AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeytinde Dollenme nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zeytinde Döllenme nasıl olur?​

Çoğu zeytin ağacı çeşitleri kendi kendine döllenir, yani sadece bir ağaç dikerek meyve alabilirsiniz. Polen, aynı ağacın erkek kısımlarından dişi kısımlarına aktarılır. Ancak, kendi kendine döllenme sağlayamayan bazı zeytin ağaçları da vardır. Zeytin ağacının poleni öncelikle rüzgarla aktarılır.

Zeytin ağaçları kaç yılda yetişir?​

Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35’inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Ağaçta yetişen bir meyve olan zeytin, senede 1 defa olgunluğuna eriştiğinde eylül – aralık ayları arasında hasat edilir. Toplanma zamanına göre erken toplanan zeytinler yeşil, daha geç dalında olgunlaşınca toplanan zeytinler siyah olarak işlenir. Siyah zeytinlerin yolculuğu Ekim ayı sonunda başlar.
Zeytin Çiçeklenme dönemi ne zaman?
Evet, zeytin ağaçları çiçek açar. Çoğu zaman, çiçeklenme dönemi ilkbahar sonu yaz başıdır (Nisan-Haziran).
Zeytin çiçek dökmemesi için ne yapılmalı?
Zeytin ağaçlarında çiçeklenme döneminde çiçek dökmesi farklı sebeplerden olabilir. Eğer sıcaktan dolayı çiçek dökmesi oluyor ise, çiçekler açmaya yakın yüzde 10 luk çinko ve bor içerikli sıvı gübre, sunguart kaolin ile karıştırılıp zeytin ağaçlarına verilmelidir.

Zeytin ağacının çiçek yapısı nedir?​

Zeytinde çiçekler somak adı verilen salkımlar şeklindedir. Somaklar genellikle bir yıllık sürgünlerin yaprak koltuklarından çıkmakta olup üzerindeki çiçek sayısı, çeşide ve yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir (Şekil 2).

Zeytin fidanı kaç yılda ürün verir?​

Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35’inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.
Tüplü fidandan yetişen zeytin, 3-4 yılda gerekli bakımların yapılması şartıyla meyve verebilecek olgunluğa erişir. Önceden kütükten yetiştirilen zeytinin meyve vermesi için en az 25 yıl beklemeniz gerekirdi.
Siyah zeytin nasıl oluyor?
Zeytin biraz daha olgunlaşınca dışı gölgede siyah olur ancak üstüne ışık vurdukça kızıl tonları ortaya çıkar. Siyahlığı içine işleyen bu zeytin artık siyah zeytin olarak kabul edilir, tam olarak olgunlaşmıştır ve sofralık siyah zeytin üretimine hazırdır.
Zeytin nasıl Siyahlaşıyor?
Siyah zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir. Zeytinlerinizi ilk açtığınızda renkleri yeşilimsi olsa da zamanla siyaha döner.

Ege bölgesinde zeytin ne zaman çiçek açar?​

Tam çiçeklenme, 15 Nisan-15 Mayıs arasında gerçekleşir. Çiçekler, baharın sonlarına doğru yaprakların altından, küçük beyazımsı-sarı renkli, kokulu, seyrek salkımlar halinde açar. Çiçeklenme, hemen hemen önceki mevsimde gelişen sürgünler üzerinde olmaktadır.

Zeytin çiçek açarken su verilir mi?​

Zeytin ağacının suya aşağıdaki dönemlerde ihtiyacı vardır. Çiçeklenme, Meyve bağlama, Çekirdek sertleşmesi, Renk dönüşünün olduğu önemlerde, Sulama suyu köklerin en yoğun olduğu bölgeye verilmelidir.
 
Geri
Üst