Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
İç Harcı;
4 su bardağı pirinç
6 adet soğan (orta boy)
3 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ (büyük)
Tuz
1 demet maydanoz
2 su bardağı domates rendesi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 dolu çay kaşığı yenibahar
1 dolu çay kasığı sumak
1 dolu çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı şeker
1 çorba nar ekşisi
Yarım çorba kaşığı salça
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Dışı İçin;
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Yeteri kadar salamura yaprağı
Yarım limon
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle yapraklar yıkanıp sıcak suda 5 dakika kadar bekletilir ve süzülür.
Tencereye 1 çay bardağı sıvı yağ alınıp küçük küçük doğranmış ve rendelenmiş sarımsaklar kavrulur.
Bu sırada üzerine göz kararı isteğinize göre tuzu atılır. (Bu sayede soğanlar da daha çabuk ölür yumuşar. ).
Soğanlar yumuşayınca 2 su bardağı domates rendesi, salçalar atılır 1-2 dakika daha kavrulur.
Daha sonra sırayla pirinç,maydanoz,limon suyu,nar ekşisi,şeker ve baharatlar atılır.
Biraz çevirip ocağın altı kapatılır.
Dolmaları sarmadan önce tencerenin dibine maydanoz köklerini koyuyorum hem dibi tutmamış oluyor hemde lezzet veriyor.
Dolmalar sarıldıktan sonra üzerine yarım su bardağı zeytinyağı gezdirilir.
Yarım limon sıkılır.
1 su bardağı kaynar su üzerine dökülür.
Üzerine çömlekten bir taş koyuyorun ben herkeste olmayabilir siz bir tabak falan da koyabilirsiniz.
Tencerenin kapağı kapatılır. Önce harlı ateşte 1-2 dakika sonrasında en kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Pişmeye yakın kokusu geliyor zaten kokuyu alınca ara ara kontrol ederek kendinize göre piştiyse ocağı söndürebilirsiniz. Ve hazır afiyet olsun.
Not: Burada önemli olan pirinci çok pişirmemeli biraz çiğ kalmalı ve pirinç çok karıştırılmamalı.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
İç Harcı;
4 su bardağı pirinç
6 adet soğan (orta boy)
3 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ (büyük)
Tuz
1 demet maydanoz
2 su bardağı domates rendesi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 dolu çay kaşığı yenibahar
1 dolu çay kasığı sumak
1 dolu çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı şeker
1 çorba nar ekşisi
Yarım çorba kaşığı salça
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Dışı İçin;
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Yeteri kadar salamura yaprağı
Yarım limon
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle yapraklar yıkanıp sıcak suda 5 dakika kadar bekletilir ve süzülür.
Tencereye 1 çay bardağı sıvı yağ alınıp küçük küçük doğranmış ve rendelenmiş sarımsaklar kavrulur.
Bu sırada üzerine göz kararı isteğinize göre tuzu atılır. (Bu sayede soğanlar da daha çabuk ölür yumuşar. ).
Soğanlar yumuşayınca 2 su bardağı domates rendesi, salçalar atılır 1-2 dakika daha kavrulur.
Daha sonra sırayla pirinç,maydanoz,limon suyu,nar ekşisi,şeker ve baharatlar atılır.
Biraz çevirip ocağın altı kapatılır.
Dolmaları sarmadan önce tencerenin dibine maydanoz köklerini koyuyorum hem dibi tutmamış oluyor hemde lezzet veriyor.
Dolmalar sarıldıktan sonra üzerine yarım su bardağı zeytinyağı gezdirilir.
Yarım limon sıkılır.
1 su bardağı kaynar su üzerine dökülür.
Üzerine çömlekten bir taş koyuyorun ben herkeste olmayabilir siz bir tabak falan da koyabilirsiniz.
Tencerenin kapağı kapatılır. Önce harlı ateşte 1-2 dakika sonrasında en kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Pişmeye yakın kokusu geliyor zaten kokuyu alınca ara ara kontrol ederek kendinize göre piştiyse ocağı söndürebilirsiniz. Ve hazır afiyet olsun.
Not: Burada önemli olan pirinci çok pişirmemeli biraz çiğ kalmalı ve pirinç çok karıştırılmamalı.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı