AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zihinsel gelisimi etkileyen faktorler nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Zihinsel gelişimi etkileyen faktörler nelerdir?​

Bedensel, dilsel, duygusal, bilişsel alanlardaki gelişmişlik düzeyi ne kadar yüksekse zihinsel gelişim de o derece olumlu olarak etkilenir. Hastalık, bazı genetik faktörler, ailenin sosyo-ekonomik durumu, ailenin eğitim hakkındaki bilgisi, sağlıklı beslenme zihinsel gelişimi etkileyen faktörlerdir.

Gelişimi etkileyen çevresel faktörler nelerdir?​

Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevre faktörleri hastalık beslenme, stres, kültür, sosyal grup ve kurumlardır. Bu nedenle kişiler arasında bireysel ayrılıklar vardır. Genotip ve fenotip kavramları canlının kalıtımsal yapısını oluşturur.

Sağlığın belirleyici unsurları nelerdir?​

Sağlığın belirleyici unsurları nelerdir?
Sağlığın toplumsal belirleyicileri Bunlar, maddi koşullar, sosyal ortam, psikososyal etmenler, davranışlar ve biyolojik etmenleri kapsar. Bu etmenler, bireylerin sosyal konumu, eğitim düzeyleri, meslekleri, gelirleri, toplumsal cinsiyetleri ve etnik kökenlerinden etkilenir.

Sağlığı etkileyen faktörler kaça ayrılır?​

A) Fiziksel etmenler.

Gelişimi etkileyen etmenler nelerdir?​

Gelişimde 2 farklı yönde yönelim vardır: baştan ayağa ve içten dışa büyüme. Gelişimde iç ve dış faktörler sol oynar. Kalıtım, sağlık durumu ve duygusal durum gibi iç faktörler ve iklim koşulları gibi dış faktörler.

Zeka gelişiminde en önemli etken nedir?​

Zeka gelişiminde en önemli etken nedir?
En önemli etken genetik miras Çocuklarda zeka gelişimini etkileyen en önemli etkenin genetik faktör olduğuna dikkat çeken Central Hospital’dan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Aydan Angay, “Anne-babanın genleri ve kalıtımı belirleyen tüm özellikleri rastlantısal olarak çocuğa geçer.

Sağlık hizmetlerini etkileyen faktörler nelerdir?​

Sağlık hizmetlerinin arzını etkileyen ana faktörler uzman görüşmeleri ve literatür taraması sonucunda şu şekilde belirlenmiştir: Hizmetin Fiyatı, Üretim Faktörlerinin Fiyatları ve Bulunabilirliği, Teknolojik Gelişmeler, Devlet Teşvikleri ve Politikaları, Piyasanın Özellikleri, Geleceğe Yönelik Beklentiler, Ulusal ve …

Sağlığı etkileyen risk faktörleri nelerdir?​

İşyerinde Sağlığımızı Etkileyen Risk Etmenleri
- Fiziksel kaynaklı risk etmenleri. Gürültü ve titreşim. Yüksek ve alçak basınçta çalışma. Soğuk ve sıcakta çalışma. Tozlar. Radyasyon.
- Kimyasal kaynaklı risk etmenleri. Ağır metaller. Çözücüler. Gazlar.
- Biyolojik kaynaklı risk etmenleri.

Sağlığı etkileyen biyolojik faktörler nelerdir?​

Sağlığı etkileyen biyolojik faktörler nelerdir?
Biyolojik Etmenler Nelerdir? Biyolojik etmenler, vektörler, mikroorganizmalar, bitkiler, hayvanlar ve bunların ürünleridir. Mikroorganizmalar: Verem , tifo, kolera, kızamık, menenjit, kaba kulak gibi hastalıklar zararlı mikroorganizmalardır. Vektörler : Vektörler pek çok hastalığın taşıyıcıdır.

Zihinsel gelişimi etkileyen faktörlerin çeşitliliği oldukça geniştir. Bedensel, dilsel, duygusal ve bilişsel alanlardaki gelişmişlik düzeyinin, zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilediği belirtilmektedir. Ayrıca hastalık, bazı genetik faktörler, ailenin sosyo-ekonomik durumu, eğitim seviyesi ve sağlıklı beslenme gibi unsurların da zihinsel gelişimi etkileyen faktörler arasında olduğu ifade edilmiştir.

Gelişimi etkileyen çevresel faktörlerin ise hastalık, beslenme, stres, kültür, sosyal gruplar ve kurumlar gibi çeşitli unsurlardan oluştuğu belirtilmiştir. Bu faktörlerin doğrudan veya dolaylı olarak bireylerin gelişimini etkileyebileceği vurgulanmıştır.

Sağlığın belirleyici unsurlarının toplumsal belirleyiciler, maddi koşullar, sosyal ortam, psikososyal etmenler, davranışlar ve biyolojik etmenler olduğu ifade edilmiştir. Bu unsurların bireylerin sosyal konumu, eğitim seviyeleri, meslekleri, gelir düzeyleri, toplumsal cinsiyetleri ve etnik kökenleri üzerinde etkili olduğu belirtilmiştir.

Zeka gelişiminde en önemli etkenin genetik miras olduğu belirtilmiştir. Çocuklarda zeka gelişimini etkileyen en önemli faktörün genetik yapı olduğu ve anne-babanın genlerinin çocuklara rastlantısal olarak geçebileceği vurgulanmıştır.

Sağlık hizmetlerini etkileyen faktörler arasında uzman görüşmeleri ve literatür taraması sonucunda; hizmetin fiyatı, üretim faktörlerinin fiyatları ve bulunabilirliği, teknolojik gelişmeler, devlet teşvikleri ve politikaları, piyasanın özellikleri, geleceğe yönelik beklentiler ve ulusal faktörlerin yer aldığı belirtilmiştir.

Sağlığı etkileyen risk faktörleri arasında işyerindeki fiziksel kaynaklı risk etmenleri (gürültü, titreşim, yüksek ve alçak basınç, tozlar), kimyasal kaynaklı risk etmenleri (ağır metaller, çözücüler, gazlar) ve biyolojik kaynaklı risk etmenleri sayılabilir.

Son olarak, sağlığı etkileyen biyolojik faktörler arasında vektörler, mikroorganizmalar, bitkiler, hayvanlar ve bunların ürünleri olduğu belirtilmiştir. Mikroorganizmalar arasında verem, tifo, kolera gibi hastalıklar bulunurken, vektörlerin birçok hastalığın taşıyıcısı olduğu vurgulanmıştır.

Geri