AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zirai Karantina ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zirai Karantina ne demek?​

Zirai karantina, “Her türlü bitki ve bitkisel kökenli materyalin Ülkeye giriş, çıkış ve ülke içinde dolaşımında uygulanan; kanun, tüzük ve yönetmeliklere dayalı; bitki sağlığı açısından tehlikeli hastalık ve zararlıları dikkate alarak yapılan muayene, kontrol ve diğer faaliyetleri içeren bir çalışmalar bütünüdür”.

Zirai Karantina Belgesi nasıl alınır?​

- Bitki Sağlığı Sertifikası Aslı
- İthalat Başvuru Formu.
- İthal Edilecek Ürünün Taşıma Belgesi Özet Beyannamesi.
- Fatura.
- İthalat Ön İzin Belgesi.
- Ürün Kontrol ve Belge Ücretinin Bedelini gösterir Alındı Belgesi (Döner Sermayeli İşletmeler)
- Karantina Etmenleri Analiz Raporu.

Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmesinden itibaren kaç gün içerisinde ülkeden çıkış yapmalıdır?​

Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmesinden itibaren kaç gün içerisinde ülkeden çıkış yapmalıdır?
Bir sureti Müdürlükte muhafaza edilir. İhracatçının talebi doğrultusunda istenilen miktarda tasdikli sureti kendisine verilir. (6) Bitki Sağlık Sertifikası ve Yeniden İhracat (Re-Export) Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmesinden itibaren ondört gün içinde bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler çıkış yapmak zorundadır.

Bitki Sağlık Sertifikası Nasıl Alınır?​

Bitki Sağlığı Sertifikası, Hayvan Sağlığı Sertifikası ve Sağlık Sertifikası alınması için ihracatçının ülke genelinde 81 İlde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurması ve ürünü ihraç etmek istedikleri ülkenin hangi kriterleri aradıklarını bilmeleri gerekmektedir.

Iç ve dış karantina nedir?​

Dış karantina, bitki ve bitki kısımları vasıtasıyla hastalık etmenleri ve zararlıların ülkeye girişi önlenme amacı ile her türlü bitki ve bitkisel kökenlilerin ülkeye giriş ve çıkışında ürünlerin karantina koşullarına uygun hazırlanmış olmasını sağlamak için yapılan muayene ve kontrol çalışmalarıdır.

Bitkisel gıda ihracatında sağlık sertifikası nedir?​

Bitkisel gıda ihracatında sağlık sertifikası nedir?
Onay/kayıt belgesi olmayan işletmelerin ürünlerinin ihracat ve çıkış işlemlerinde her parti üründen numune alınır, analiz sonucunun alıcı ülke talebine veya Türk gıda yem mevzuatına uygun olması durumunda Sertifika düzenlenir.
Bitki pasaportu nasıl alınır?​
a)Operatör ”Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi”ni (BPKS) kullanarak başvuruda bulunur. Başvuru sahibi BPKS’nin öngördüğü adımları takip ederek ve ilgili kısımları eksiksiz olarak doldurulur. Kayıt sisteminden çıktısı alınan Başvuru Formu operatör tarafından imzalandıktan sonra İl veya İlçe Müdürlüklerine teslim edilir.
Sağlık Sertifikası Nasıl Alınır?​
En az ilkokul mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş kişiler Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlara başvurup 16 saat süren eğitime katılarak ve sonrasındaki sınavı başarıyla tamamlayarak ilk yardım sertifikası alabilirler.
 
Zirai karantina, bitki sağlığı açısından tehlikeli hastalık ve zararlıları önlemek amacıyla ülkeye giriş, çıkış ve dolaşımında uygulanan kontrolleri ve faaliyetleri içeren bir çalışmalar bütünüdür. Bitki ve bitkisel kökenli materyallerin bu tip hastalık etmenleri ve zararlılardan arındırılarak sağlıklı kalmasını sağlamak için yapılan muayene ve kontrol işlemlerini kapsar.

Zirai karantina belgesi almak için çeşitli belgelerin sunulması gereklidir. Bunlar arasında Bitki Sağlık Sertifikası Aslı, İthalat Başvuru Formu, İthal Edilecek Ürünün Taşıma Belgesi Özet Beyannamesi, Fatura, İthalat Ön İzin Belgesi, Ürün Kontrol ve Belge Ücretinin Bedelini gösterir Alındı Belgesi (Döner Sermayeli İşletmeler), Karantina Etmenleri Analiz Raporu gibi belgeler yer almaktadır.

Bitki Sağlık Sertifikası alındıktan sonra ülkeye giriş yapılmasıyla ilgili bir süre kısıtlaması bulunmaktadır. Sertifika düzenlenmesinden itibaren on dört gün içinde bitki veya bitkisel ürünler ülkeden çıkış yapmak zorundadır. Aksi halde belge geçersiz hale gelebilir.

Bitki Sağlık Sertifikası almak için ihracatçıların, ürünü ihraç etmek istedikleri ülkenin kriterlerini bilerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Ayrıca sağlık sertifikası, bitki ve bitkisel ürünlerin dış karantina koşullarına uygun şekilde muayene ve kontrollerinin yapılmasını sağlayarak hastalık etmenleri ve zararlıların ülkeye girişini engellemeyi amaçlar.

Bitkisel gıda ihracatında sağlık sertifikası, ürünlerin uygunluğunu belgelemek amacıyla gereklidir. Onay/kayıt belgesi olmayan işletmelerin ürünleri için ihracat işlemlerinde analiz yapılarak uygunluğu belirlenir ve gerekli durumlarda sağlık sertifikası düzenlenir.

Bitki pasaportu almak için operatörlerin "Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi"ni kullanarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvurularını tamamlayan operatörler, başvuru formunu ilgili kuruma teslim etmelidirler. Sağlık sertifikası almak için ise en az ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş bireyler, Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlara başvurarak eğitim alıp sınavı başarıyla geçerek ilk yardım sertifikası sahibi olabilirler.
 
Geri
Üst