasyondur. Konjugasyonda aynı tür iki bakteri arasında gen transferi olmaktadır. Bir bakteriden diğerine gen geçişi, bakteriler arasında kurulan sitoplazmik köprü aracılığı ile olur.

Virüslerin zorunlu hücre içi parazit olmasının nedeni nedir?​

Virüsler konak hücre genomundan bağımsız olarak kendi genomlarına sahiptir. Bununla birlikte virüsler enerji metabolik ara ürünler ve protein sentezi bakımından konak hücreye bağlıdır. Bu yüzden virüsler hücre içi zorunlu parazittir.

Ekstrem Termofiller nedir?​

Ekstrem Termofil Bakterilerin Teknolo- jik Özellikleri : Termofilik bakteriler, yüksek gelişme ve metabolizma hızları, düşük hücre verimleri, yüksek stabilite v.b. özellikleri ile mezofilik bakterilere üstünlük sağlamaktadırlar (1, 12, 13). zünürlüğünü azaltacağından, anaerobik ortam oluşması kolaylaşacaktır.

Termofilik ne demek?​

Termofilik ne demek?
termofil. Bazı bakteriler gibi 40 °C’nin üzerinde yaşayabilen.

Sitopatik etki ne demek?​

Sitopatik etki ne demek?
Virüs enfeksiyonunu takiben hücre kültürlerinde gözlenen mikroskobik değişiklikler, CPE.

Sitopatik etki ne?​

SİTOPATİK ETKİLER (CPE) Virüsünün varlığı genellikle konak hücrede morfolojik değişikliklere yol açar. Enfeksiyon nedeniyle konak hücrede herhangi bir tespit edilebilir bir değişiklik sitopatik etki olarak bilinir.

Bakteri hangi üreme çeşidi ile ürer?​

Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.

Bakteri nerede ürer?​

Bakteri nerede ürer?
Mikroorganizmalar optimal koşulları içeren sıvı ortamlarda, katı besi yerlerinden daha çabuk ürerler. Üremenin hızı, mikrop türüne özgü genetik bir karakter olmakla beraber, besi yerinin bileşimi ve çevresel koşullarla da yakından ilişkilidir.
 
Zorunlu hücre içi parazit terimi, virüslerin konak hücreleri kullanmadan kendilerini çoğaltamaması durumunu ifade eder. Yani virüsler, yaşamlarını devam ettirebilmek ve çoğalmak için başka bir hücreye ihtiyaç duyarlar ve bu hücre içinde çoğalırlar. Virüsler, kendi genomlarına sahip olmalarına rağmen enerji, metabolik ara ürünler ve protein sentezi gibi işlevler için konak hücrenin içindeki kaynakları kullanmak zorundadır. Bu nedenle virüsler zorunlu hücre içi parazittir.

Sitopatik etki ise virüs enfeksiyonunu takiben hücre kültürlerinde gözlemlenen mikroskobik değişiklikleri ifade eder. Bu değişiklikler genellikle hücrenin şekil, büyüme hızı, yapısı gibi özelliklerinde meydana gelen değişiklikleri içerir.

Bakteriler ise genellikle eşeysiz üreme yöntemi olan ikili bölünme ile ürerler. Yani bakteri hücresi belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra kendisini ikiye böler ve bu şekilde üreme gerçekleşir. Bakteriler, uygun şartlarda çok hızlı bir şekilde büyüyüp çoğalabilirler. Mikroorganizmalar genellikle sıvı ortamlarda daha hızlı ürerken, üreme hızı mikrop türüne, besi yerinin yapısına ve çevresel koşullara bağlı olarak değişebilir.
 
Geri
Üst