Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı İçin Malzemeler
1 adet orta uzunluk soğan
1.5 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze nane
2 orta uzunluk domates yahut 4 küçük domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı isot
2 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım limon suyu
2-3 dilim limon
Yarım kilo kadar üzüm yaprağı (salamura değil)
Aldığı kadar zeytinyağı (tahminen 1.5 çay bardağı kadar)
Tencerenin tabanı için;
Doğradığımız maydanoz nane ve dereotunun sapları
Yaprakların sapları

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle soğanımızı rendeliyoruz.
Domatesimizi de rendeliyoruz.
Soğan, domates ve salçalarımızı karıştırıyoruz.
Maydonoz dere otu ve nanelerimizi ince ince doğruyoruz.
Hepsini birebir kaba koyuyoruz ve baharatlarımızı ekliyoruz.
Yıkadığımız pirinçi ekliyoruz.
Zeytinyağı ve limon suyunu da ekleyip hepsini güzelce karıştırıyoruz. (zeytinyağı tabanında birikecek kadar fazla olmalı, yoksa sarmamız kuru olabilir)
Tazeyken yıkayıp buzdolabı poşetiyle buzluğumuzda koruma ettiğimiz yapraklarımızı buzluktan çıkarıp sıcak su ekleyip erimesini bekliyoruz.
Eriyen yapraklarımızın saplarını koparıyoruz ve 1 tatlı kaşığı kadar iç koyuyoruz. (zeytinyağı tabana çöktüğü için 2–3 dakikada bir harcımızı kaşık yardımıyla karıştırıyoruz)
Tenceremizin tabanına maydanoz ,nane ,dereotu ve yapraklarımızın saplarını diziyoruz. (aralarda yırtık çıkan yahut yırtılan yapraklarımızı da tencerenin tabanına yerleştirebiliriz)
Sonrasında sarmalarımızı küçük bi tencereye diziyoruz.
Neredeyse sarmaların uzunluğuna gelecek kadar su ekliyoruz ve üzerine dilimlediğimiz limonları koyup üzerini kapatıyoruz.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat, 1 saat 15 dakika kadar pişiriyoruz. ( biz çok pişmiş sevdiğimiz için bu kadar uzun mühlet pişiriyoruz az pişmiş seviyorsanız denetimli halde pişirebilirsiniz).
Pişen sarmalarımızı yiyeceğimiz kadar alıp geri kalanının üzerini büsbütün soğuyana kadar kapatalım, çünkü sarmalarımızın üzeri kararabilir.
Afiyet olsun
Not: tencerem tam dolmadığından ötürü sarmaların dağılmaması için kenarına ısıya destekli olan bir kase yerleştirip sarmaların kenarında boşluk bırakmadım. Aksi taktirde sarmalar dağılabilir. Ayrıyeten dik dik dizmemin sebebi hepsinin eşit pişmesini istediğim için. Tabandan itibaren üst üste de dizebilirsiniz.

Not2: sarmalarımızın tamamını pişirdiğimiz birinci gün tüketmeyeceksek fazla pişirmenizi tavsiye ederim. Az pişirdiğimiz taktirde buzdolabında koruma ettiğimiz vakit bir sonraki servisimizde sarmamızın içerisindeki pirinçler canlı diri olacaktır (!).

Not3: sarmalarınızı sarıp tencerenize dizdikten sonra kapağını kapatıp maximum 3 güne kadar buzdolabında pişirmeden koruma edebilirsiniz .

Not4: sarmaya bol nane ve bol yeşillik katmamız lezzetini artıracaktır. İstediğimiz baharatları istediğimiz ölçüde koyabilmemizle birlikte naçizane tavsiyem kekik ve kimyon kullanmamanız. Çünkü kekik ve kimyonun farklı bir koku ve aroma bırakması çok beğenilen olmayacaktır. Yalnızca nane isot ve sumak kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Pişman olmayacaksınız

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Geri
Üst