AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeytinyagi ihracati yasak mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zeytinyağı ihracatı yasak mı?​

Önceki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talebi üzerine Ticaret Bakanlığı Türkiye’nin en önemli bitkisel ürünlerinden birisi olan zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesine yasak getirmişti.

Türkiyeden zeytinyağı getirmek yasak mi?​

Türkiyeden zeytinyağı getirmek yasak mi?
Aradan geçen 20 yılın sonunda yine zeytinyağının dökme olarak ihracatı yasaklandı. Alınan karar doğrultusunda 31 Ekim 2021 tarihine kadar zeytinyağı dökme olarak ihraç edilemeyecek. Sadece kutulu, ambalajlı ihraç edilmesine izin veriliyor.

Zeytinyağı plastik kapta saklanır mı?​

Zeytinyağı plastik kapta saklanır mı?
Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için uygun değildir çünkü Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturabiliyor.

Zeytinyağı Ticareti nasıl yapılır?​

E-ihracat ile Yurtdışına Nasıl Zeytinyağı Satabilirsiniz?
- TS-341 Standartlarına Uygun Üretim Yapın.
- Zeytinyağı İhracatçılar Birliğine Kaydolun.
- Satış Yapacağınız Ülkeye Karar Verin.
- Şirketinizi Kurun.
- E-ihracat Sitenizi Açın.
- Sitenizi Tasarlayın ve Gerekli Anlaşmaları Yapın.
- Ürünlerinizi Pazarlayın.

Dökme zeytinyağı ihracatı neden yasaklandı?​

Dökme zeytinyağı ihracatı neden yasaklandı?
Dış Ticaret Müsteşarlığı, kazanılmış pazarları kaybetmemek ve kutulu zeytinyağı ihracatını arttırmak için dökme zeytinyağı ihracatını yasakladı. Türkiye’nin özellikle zeytinyağı pazarında büyük pay sahibi olan İspanya, İtalya gibi ülkelere yönelik gerçekleştirdiği dökme zeytinyağı ihracatına böylece son verilmiş oldu.

Zeytinyağı ihracatı hangi ülkelere yapılıyor?​

Zeytinyağı ihracatı hangi ülkelere yapılıyor?
Zeytinyağı ihracatında İspanya 3,9 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken onu 1,7 milyar dolar ile İtalya, 822,3 milyon dolar ile Tunus, 785,8 milyon dolar ile Portekiz ve 774,2 milyon dolar ile Yunanistan ile 262,6 milyon dolar ile Türkiye izlemektedir.
Türkiye zeytinyağı ithal ediyor mu?​
En çok zeytin ithalatı 2018 yılında 2,09 milyar dolar ile gerçekleşirken en çok zeytinyağı ithalatı ise 9,2 milyar dolar yine 2018 yılında gerçekleşmiştir. Zeytin ve zeytinyağı ithalatı toplamda 2001 yılında yaklaşık 3 milyar dolar olurken 2018 yılında ithalat 11,4 milyar dolara yükselmiştir.

Zeytinyağı hangi kapta saklanır?​

Zeytinyağı hangi kapta saklanır?
Zeytinyağını asla mutfak tezgahı, pencere pervazı veya uzun süre ışık altında kalacak herhangi bir yere bırakmayın. Zeytinyağı, onu ışıktan koruyacak paslanmaz çelik teneke ve kaplarda, koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır. .

Zeytinyağı plastik kaba konur mu?​

Zeytinyağı plastik kaba konur mu?
Kırılma riski daha az, kullanışlı ve yağ tükendikten sonra çöpe atabileceğiniz kapaklı plastik şişeler kısa bir dönem için hiçbir sakınca taşımaz. Ancak, zeytinyağının uzun bir süre saklanması için plastik kaplar uygun değildir. Yağ plastiğin bazı istenmeyen özelliklerini az da olsa emebilir.

Zeytinyağı en çok hangi ülkede yetişir?​

Dünya zeytin üretimine paralel zeytinyağı üretiminin önemli bir oranına sahip ülkeler olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Türkiye, Suriye ve Fas dünyanın en büyük üretici, tüketici, ithalatçı ve ihracatçı ülkeleri durumundadır. Türkiye ise % 5 ile dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.

Türkiye zeytinyağı ihraç ediyor mu?​

Türkiye zeytinyağı ihraç ediyor mu?
2020-2021 ihraç sezonunda sofralık zeytin ihracatının 88,5 bin ton ve 150 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Er, “Zeytinyağı ihracatımız, 45 bin ton ve 135 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Zeytinyağı nereden ithal edilir?​

Zeytinyağı nereden ithal edilir?
Toplam zeytin ve zeytinyağı ithalatında ABD 1,87 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, onu 1,79 milyar dolar ile İtalya, 638,4 milyon dolar ile Fransa, 509 milyon dolar ile Brezilya ve 538,6 milyon dolar ile Brezilya ve 479,3 milyon dolar ile Almanya izlemektedir.
 
Zeytinyağı ihracatının dökme olarak yapılması yasaklandıktan sonra sadece kutulu ve ambalajlı olarak ihracat yapılması izin veriliyor. Bu karar, kazanılmış pazarları kaybetmemek ve Türkiye'nin zeytinyağı ihracatını arttırmak amacıyla alınmıştır. Dökme zeytinyağı ihracatının yasaklanmasıyla Türkiye'nin özellikle İspanya, İtalya gibi ülkelere yönelik dökme zeytinyağı ihracatına son verilmiş oldu.

Zeytinyağı plastik kapta saklanmamalıdır. Plastik kaplar, içerisinde bulunan klorofil nedeniyle zeytinyağının kalitesini bozabilir ve istenmeyen lezzetler oluşturabilir. Zeytinyağı, onu koruyacak özellikteki paslanmaz çelik teneke veya koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır.

Zeytinyağı ticareti yapmak isteyenler için, e-ihracat yoluyla yurtdışına zeytinyağı satışı yapabilirler. Bunun için öncelikle TS-341 standartlarına uygun üretim yapılmalı, Zeytinyağı İhracatçılar Birliğine kayıt olunmalı, satış yapılacak ülke belirlenmeli, şirket kurulmalı, e-ihracat sitesi açılmalı, site tasarımı yapılmalı ve gerekli anlaşmaların yapılması gerekmektedir.

Zeytinyağı, dünya genelinde özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus gibi ülkelerden fazla üretilmektedir. Türkiye ise dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almakta olup, zeytinyağı ihracatı da yapılmaktadır.

Zeytinyağı en uygun şekilde koyu renkli cam şişeler veya paslanmaz çelik teneke kaplarda saklanmalıdır. Plastik kapların uzun süreli saklama için uygun olmadığı belirtilmektedir. Kırılmayan ve güneş ışığından korunabilen kaplarda zeytinyağı saklanmalıdır.

Son olarak, Türkiye zeytinyağı ithalatı yapmakta ve önemli miktarda zeytin ve zeytinyağı ithal etmektedir.İthalatlara öncülük eden ülkeler arasında ABD, İtalya, Fransa, Brezilya ve Almanya gibi ülkeler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst