AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeytin hasadi hangi aylarda yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zeytin hasadı hangi aylarda yapılır?​

En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir.

Arbequina zeytinin ömrü ne kadardır?​

Arbequina zeytinin ömrü ne kadardır?
Dikimden 2 yıl sonra meyve verir. Aşılama ve çelik yöntemi ile üretimi yapılmaktadır. Türkiye de şu an 300 Yaşında ağaçlar tespit edilmiş olup ömrü çok uzundur. Özellikle tam verimli olduğu dönem 150 yıldır.

Zeytin erken toplanırsa ne olur?​

Zeytin erken toplanırsa ne olur?
Aslında bu kadar erken hasat çok da iyi değil. Zeytin erken toplandığında randımanı kötü ancak aroması kuvvetli oluyor. Bu yağ sadece kahvaltıda ekmek banmak için kullanılabilir. 15 güne kadar aroması daha da oturacaktır.

Zeytin sezonu ne zaman 2021?​

Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.

Arbequina zeytin kaç yılda meyve verir?​

Arbequina zeytin kaç yılda meyve verir?
Tüplü fidandan yetişen zeytin, 3-4 yılda gerekli bakımların yapılması şartıyla meyve verebilecek olgunluğa erişir.

Arbequina zeytin kaça kaç dikilir?​

Arbequina zeytin kaça kaç dikilir?
Arbequina zeytin bodur bir zeytin çeşidi olmasından dolayı yoğun ve yüksek yoğunluklu dikimler için uygundur. Önerilen yüksek yoğunluklu dikim aralığı 1,35 x 4 metredir. Bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilir. Ülkemizde çoğunlukla 1,5 x 4 metre aralıklarla dikimi yapılmaktadır.
Zeytin toplandıktan sonra kaç gün dayanır?​
Yağ kabı olarak plastik bidonlardan uzak durulmalı, bunun yerine daha sağlıklı cam veya içi laklı teneke kaplar tercih edilmelidir. Elde edilen yağların çok olması durumunda krom tanklarda hava almadan muhafaza edilmelidir. Zeytinyağının raf ömrü 2 yıldır. BİLİNÇLİ HASAT YAPALIM, BEREKETİMİZİ KORUYALIM.

Toplanan zeytin kaç günde bozulur?​

Toplanan zeytin kaç günde bozulur?
Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.

Siyah zeytin hangi ayda yapılır?​

Siyah zeytin hangi ayda yapılır?
Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz. Eğer yağlık zeytin toplamak istiyorsanız, ağaçta yeşil meyvenin kalmadığı ve meyvede yağ oranının en üst seviyeye çıktığı zaman yapmalısınız.
 
Zeytin hasadı genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Ancak bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Sofralık yeşil zeytin veya erken hasat zeytinyağı üretimi için ise daha erken bir dönemde hasat yapmak mümkündür.

Arbequina zeytinin ömrü oldukça uzundur. Dikimden 2 yıl sonra meyve vermeye başlar ve genellikle tam verimli olduğu dönem 150 yıl kadar devam edebilir. Türkiye'de 300 yaşında Arbequina zeytin ağaçları tespit edilmiştir.

Zeytin erken toplandığında, randımanı düşük olabilir ancak aroması daha belirgin olur. Bu nedenle erken toplanan zeytinler genellikle kahvaltıda ekmek banmak için kullanılır. Aroması zamanla daha da oturarak 15 güne kadar iyileşebilir.

Zeytin sezonu 2021'de sofralık zeytinler için genellikle Eylül-Ekim aylarında başlar, kırma yeşil zeytin için toplama işlemi yapılır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenen zeytinlerin toplanması ise Ekim-Kasım-Aralık aylarına yayılabilir.

Arbequina zeytin tüplü fidanlardan yetiştirildiğinde 3-4 yıl sonra meyve vermeye başlar. Önerilen dikim aralığı genellikle 1,35 x 4 metredir ve bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilebilir.

Toplanan zeytinlerin bozulmasını önlemek için işleme süreci başlamadan önce 10-15 saat içinde işlenmelidir. Gecikmeler yaşanması durumunda zeytinler serin ve havadar depolarda bekletilebilir.

Siyah zeytinler genellikle Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplanır. Yağlık zeytin toplamak istiyorsanız, ağaçta yeşil meyvenin kalmadığı ve meyvede yağ oranının en üst seviyeye çıktığı zamanda hasat yapmanız önerilir.
 
Geri
Üst