- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Zona virüsü nasıl bulaşır?
Su Çiçeği ve Zona’ya neden olan zoster virus nasıl bulaşır? Bilinen en bulaşıcı hastalıklardan birisinin etkeni olan VZV, enfekte kişiden hava yolu, damlacık veya hassas kişi ile direkt teması ile bulaşabilir.Zona hastalığına neden gece yanığı denir?
Bu hastalığa gece yanığı denmesinin sebebi yanık gibi bir görüntü oluşmasından kaynaklanmaktadır. Zonanın oldukça ağrılı bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.Zona hastalığı olan bir kişi suçiçeğine karşı bağışıklığı olmayan herkese zona virüsünü bulaştırabilir. Bulaşma genellikle zona döküntüsünün açık yaraları ile doğrudan temas sonucunda oluşur. Enfekte olan kişi suçiçeği geliştirir.
Zona havadan bulaşır mı?
Zona havadan bulaşır mı?Virüsü taşıyan bir kişinin deri lezyonları ile doğrudan temas gerçekleşirse ya da virüs, hava yolu ile (damlacıkların solunmasıyla) taşınırsa virüsü alan kişi, virüsün meydana getirdiği ilk hastalık olan suçiçeği hastalığına yakalanır.
Zona yaraları ne kadar sürede geçer?
Zona yaralarının iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir. Bazen zona geçtikten haftalar ve hatta aylar boyunca buradaki sinirlerde ağrı devam edebilir. Buna postherpetik nevralji(zonasonrası sinirsel ağrı) denir. Ağrının döküntüler iyileştikten sonra da sürmesinin nedeni iltihaplanan sinirin hasara uğramış olmasıdır.Zona organlara zarar verir mi?
Nadir de olsa baş bölgesini, yüzü ve gözleri etkileyebilir. Özellikle gözü etkileyen zonada hemen tedaviye başlanmalıdır. Akciğer, beyin ya da sindirim sistemindeki iç organlar da zonadan etkilenebilir.Zona ne zaman bulaşır?
Zona ne zaman bulaşır?Zona lezyonları sulu halde iken zona lezyonları ile temas eden ve suçiçeği çıkarmamış kişilere suçiçeği bulaşabilir. Kişi eğer suçiçeği geçirmemişse suçiçeği hastalığı bulaşmış olur.
Zona hastalığı neden oluyor?
Zona hastalığı, suçiçeği hastalığına neden olan Varicella zoster virüsünden kaynaklanır. Daha önce suçiçeği geçirmiş hemen her birey zona hastalığına yakalanabilir. Ancak suçiçeği geçiren herkes zona geliştirmez. Suçiçeği iyileştikten sonra virüs sinir sistemine yerleşerek yıllarca uykuda kalabilir.Zona bulaşıcılığı kaç gün sürer?
Hastalığın bulaşıcılığı lezyonlar ortaya çıkmadan 1-2 gün önce başlar ve lezyonlar kabuklanana kadar devam eder. Bu nedenle hasta çocukların tüm lezyonları kurutulana kadar kreş ve okula devamlarının sınırlandırılması gerekmektedir.Zona hastalığı başkasına geçer mi?
Zona hastalığı başkasına geçer mi?“Zona bulaşıcı mıdır?” sorusu en çok merak edilen konular arasında yer alır. Zona, zona hastalığı olarak bulaşmaz çünkü kendisi ikincil bir hastalıktır. Zonanın primer hastalığı su çiçeğidir. Zona, su çiçeği aşısı olmamış çocuklarda ve daha önce su çiçeği olmamış gebelerde su çiçeği hastalığına neden olur.
Zona kaşıntısı ne zaman geçer?
Ağrı, yanma, batma gibi belirtiler için de ağrı kesici haplar, kremler ve losyonlar reçete edilir. Evde tedavi de belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Zona genellikle birkaç hafta içinde sona erer ve nadiren tekrarlar.Geçmeyen zona ağrısına ne iyi gelir?
Zona hastalığının yol açtığı ağrı, kaşıntı ve yanma hissini hafifletmek için, etkilenmiş bölgeye bir buz torbası koyun. Bu uygulama kaşıntıyı büyük oranda azaltacak ve yanmada bir miktar rahatlama sağlayacaktır. Ancak, buzun sağladığı rahatlama geçicidir. Yıkamak da zona ağrısını gidermek için bir çare olabilir.Zona tehlikeli bir hastalık mıdır?
Zona tehlikeli bir hastalık mıdır?Zona ölümcül değildir ancak ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan kaçınmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için antiviral tedavi hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Tam olarak etkili olabilmesi için, kabarcıkların ortaya çıkmasından en fazla 3 gün sonra, mümkün olan en kısa sürede uygulanmalıdır.
Zona hastalığını ne tetikler?
Bunun en büyük tetikleyicisi sıkıntı, stres. Onun dışında, bağışıklık düşüren hastalıklar. Hasta kanser olabilir, kemoterapi görüyor ya da ameliyat geçirmiş olabilir. Bunlar, zonanın tekrarlamasını tetikleyebiliyor.”Zona başkasına geçer mi?
Zona oldum ne yapmalıyım?
Zona oldum ne yapmalıyım?Zona hastalığı tedavisi için varisella zoster virüsüne karşı etkili asiklovir ve valasiklovir isimli antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı, yanma, batma gibi belirtiler için de ağrı kesici haplar, kremler ve losyonlar reçete edilir. Evde tedavi de belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.