- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 205.489
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Zeytinyağı katılaşır mı?
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.Zeytinyağı bulanıklığı nasıl giderilir?
Şişeleme işleminden önce zeytinyağı pamuk filtrelerden geçirilerek filtrelenir. Böylece zeytinyağının içerisinde bulunan tüm parçacıklar süzülür. Zeytinyağı bulanık halden çıkarak berrak bir görünüm kazanır.Zeytinyağı donunca bozulur mu?
Buzdolabından çıkarılıp donması geçince tüketilebilir fakat bu da yağ üzerine su akmasına ve tadının biraz daha acılaşmasına neden olur. Ayrıca buzdolabında donan ve bulanık bir görünüme kavuşan zeytinyağı bozuk izlenimi vereceği için hoş durmayacaktır.
Zeytinyağı soğukta neden donar?
Zeytinyağı Buzdolabında Donar mı? Zeytinyağı buzdolabında donabilir çünkü sıvı haldeki çoğu madde gibi donma ve kaynama noktası vardır. Hakiki zeytinyağının sabunlaşan maddeleri sayesinde buzdolabında donar ve çıkarıldığında kısa sürede normal hale döner. Ayrıca 4-5 derecede ise hakiki zeytinyağı bulanıklaşır.Saf zeytinyağı buzdolabında donar mı?
“Hakiki zeytinyağı buzdolabında donar” zeytinyağı ile ilgili yaygın olarak kabul edilen yanlışlardandır. Zeytinyağı buzdolabında donar. Ancak donması saf zeytinyağı olduğunu göstermesi açısından yeterli bir kriter değildir.Zeytinyağı bulanık olur mu?
Toplumda zeytinyağının niteliği ile rengi arasında bir bağlantı kurulsa da gerçekte rengin yağın niteliği üzerine hiç bir etkisi yoktur. Bunun yanında süzülmemiş zeytinyağı bulanık görünür.
Zeytinyağı dinlendikçe yağ içinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker ve anaerobik fermantasyon başlatarak, fermantasyonda oluşan kötü kokunun yağa geçmesine sebep olur. Bu da tipik posa kusurlu yağ oluşumuna neden olur.
Normal şartlarda 14-15 derecelerdeki saklama koşulu zeytinyağı için idealdir. Gerçek zeytinyağı donma eğilimi gösterir. -2 derecede donduğu ise tamamen yanlış bir bilgidir. Zeytinin türü, üretim şekli ve dereceleri farklılık gösterdiği için her zeytinyağı aynı ölçüde donmaz.
Zeytinyağı donması için ne yapılır?
Çünkü o yağlarda fosfolipit ve wax oranları çok yüksek olduğu için rafine olsalar bile donma gösterir ve bunun için vinterize dediğimiz işlem yapılarak stearin ve diğer yüksek moleküllü bileşikler ayrılarak buzdolabında yağın donmaması sağlanır.