Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zorunlu gecit hakki hangi sorumluluk turlerini kapsar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zorunlu geçit hakkı hangi sorumluluk türlerini kapsar?​

Zorunlu Geçit Hakkı; genel yola çıkmak için yeterli ya da hiç geçidi bulunmayan taşınmaz malikine, kendisine komşu olan ve genel yola bağlantısı bulunan taşınmazdan, tam bir bedel karşılığında, geçit hakkı kurulmasını talep etme ve taşınmazı üzerinde geçit hakkı tesis edilen maliklere de bu geçit hakkına katlanma …

Zorunlu geçit hakkı davası ne kadar sürer?​

Yargılama Süreci Geçit hakkı davası ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmamakla birlikte mahkemenin yoğunluğuna göre en fazla bir yıl içerisinde geçit hakkı davaları karara bağlanabilmektedir. Önemli olan mahkemenin gerekli delilleri toplayarak davayı karar aşamasına getirmesidir.
Geçit hakkı hangi madde?
“… Türk Medeni Kanunu’nun 747/2 maddesi gereğince geçit istemi en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir. Zira geçit hakkı taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır.
Geçit hakkı davasında tanık dinlenir mi?
Gerekli görülmesi halinde keşif incelemesinde, tanıklar dinlenerek bilirkişi raporuna etki edecek beyanlarda bulunulması talep edilebilecektir. Rapora istinaden davalının mülkiyetine en az zarar vereceği şekilde geçit hakkı oluşturulacaktır.

Geçit hakkı hangi yolla kazanılır?​

Geçit hakkı genel yola hiçbir şekilde bağlantısı olmayan taşınmazın sahibine, genel yola bağlantısı bulunan komşu taşınmaz üzerinden bedelini ödeme sureti ile yol elde etmesi demektir. Zorunlu geçit bazı durumlarda tarafların sulh etmesi yolu ile olabileceği gibi mahkeme kararı ile de tahsis edilebilmektedir.

Geçit hakkı hangi mahkemeye açılır?​

Geçit Hakkı Davası Hangi Mahkemede Açılır? Geçit hakkı davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne açılmalıdır. Taşınmazın bulunduğu ile bağlı Asliye Hukuk Mahkemeleri, geçit hakkı davalarında yetkili mahkemedir.
 
Geri
Üst