AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zikkimin koku ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zıkkımın kökü ne demek?​

Zıkkımın kökü sözü kızgınlık anında kullanılan bir sözdür. Zıkkımın kökünü (veya dibini veya pekini) ye! Şeklinde kullanılan bir sözdür.

Belirgin şekilde ne demek?​

Açıkça görülecek veya anlaşılacak şekilde olan, belli, besbelli, meydanda, âşikâr, bâriz, vâzıh.
Belli sözcüğü türemiş mi?​
Eski Türkçe belgü “alamet, işaret, emare” sözcüğünden +lIg sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe sözcük Ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan *bel- “işaretlemek, damgalamak” fiilinden +? sonekiyle türetilmiştir. belir- maddesine bakınız.

Kaplamak kelimesinin kökü nedir?​

Kaplamak kelimesinin kökü nedir?
9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte… Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla “kap”tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).

Halk dilinde Zıkkım ne demek?​

Halk dilinde Zıkkım ne demek?
a. 1. Zehir, ağı. 2. mec. İçki ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar için kullanılan bir söz: “Bu zıkkım haramdır, insana zararı vardır.” -M.

Zazaca zıkkımın kökü ne demek?​

muzaffer izgunun bir romanının adı. aslında gerçek hali zakkumun kökü dür… genelde anneanne ya da babaannelerden duyulur, “zıkkımın köküne ye emi” $eklinde tepki cümlesidir, zira (zakkum) zıkkım kökü manasına acılık kastedilmektedir…

Bariz kelimesi ne anlama gelir?​

TDK sözlüğünde bariz kelimesi ise gözle görülen, çok açık, apaçık, çok belirgin ve göze çarpan olarak açıklanmıştır.
El yordamı ne demek TDK?​
➡El Yordamıyla deyiminin anlamı:Tahminlerine, sezgilerine dayanıp elle yoklayarak hareket eden kişilerin yaptığı işin karşılığı olarak kullanılan bir deyimdir. El yardımıyla ibaresinden galat olarak yol yordam deyimiyle birleştirilip oluşmuştur.

Öğrenmek kelimesinin kökü nedir?​

Öğrenmek kelimesinin kökü nedir?
Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z “doldurma” kökünden türetilmiştir. Öğrenmek kelimesi tarihte bilinen ilk kez Mukaddimetü’l-Edeb (1300 yılından önce) eserinde yer almıştır. Öğrenmek kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir. Öğrenmek kelimesi Türkçe’de “Haber almak.” anlamına gelir.

Kelimelerin kökeni nasıl anlaşılır?​

Kelimelerin kökeni nasıl anlaşılır?
Yani bir kelimedeki ilk ses kalın ise kelimenin kökündeki, ekindeki tüm sesler kalın; kelimedeki ilk ses ince ise tüm sesler ince olmak zorundadır. Köklerle eklerin birleşmesinden doğan kalınlık-incelik uyumsuzluğunda ekler daima köke uymak zorundadır.

Adım sözcüğü türemiş mi?​

Eski Türkçe ātım sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *āt- “açmak, adım atmak” fiilinden +Im sonekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

Yürek kelimesinin kökeni nedir?​

Osmanlı Türkçesi یورك‎ sözcüğünden devralındı. Sözcük, yorı-/yörü-/yürü- (yürümek, devam etmek, yaşamak) fiilinden -k ekiyle türetilmiş olabilir.
Zıkkım ye demek ne anlama gelir?​

Zıkkım olsun ne demek?​

Zıkkım olsun ne demek?
Zehir olsun anlamında bir ilenme sözü.

Zıkkımın Perki ne demek?​

Zıkkımın Perki ne demek?
“zıkkımın dibi” demenin bir başka çeşididir. adanalılar tarafından sık kullanılır. zıkkımın kökü deyiminden türemiştir.
 
Zıkkımın kökü, genellikle kızgınlık veya öfke anında kullanılan bir ifadedir ve "Zıkkımın kökünü ye!" şeklinde söylenir. Bu ifade genellikle öfke ve hayal kırıklığını ifade etmek için kullanılır.

"Belirgin" kelimesi ise açıkça görülecek veya anlaşılacak şekilde olan, belli, besbelli, meydanda, âşikâr, bâriz, vâzıh anlamlarına gelir.

"Kaplamak" kelimesinin kökü büyük olasılıkla "kap" kelimesidir. "Kap" kelimesi bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç anlamına gelir. "Kaplamak" kelimesi de bu kökten gelmektedir.

Halk dilinde "zıkkım" genellikle zehir veya ağı anlamında kullanılır. Aynı zamanda içki ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar için kullanılan bir terimdir.

Zazaca'da "zıkkımın kökü" aslında "zakkumun kökü" demektir. Bu ifade genellikle acılık anlamını taşır ve tepki olarak kullanılır.

"Bariz" kelimesi gözle görülen, çok açık, apaçık ve göze çarpan anlamlarına gelir.

"El yordamı" deyimi tahminlerine, sezgilerine dayanıp elle yoklayarak hareket eden kişilerin yaptığı işi açıklar.

Öğrenmek kelimesi Aramice/Süryanice kökünden türetilmiştir ve doldurma anlamına gelir. Türkçe'de ise genellikle haber almak veya bilgi edinmek anlamında kullanılır.

Kelimelerin kökeni genellikle ses uyumlarına bakılarak anlaşılır. Bir kelimenin kökündeki ses niteliğine uygun ekler türetilir.

"Adım" kelimesi Eski Türkçe "ātım" sözcüğünden türemiştir ve açmak, adım atmak anlamına gelir.

"Yürek" kelimesinin kökeni Osmanlı Türkçesi'ndeki "یورك‎" sözcüğü olabilir. Bu kelime yürümek, devam etmek, yaşamak anlamlarına gelir.

"Zıkkım ye" ifadesi genellikle söylenen bir tür ilenme ifadesidir ve "Zehir olsun." anlamına gelir.

"Zıkkım olsun" ifadesi ise genellikle öfke veya hayal kırıklığını ifade eden bir sözdür ve "Zehir olsun." anlamına gelir.

"Zıkkımın Perki" ifadesi ise "zıkkımın dibi" demenin bir başka çeşididir. Bu ifade genellikle Adanalılar arasında sıkça kullanılır ve "zıkkımın kökü" deyiminden türetilmiştir.
 
Geri
Üst