AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zimni riza ne demek hukuk?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zımni rıza ne demek hukuk?​

Tıbbi müdahale sonrası yapılan rıza açıklamasının müdahaleyi hukuka uygun hâle getirmeyeceği kabul edilmektedir. Bu sonuç ceza hukuku bakımından geçerlidir. Hastanın tıbbi müdahaleye rıza gösterdiği, hâl ve vaziyetten anlaşılabiliyorsa zımni rızadan bahsedilir.

Yasal hukuki hukuka uygun ne demek?​

Suç teşkil eden her fiilde bulunan hukuka aykırılık unsurunu ortadan kaldıran, fiili, ceza kuralının amacına aykırı olmaktan çıkarıp meşru bir zemine çeken nedenlere “hukuka uygunluk nedenleri” denilmektedir.
Hukuk alanında rıza, ceza kanununun (İtal- yan Ceza Kanunu) 50. maddesinde yer aldığı üzere hukuka uygunluk nedenidir.2 Bu hükme göre, ‘Hukuka uygun şekilde rızasını açıklayan kişi- nin rızasına dayanarak bir hakkı ihlal eden kişi cezalandırılamaz’.
Hukuka uygunluk sebeplerinden zarar görenin rızası nedir?
Özet: Zarar görenin rızası, Türk Borçlar Kanununun 63. maddesinin 2. fıkrasında hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir hukuka uygunluk nedeni olarak düzenlenmiştir. Gerekli koşulları sağlayan ve geçerlilik taşıyan rıza, fiilin hukuka aykırılığını ortadan kaldıracaktır.
Zımni anlaşma ne demek?
Diğer bir ifadeyle zımni sözleşme kavramı, karşılıklı uyulması gereken kuralları düzenleyen ve yönetime karşı halka koruyucu bir tampon işlevi gören sözlü bir sözleşme türünü ifade etmektedir.

Ilgilinin rızası ne demek?​

İlgilinin rızası, Türk Ceza Kanunu’nda hukuka uygunluk sebebidir. Türk Ceza Kanunu’nun 26. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir: “Kişinin üzerinde mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakkına ilişkin olmak üzere, açıkladığı rızası çerçevesinde işlenen fiilden dolayı kimseye ceza verilmez.”

Ceza hukuku hukuka aykırılık nedir?​

Hukuka aykırılık, hukuk düzeni ile çatışma, karşı gelme anlamına gelmektedir. Örneğin bir fiilin ceza hukuku bakımından hukuka uygun ancak medeni hukuk bakımından hukuka aykırı olması mümkün değildir. Ceza hukuku bakımından da, suç teşkil eden haksızlıklar, hukuk düzeni ile çatışır, hukuka aykırılık teşkil eder.
Zarara uğrayan şahsın zarar verici fiile muvafakati hukuka aykırılığı ortadan kaldırır. Bu muvafakat yöneltilmesi gereken bir taraflı irade beyanı ile verilir, geri alınması daima mümkündür. Mağdurun rızası, doğrudan doğruya fiile ilişkin olabileceği gibi, bir olaydaki riski kabullenme tarzında da gerçekleşebilir.
 
Geri
Üst