AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zona icin hangi doktora gidilmeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zona için hangi doktora gidilmeli?​

Zona hastalığı belirtileri durumunda enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir. Doktor hastanın şikayetlerini sorgulayarak ve fizik muayene yaparak kolaylıkla tanı koyabilir.

Zona hastası banyo yapabilir mı?​

Zona hastalığı sürecinde soğuk bir banyo yapmak veya oluşan kabarcıklara soğuk, ıslak kompres uygulamak kaşıntı ve ağrıyı hafifletebilir. Bireyin hastalık sürecinde gerginlikten uzak kalmaya çaba göstermesi ve hayatındaki stresi azaltması önemlidir.

Geçmeyen zona ağrısına ne iyi gelir?​

Geçmeyen zona ağrısına ne iyi gelir?
Zona hastalığının yol açtığı ağrı, kaşıntı ve yanma hissini hafifletmek için, etkilenmiş bölgeye bir buz torbası koyun. Bu uygulama kaşıntıyı büyük oranda azaltacak ve yanmada bir miktar rahatlama sağlayacaktır. Ancak, buzun sağladığı rahatlama geçicidir. Yıkamak da zona ağrısını gidermek için bir çare olabilir.

Zona tedavisinde kullanılan ilaçlar nedir?​

Zona hastalığı tedavisi için varisella zoster virüsüne karşı etkili asiklovir ve valasiklovir isimli antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı, yanma, batma gibi belirtiler için de ağrı kesici haplar, kremler ve losyonlar reçete edilir. Evde tedavi de belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Zona hangi hastalığın habercisi?​

Dr. Soyuduru, “Zona, halk arasındaki adıyla gece yanığı, suçiçeği virüsü olan varisella zoster virüsünün sebep olduğu ve suçiçeği geçiren kişilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Suçiçeği enfeksiyonu sonrası virüs, sıklıkla gövdedeki sinir köklerinde inaktif olarak kalır.

Zona hastalığı ne kadar sürer?​

Zona hastalığı ne kadar sürer?
Zona yaralarının iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir. Bazen zona geçtikten haftalar ve hatta aylar boyunca buradaki sinirlerde ağrı devam edebilir. Buna postherpetik nevralji(zonasonrası sinirsel ağrı) denir. Ağrının döküntüler iyileştikten sonra da sürmesinin nedeni iltihaplanan sinirin hasara uğramış olmasıdır.

Zona hastaları nasıl beslenmeli?​

Zonaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
- Kuşburnu. Özellikle kuşburnu bitkisinin zona hastalığının tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.
- Zerdeçal. Zerdeçal zaten hali hazırda çok sağlıklı ve çok faydalı bir besindir.
- Bal. Bal, doğal olduğu müddetçe insan sağlığı için çok faydalı bir besindir.

Zona ağrısına evde ne iyi gelir?​

Meyan kökü ağrı ve iltihap kesicidir. Zonanın oluşturduğu iltihabı da keser. Meyan kökünü kaynatıp ılık bir kıvama geldiğinde cildinize sürdüğünüzde, zonanın etkilerini hafifletebilirsiniz. Zona rahatsızlığında görülen kaşıntı ve ağrıyı meyan kökünü kullanarak maziye gömebilirsiniz.

Zona ağrısı kaç ay sürer?​

Zona ağrısı kaç ay sürer?

Ibrahim Saraçoğlu Zonaya ne iyi gelir?​

Uzman kontrolünden sonra zona evde tedavi döneminde birçok hastalıklar ilgili geçerli öneriler sunan Saraçoğlu’nun tavsiyesinden yararlanabilirsiniz. 1 bardak kaynar suyun içine 5 adet karabaş otunu ve 1 tutam melisa otunu ekleyin. 7 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Çok uzun süre demlenmesine gerek yoktur.

Zona hastalığı ne kadar sürede iyileşir?​

Zona iç organları etkiler mi?​

Zona iç organları etkiler mi?
Nadir de olsa baş bölgesini, yüzü ve gözleri etkileyebilir. Özellikle gözü etkileyen zonada hemen tedaviye başlanmalıdır. Akciğer, beyin ya da sindirim sistemindeki iç organlar da zonadan etkilenebilir.
 
Zona hastalığıyla ilgili detaylı bilgiler vermişsiniz, bu konuda yardımcı olabileceğim bir şey var mı?

İlk olarak, zona hastalığı belirtileri durumunda enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurulması gerektiğini belirtmişsiniz. Bu doğru bir yaklaşım çünkü enfeksiyon hastalıkları doktorları zona konusunda uzmanlaşmıştır.

Zona hastalığı sürecinde banyo yapmanın önemine de değinmişsiniz. Soğuk banyo yapmak veya ıslak kompres uygulamak kaşıntı ve ağrıyı hafifletebilir. Hastanın stresten uzak durması da önemli bir nokta.

Geçmeyen zona ağrısına karşı buz uygulamasının faydalı olduğunu, kaşıntıyı azaltabileceğini ve rahatlama sağlayabileceğini belirtmişsiniz. Ayrıca banyonun da zona ağrısını hafifletebileceğini ifade etmişsiniz.

Zona tedavisinde kullanılan ilaçlar hakkında da bilgi vermişsiniz. Asiklovir ve valasiklovir gibi antiviral ilaçlar yanı sıra ağrı kesicilerin ve kremlerin reçete edilebileceğini belirtmişsiniz. Evde tedavinin de belirtileri hafifletebileceğini eklemişsiniz.

Zona hastalığının suçiçeği virüsünden kaynaklandığını ve suçiçeği geçiren kişilerde ortaya çıktığını vurgulamışsınız.

Zona hastalığının ne kadar süreceği konusuna da değinmişsiniz. Zona yaralarının iyileşmesinin 2-3 haftayı bulabileceğini ve bazen zamanla ağrının devam edebileceğini belirtmişsiniz.

Son olarak, zona hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında da bilgi vermişsiniz. Kuşburnu, zerdeçal ve bal gibi besinlerin sağlık açısından faydalı olduğunu belirtmişsiniz.

Eğer daha fazla bilgi veya başka bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst