AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zihinsel engelli bir cocuga nasil davranmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zihinsel engelli bir çocuğa nasıl davranmalı?​

Çocuğun her türlü gelişimi için gereken ilgi ve şefkatinizi ona sürekli gösterin. 3. Çocuğun sokağa çıkmasına, oyun oynamasına, arkadaşlık kurmasına yardımcı olun. 4. Çocuğunuzun hastalıklardan korunması toplum tarafından benimsenmesi için özellikle el, saç, yüz, beden, giysi temizliğine dikkat edin.

Engelli çocuğa sahip ailelerin tepkilerini etkileyen değişkenler nelerdir?​

 Yakın çevrenin ve toplumun özellikleri,
Ailelerin gelişimsel yetersizlikleri olan çocuklarını kabullerinde geçirdikleri süreçte verdikleri tepkiler üç evreden oluşmaktadır. Birinci evre şok, reddetme ve depresyon; ikinci evre ise karmaşa suçluluk, kızgınlık; üçüncü evre pazarlık etme, kabul ve uyumu içermektedir.
Zihinsel engelli insanlara nasıl davranmalıyız?
Sosyalleşmesini-İletişimini destekleyin! Çocuğun sokağa çıkmasına, oyun oynamasına, arkadaşlık kurmasına yardımcı olun. Hijyene önem verin! Çocuğunuzun hastalıklardan korunması ve toplum tarafından benimsenmesi için özellikle el, saç, yüz, beden, giysi temizliğine dikkat edin.
Zihinsel engelli bireylerin ebeveynleri ne tür sorunlar yaşarlar?
Çoğu ebeveyn tatminsizlik ve engellenmişlikten oluşan sosyal hayatlarında, değişiklikler yapmak zorunda kalmaktadır. Anne ve babaların bir kısmı, önemli boyutlarda stres ve depresyon yaşar ve öfke duyguları, reddetme şokları, kendini suçlama, suçluluk ya da şaşkınlık gibi duygu ve deneyimler yaşar.

Engelin kabulünde 3 tepki nedir?​

Ailelerin gelişimsel yetersizlikleri olan çocuklarını kabullenmelerinde geçirdikleri süreçte verdikleri tepkiler üç evreden oluşmaktadır. Birinci evre; şok, reddetme, depresyon, ikinci evre; karmaşa, suçluluk, kızgınlık, üçüncü evre ise; pazarlık etme, kabul ve uyumu içermektedir.

Engelli çocuk kader midir?​

Doğan bir çocuk dünya, engelli olarak doğmuşa,senin veya doğum yaptıranın bu çocuğun engelli doğmasına dahli yoksa buna da kader denir.
Özürlülere ise, zor gelen bir hayatın sonrasında sıkıntılı geçirdiği her güne karşılık bir cennet hayatı lütuf ediyor. Belki özürlüler ahiret hayatına artı bir önde gireceklerdir. Kendileriyle aynı ibadeti yapan bir bedensel sağlıklıya karşılık artı birle huzura çıkacaklardır bekli de.
Anne babaların çocukları özel gereksinimli olduğu için yoğun bir üzüntü içinde olması durumu nedir?
Şok döneminde, anne-baba tepkilerinde hissizlik, soyutlanma duyguları ve ağlama davranışları görülebilir. Aileler bu dönemde çocuklarının gelişimsel yetersizlikleri olduğu haberine hazırlıksız olduklarını belirtmektedir.
Özel Eğitim aşama modeli nedir?
1 – Aşama Modeli: Ailelerin çeşitli aşamalardan geçerek kabul ve uyum aşamasına geldiğini varsayan modeldir. Bu modele göre,normalden farklı özellikte çocuğu olduğunu öğrenen anne babalar, ilk aşama olarak, duygusal bir karmaşa içine girerler.Davranışları, düşünceleri karmaşıktır.

Zihinsel engelliler için neler yapılabilir?​

Hafif derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar öz-bakım becerilerini (yeme-içme, giyinip-soyunma, tuvalet, vb.) okuma-yazma, matematik gibi okul ile ilgili temel becerileri kazanabilirler. Uygun iş eğitimi aldıklarında yetişkinlik döneminde uzmanlık gerektirmeyen, basit işlerde çalışabilir.

Engellilere nasıl davranmalıyız maddeler halinde?​

Engellilere karşı ön yargılı olmayınız, onlar adına kendiniz karar vermeyiniz. Engelli bireyi kendine özgü fikirleri olan, kendi kararlarını kendi veren bir birey olarak görünüz. Diğer insanlara nasıl davranıyorsanız engellilere de o şekilde davranınız, engellerinden dolayı bir ayrım yapmayınız.
Bu sorunlardan bazıları; maddi sorunlar, toplumun bakış açısından rahatsız olma, çevreleri ile iletişim kurmakta güçlük çekme, çocuğa ilişkin sürekli yaralanma/kaza korkusu yaşama, çocuğun geleceğinden kaygı duyma, çocuklarının engeli nedeniyle suçluluk duygusu yaşama, tedavi sürecinde zorlanma ve çevrelerinden sosyal …
Özel gereksinimli çocuklar için ne yapmalıyız?
Özel gereksinimli çocukların başarıları ödüllendirmeli ve daha iyisini yapabilme isteği uyandırılmalı, özendirilmeli eğitim anlamında da gelişimi, farkında lığının artması sağlanmalıdır. Zihinsel engelli çocuklara aile içinde, okulda, eğitim aldığı yerde ve çevresinde aşırı baskı yapılmamalıdır.
Engelin kabulünde 3 tepkiler nelerdir?

Özel gereksinimli bireylere nasil yardim edilir?​

Çevre Özel Gereksinimli Bireylere nasıl davranmalı?
- Dikkat Edilmesi Gereken Temel Hususlar;
- Diğer Insanlara Nasıl Davranıyorsanız Özürlü Bireye de Öyle Davranın.
- Yardım Etmeden Önce İzin İsteyin.
- Fiziksel Temas Konusunda Dikkatli Olun.
- Kelimeleri Özenle Seçin.
- Dikkatle Dinleyin.
- Önyargıyla Yaklaşmayın.
- Çocuk Gelişimi Uzmanı

Engelli insanların yaşadıkları sıkıntıları nelerdir?​

Engellilere sunulan psikolojik desteğin yetersiz olması. Kamu binalarında okullarında engelli rampalarının olmaması. Okullarda engelli tuvaletlerinin bulunmaması. Engelliler için ayrılan araç park alanlarına veya engelli alanlarını diğer insanların istila etmesi.
 
Geri
Üst