AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zillete dusmek ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.212
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zillete düşmek ne demek?​

Türk Dil Kurumu’na bakıldığında zillete düşmek, ”Aşağılanmak, hor görmek” anlamı taşımaktadır.

Zillet ne demek ekşi sözlük?​

arapça kökenli sözcük.aşağılık anlamında kullanılır.

Zillet olmadan izzet olmaz ne demek?​

Zillet olmadan izzet olmaz ne demek?
Oysa izzet bütünüyle Allah’ındır’ Nisâ, 139. ‘Allah’ı bırakıp başkasıyla izzet arayanı Allah zelil eder’ (Ahmed). Ya da, ‘Allah’tan başkası yanında aranan her izzet aslında zillettir’. İzzet, zilletin zıddıdır; galip, yenilmez, güçlü ve onurlu olma demektir. Zelil olan aziz olamaz.

Tasavvufta zillet ne demek?​

1. İllet: Hastalık. 2. Gıllet: Kıtlık, fakirlik, yoksulluk. 3. Zillet: Halk arasında hor hakir görülme.

Allah kimi zelil eder?​

Onlar şöyle der: “Allah hiçbir kulu nefsinin zilletini gösterecek şuuru lütfettiği kimse kadar aziz, hiçbir kulu da nefsinin yüceliğini vehmettirecek duygular verdiği kimse kadar zelil kılmamıştır.”

Zillet ne anlama gelir?​

Zillet ne anlama gelir?
Zillet, kelime anlamı olarak hor görülüş demektir. Kişinin kendisini küçük görmesi, çevresindeki tüm insanları kendinden üstün görmesi halidir. Kelime anlamı olarak zillet, kendinden üstün ya da zayıf herkesi üstün görerek onların elini öpmektir.

Zillet neden olur?​

Gazzâlî’ye göre tevazu kibir ve zilletin itidal noktası olmakla birlikte tevazu ile zillet arasındaki sınır değişkendir. Buna göre bir kimsenin ilim, meslek, mevki gibi hususlarda kendisinden daha aşağı durumda bulunan birine karşı tevazuda aşırıya kaçması zillet sayılır (İḥyâʾ, III, 368-369).

Osmanlıca zillet ne demek?​

Alçaklık, hakirlik, horluk.

Izzet dini anlamı nedir?​

Izzet dini anlamı nedir?
İzzet kelimesi Allah ve müminler hakkında olumlu bir anlam ifade ederken inkârcı ve münafıklar hakkında kullanıldığında onların İslâm, Kur’an ve gerçekler karşısında bilinçsizce kapıldıkları kibir, gurur, inat ve öfke duygularını, bu duyguların etkisiyle işledikleri kötülükleri sürdürmelerini anlatır.

Kıllet zillet ne demek?​

İllet kıllet zıllet. İllet; hastalık demektir dert sıkıntı demektir. Kıllet; azlık demektir fakirlik demektir. Zillet itibarsızlık demektir itilip kakılma demektir.

Zelil olmak ne anlama geliyor?​

Allah’a nispet edildiğinde “dilediği kimseyi yücelten, güçlü ve değerli kılan” demektir. “Müzill” ise ‘izzet’in zıddı olan ‘zillet’ kökünden türemiş olup “zelil ve perişan kılan” anlamındadır.

Kimler zillete düşer?​

Kimler zillete düşer?
Kur’an ahlakından uzaklaşmış, faiz, israf, tüketim çılgınlığı, ağır borç yükü, ölü yatırımlar ve haksız vergiler ile ekonomisi duvara toslamış, tarım ve hayvancılığı öldürülmüş, sanayisi bitirilmiş, materyalist eğitimle nesilleri İslam bilgisinden koparılmış bir ülke, zillete düşer ve bu ülkeye kimse itibar etmez.

Zillet ne demek örnek?​

Kelime anlamı olarak zillet, kendinden üstün ya da zayıf herkesi üstün görerek onların elini öpmektir. El etek öpen kişiler aynı zamanda bunu menfaatleri için yapmaktadır.
 
"Zillete düşmek" deyimi, genel olarak aşağılanmak, hor görülmek anlamına gelir. Kelime anlamı itibariyle zillete düşmek, kişinin kendisini küçük görmesi, çevresindeki diğer insanları kendinden üstün tutması ve onlara boyun eğmesi durumunu ifade eder. Bu durum genellikle kişinin itibarını ve saygınlığını zedeleyen bir durum olarak kabul edilir.

Tasavvufta zillet ise, halk arasında hor ve hakir görülme durumunu ifade eder. Bu, kişinin manevi anlamda düşüş yaşadığını, aşağılandığını ve toplum içinde itibarının zedelendiğini gösterir. Zillet kavramı, kişinin ruhsal durumuyla da bağlantılı olabilir ve manevi yönüyle değerlendirilebilir.

Allah'ın bir kulu "zelil" ederken, o kişinin kendini yüceltmeye çalışmasına, kibir ve gurura kapılmasına, başkalarını hor görmesine karşı uyarıcı bir şekilde zelil etmesi anlamına gelebilir. Bu durumda insanın gerçek değerini hatırlaması, mütevazı olması ve Allah'ın yüceliğine olan inancını arttırması gerektiği vurgulanır.

Özetle, zillet kavramı kişinin aşağılanmasını, hor görülmesini ve halk arasında düşük konumda tutulmasını ifade eder. Bu durum genellikle kişinin itibarını zedeleyen, manevi olarak düşüş yaşamasına neden olan bir durum olarak değerlendirilir.
 
Geri
Üst