Zıhâr

zeberus

Yeni Üye
4070 Seleme İbnu Sahr elBeyazi radıyallahu anh anlatıyor: Ben, bir başkasında rastlanmayacak derecede bayan mevzuunda zaafı olan (ve şiddetli gereksinim duyan) bir kimseydim Ramazan ayı girince (katlanma edemeyip oruçlu iken) hanıma bağlantı eeririm diye korktum Ve Ramazan boyu devam edecek bir zıharda bulundum Bir gece o bana hizmet ederken, onun bir takım yerleri açıldı Kendimi tutamayıp temasta bulundum Sabahtan olunca yakınlarıma gidip durumu haber verdim Ve: Benimle Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a gelin (durumumu sorayım)dedim

Vallahi hayır! Gelmeyiz!dediler

Resûlullah'a tek başıma gittim, durumu haber verdim

Yani sen böyle mi yaptın ey seleme?buyurdular

Ben: Evet, ben böylece yaptım! Evet ben o kadar yaptım Ama Allah'ın emri karşısında sabırlıyım, allah size her ne göstermişse onu bana hükmedin!dedim Bir köle azad et!emrettiler Ben: Sizi hak peygamber olarak gönderen Zâtı Zülcelâl'e ant olsun şundan başka rakabem değildeyip rakabeme elimle şaplattımÖyleyse peş peşe iki ay oruç tutacaksın!buyurdular Ben: Ama ben bu günahı oruç yüzünden işledim, (dayanamam)!dedim Öyleyse buyurdular, altmış fakire bir vask kuru hurma taksim et!

Seni adalet peygamber gönderen Zâtı Zülcelâl'e ant olsun (ben ve bayan, her) ikimiz aç ve yiyeceksiz olarak geceyi geçirdikdedim (Aleyhissalatu vesselam bu sözüm üstüne):

Beni Zureyk'in sadaka mallarına bakan memura git, o tedarik (hurmay)ı sana versin, sen altmış fakire yedir Geri kalan bakiyeyi de sen ve iyâliniz yeyin!buyurdular Ben kavmime döndüm Onlara: Sizden güçlük ve bed düşünce gördüm Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'da ise genişlik ve güzel akıl buldum Bana sadakanızdan verilmesini emretti!dedim

Ebu Davud, Talak 17, (2213); Tirmizi, Talak 20, (1200), Tefsir, Mücadile 3295; İbnu Mace, talak 25, (2062)

4071 Ebu Davud'un bir diğer rivayetinde şöyle denir: Cemile, Evs İbnu'sSâmit radıyallahu anhüma'nın nikahı aşağıda idi Evs ise, kendisine kadına karşı şiddetli özlem yer alan birisi idi Bu duygusu zorlama peyda edince (nefsini frenlemek maksadıyla) hanımına zıharda bulundu Bunun üzerine, Allah Teâla Hazretleri, onun hakkında kefâreti zıhâr(la ilgili ayet)i inzal buyurdu

Ebu Davud, Talak 17, (2218) *

Geri