AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeytin hangi ormanda yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zeytin hangi ormanda yetişir?​

Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın’da olmaktadır. Gemlik tarafında yetiştirilen zeytinler ise daha çok sofralık olmaktadır.

Zeytin çelikleme ne zaman yapılır?​

d- Çelik Alma Zamanı: Zeytin çelikleri yıl içerisinde iki devrede alınmaktadır. İlkbahar devresi (Mart -Nisan ) Sonbahar devresi (Ağustos-Eylül ) çelikler alındığında daha iyi sonuç alınmaktadır.
Zeytin ağacı nasıl meyve verir?​
Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35’inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.

Sofralık zeytin nerede yetişir?​

Sofralık zeytin nerede yetişir?
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin’e kadar uzanmaktadır.

Gemlik zeytini kaç rakımda yetişir?​

Gemlik zeytini kaç rakımda yetişir?
Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye’de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur.

Malaksasyon ne demek?​

Malaksasyon (Yoğurma): Bu işlemin amacı; zeytin hamurunun homojenleştirilmesi ve yağ globüllerinin birleşerek elde edilen hamurun bir sonraki sıvı-katı faz ayrımı işlemine hazırlanmasıdır.

Zeytin çelikten üretilir mi?​

Zeytin yaprakları ve kökleri dışında, bütün vejetatif aksamlarıyla üretilebilen bir ağaçtır. Zeytin fidanı üretiminde; çekirdek, yeşil çelikler, kalın dal çelikleri, yumrular, yumrulu kökler, ağaçların dibinden çıkan “piç” adı verilen dip sürgünleri kullanılır.
Halhalı zeytin nerede yetişir?​
Ülkemizde genellikle Hatay ve çevre illerde yetiştirilen halhalı zeytin, ülkemizde zeytin severlerin keyifle tükettiği zeytin çeşitleri arasında yer almaktadır.

Gemlik zeytini kaç derece soğuğa dayanır?​

Gemlik zeytini kaç derece soğuğa dayanır?
Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.
 
Zeytin hangi ormanda yetişir konusunda bilgi verelim. Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Ayrıca Güney Marmara, Hatay, Gaziantep, ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği yapılır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinlerin Aydın'da olduğunu belirtelim. Gemlik tarafında yetiştirilen zeytinler ise genellikle sofralık zeytin olarak tüketilir.

Zeytin ağaçları nasıl meyve verir konusuna da değinelim. Zeytin ağaçları 7-8 yaş civarında meyve vermeye başlar ve 35 yaşına kadar verimleri artar. Ancak 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekebilir. Zeytin ağaçları genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir ancak Türkiye'de 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Malaksasyon, zeytin yağı üretim sürecinde önemli bir adımdır ve zeytin hamurunun homojenleştirilmesi ve yağ globüllerinin birleşerek hamurun sıvı-katı faz ayrımı işlemine hazırlanması anlamına gelir.

Zeytin çelikten üretilmez, genellikle fidanlar çekirdek, yeşil çelikler, kalın dal çelikleri, yumrular, yumrulu kökler veya dip sürgünleri kullanılarak üretilir.

Halhalı zeytin genellikle Hatay ve çevresinde yetiştirilir ve Türkiye'de sevilen zeytin çeşitlerinden biridir. Halhalı zeytin genellikle lezzetli ve keyifli bir zeytin çeşidi olarak bilinir.

Gemlik zeytininin -7 dereceye kadar soğuğa dayanabildiği belirtilmiş, bu sıcaklıkların altında zarar görebileceği vurgulanmıştır. Gemlik zeytininin soğuğa karşı bu kadar dayanıklı olması önemli bir özellik olarak karşımıza çıkar.
 
Geri
Üst