AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zorlanmis kapasite hangi durumda ortaya cikar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Zorlanmış kapasite hangi durumda ortaya çıkar?​

İşletmenin tam kapasite düzeyinden üretim hacminin üzerine çıkmasına aşırı veya zorlanmış kapasite denir. Kapasite ölçüsü olarak fiziksel üretim miktarı birimlerinin yanında, belli bir sürede üretilen ürünlerin “değeri” de kullanılabilir.

Eksik kapasite nedir?​

– Çalışma Derecesi 1′ e eşit ise, işletmenin tam kapasiteyle üretim yaptığı ortaya çıkmaktadır. – Çalışma Derecesi 1′ den büyükse, fiili kapasite pratik kapasitenin üzerinde olup, teorik kapasite düzeyine yaklaşılmaktadır. – Çalışma Derecesi 1′ den küçükse bu durumda eksik kapasite kullanımı söz konusu olmaktadır.
Ergonomide çevresel faktörler nelerdir?
Çevresel faktörleri gürültü, aydınlatma, sıcaklık ve nem, kimyasallar ve titreşim olarak sınıflandırırken fiziksel faktörleri tekrarlama, statik duruş, uygunsuz (biçimsiz) duruşlar, sıkışma ve aşırı güç olarak ayırmıştır.

Ergonomide fiziksel faktörler nelerdir?​

Çalışma ortamı, Ergonomi, Fiziksel Faktörler, İş Güvenliği, Risk. Çalışma ortamındaki fiziksel bileşenlerin (sıcaklık, gürültü, havalandırma, aydınlatma gibi) çalışma hayatındaki iş memnuniyeti üzerinde önemli etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Kapasite seçimini etkileyen faktörler nelerdir?​

➢Bunun etkili bazı faktörler de dikkate alınmalıdır. ➢Talep Hacmi ➢Üretim Tekniği ➢Kuruluş Yeri Özellikleri ➢Finansman Kaynakları ➢Kârlılık Durumu ➢Dağıtım Kanalları ve Giderler Alternatif Kapasite, ➢Atıl Kapasite ➢Diğer Faktörler (Hammadde, yardımcı maddeler vb.)
Pratik kapasite ile fiili kapasite arasındaki farka ne ad verilir?
Normal (pratik) kapasite, her zaman için “ulaşılabilir üretim miktarını” verir. İşletmenin belirli bir dönemde gerçekleştirilen üretim miktarı yani fiili kapasitesi, normal kapasitenin altında ise aradaki farka işletmenin “atıl (boş) kapasitesi” denir.

Tam kapasite ne demek?​

Kuramsal (Tam ) Kapasite: uygulamalardaki hiçbir olumsuz durumu dikkate almayan, işletmenin üretebileceği en üst üretim miktarını temsil eder. Normal Kapasite: tam kapasite ölçüsünden çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek üretim dışı boş zamanlar düşüldüğünde kalan değere normal kapasite denir.

Boş kapasite ne demek?​

Atıl (Boş) Kapasite İşletmenin belirli bir dönemde gerçekleştirilen üretim miktarı yani fiili kapasitesi, normal kapasitenin altında ise aradaki farka işletmenin “atıl (boş) kapasitesi” denir.
Ergonomik prensipler nelerdir?
Malzemeler en kısa kolun yetişebileceği uzaklıkta olmalı ve malzemelere uzanırken eğilme veya bükülme yapılmamalıdır. Uzun boylular malzemelere ulaşırken aşağıya doğru eğilmemelidir. Malzemeler vücudun ön kısmına yakın olmalıdır, geriye dönme bel ve üst ekstremiteyi zorlar.

Ergonomik şartlar nelerdir?​

Ergonomik Koşullar Nedir

Fiziksel risk etmenleri nelerdir?​

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
İşletmelerin kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler nelerdir?
Kuruluş yeri seçimini etkileyen, işgücü, pazarlama, hammadde, enerji, su ihtiyacı, iklim şartları, inşaat maliyeti, çevre kirliliği, kamu politikalarının durumu, ulaştırma olanakları, arazi maliyeti gibi faktörler incelenmiştir.

Günümüz sanayi işletmelerinde kapasite kullanımını etkileyen başlıca faktörler nelerdir?​

Makine çeşidi ve işlem sayısı az olan işletmelerde makine kapasitesi daha düşük olabilir. İşletmelerde insan gücü kapasite planlaması, sistematik bir yaklaşımla bir çok faktör göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Bu faktörlerin başlıcaları; talep, finansal imkanlar ve zaman standartlarıdır.

Fiili kapasite pratik kapasite oranına ne denir?​

KAPASİTE KULLANIM ORANI Kapasite kullanım oranı, fiili kapasitenin normal kapasiteye oranı olup, bu oran normal kapasitenin ne kadarının kullanıldığını yüzde cinsinden gösterir. Kapasite kullanım oranının % 100 olması, fiilî kapasitenin normal kapasiteye eşit olması anlamına gelmektedir.

Geri