AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zirai kazanclar hangi usule gore vergilendirilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zirai kazançlar hangi usule göre vergilendirilir?​

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesine göre gerçek usulde vergilendirme şartlarını taşımayan çiftçilerin zirai kazancı, hasılatları üzerinden tevkifat yapılarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermez.
Çiftçilerin gerçek usulde vergilendirilmesi koşulları nelerdir?
Gerek şahsi işletmesi gerekse dahil bulunduğu ortaklıklar müstakilen işletme büyüklüğü ölçüsünün altında kaldığı halde kendisine ait işletmenin ve ortaklıklardaki payların toplamı bu ölçüyü aşan çiftçiler gerçek usulde vergilendirilir. Payları toplamı ölçüleri aşmayan diğer ortaklar tevkifat yoluyla vergilendirilirler.

Zirai kazanç gerçek usul dışında nasıl vergilendirilir?​

Gerçek usulde vergilendirme şartlarını taşımayan Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu kanunun 94′ üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler.
Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler kimlerdir?
1- 54’üncü maddede yazılı işletme büyüklü ğü ölçülerini aşan çiftçiler, 2- Bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca sahip olan çiftçiler, 3- On yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçiler, Bu kıstaslara sahip olmayan çiftçiler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerdir.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar stopaj (tevkifat) usulüyle vergilendirilmektedir. Diğer taraftan belirli şartların varlığı halinde bu kazançlar gerçek usulde vergilendirilmektir.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre hangisi çiftçi sayılır?
Gelir Vergisi Kanunu’na göre; zirai faaliyet ile uğraşan gerçek kişiler ile adi ortaklıklar çiftçi sayılır. Adi ortakların, zirai kazançtan dolayı aldıkları kar payı, şahsi zirai kazanç hükmündedir. Kollektif, adi ve eshamlı komandit şirketler, zirai faaliyetle uğraşsalar dahi çiftçi sayılmazlar.
 
Geri
Üst