AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zihar kefareti orucu farz mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zıhar kefareti orucu farz mı?​

Kocanın zıhar yapması müeyyideye bağlanmıştır. Bir nevir boşanmaya benzer durum kabul edilerek bunu karısına söyleyen kocanın tekrar aile hayatına devam etmesi bazı şartlara bağlanmıştır. Bunlar da şöyledir; koca ya bir köleyi serbest bırakacak ya da arka arkaya 2 ay oruç tutacaktır.

Zıhar etmek ne demek?​

Sözlükte “sırt, arka, yüzey” gibi anlamları bulunan zahr kelimesiyle ilişkili olan zıhâr terimi kocanın, kendisine haram kılmak maksadıyla karısını veya karısının baş, yüz, sırt gibi bütünü ifade eden bir bölümünü evlenmesi dinen yasak olan yakını (mahrem) bir kadına benzetmesi demektir.
Ila ve Zihar yapmak nedir?
İslâm’dan önce Câhiliye Arapları îlâyı zıhâr gibi bir boşama yöntemi olarak uyguluyorlardı. Ancak bu yöntem geniş bir zamana yayıldığı için daha çok kadını baskı altına almak, ona zarar vermek için kullanılıyordu.
Acı çekmek günahlara kefaret midir?
Buhari, tevhid (8/192). 9375- Ebu Hureyre der ki: Resulullah’ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): “Müminin bir sızı çekmesi günahlarına kefarettir” buyurduğunu işittim. Tahric: İsnadı sahihtir. İbn Ebi Dünya, el-Marad ve’l-Keffarat (58) ve Hakim, Müstedrek (1/347).

Kuranda zıhâr ne demek?​

Zihar (Arapça: ظھار), İslam hukukunda kullanılan ve kelimenin tam anlamıyla “annem gibisin” anlamına gelen bir terimdir.

Bir kadın zıhar yapabilir mi?​

Cumhûra göre, zıhâr sadece bu ifadenin erkek tarafından kullanılması ile olur. Kadının benzeri bir ifade kullanması ile zıhar oluşmaz. Ancak Hanbelîlere göre kadının yaptığı zıhâr dikkate alınır. Kadının zıhârından sonra erkek kadın ile cinsel birliktelikte bulununca kadının zıhar keffaretini yerine getirmesi gerekir.
Insan hasta olunca günahlar dökülür mü?
Tahric: İsnadı sahihtir. – Müslim 3/1992 (52). 9374- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan bir bedeviyi ziyaret etmek için yanına girdi ve: “(iyileşirsin de hastalığın günahlarına) kefaret olur, inşallah” buyurdu.
 
Geri
Üst