AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeytin agacindan cok verim almak icin ne yapmak lazim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zeytin ağacından çok verim almak için ne yapmak lazım?​

- Gübreleme. Gübreleme dönemi Ocak-Mart aylarıdır.
- Budama. Budama, zeytin ağacı bakımının önemli aşamalarındandır.
- Sulama. Zeytin ağaçları kurak yaz dönemlerinde mutlaka sulanmalıdır.
- Hastalık ve Zararlılarla Mücadele. Zeytin ağaçlarına her yıl ‘bordo bulamacı’ uygulanmalıdır.
- Toprağı İşleme.

Zeytin ağacı ne kadar sürede büyür?​

Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35’inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.
Zeytin ağacı neyi sever?
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
Zeytin ağacı gübreleme ne zaman yapılır?
Zeytin ağaçları için yapılan zeytinde gübreleme işlemi, kış aylarının sonunda ve ilkbahar yağmurlarından önce yapılır. Zeytin ağaçlarında kimyasal gübrelerin dışında 2 farklı gübre tercih edilir. Zeytin ağaçları için çifttik gübresi veya yeşil gübrenin kullanılması uygundur.

Zeytin bahçesi ne kazandırır?​

Küresel ekonominin büyümeye endeksli olduğunu unutmadan yapalım hesabı: Bir dönüm zeytinlik yaklaşık 10 ağaç, ağaç başına 2-3 bin lira, ortalamada 25 bin lira dönüm başına. 10 ağacın 10’u da yetişmiş ağaç, dolayısıyla ortalamada her biri birer çuval zeytin verse, 10 çuval zeytin eder.

15 15 15 gübre zeytine ne zaman atılır?​

15 15 15 gübresi zeytin ağacının en çok ihtiyaç duyduğu azot, fosfor ve potasyumu %15-lik oranda içermektedir. Genel olarak bu gübre ağaçlara, sonbahar ve kış dönemlerinde atılmaktadır.
Zeytin fidesi kaç senede büyür?
Tüplü fidandan yetişen zeytin, 3-4 yılda gerekli bakımların yapılması şartıyla meyve verebilecek olgunluğa erişir. Önceden kütükten yetiştirilen zeytinin meyve vermesi için en az 25 yıl beklemeniz gerekirdi.
1 adet zeytin ağacı kaç kilo zeytin verir?
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır.
DİRİLİŞ VE UMUDUN SİMGESİ Zeytin ağacıyla ilgili en eski hikayeler Antik Yunan dönemine ait efsanelere dayanıyor. Atina’da zeytin ağacı akıl tanrıçası Athena ile bağdaştırılıyor.
Zeytin ağacına şeker gübresi ne zaman verilir?
Genç fidan döneminde ayda bir yada iki defa sulamadan önce toprağa karıştırılarak verilecek 1 kahve fincanı azotlu gübre tercihen şeker gübre fidanın çok iyi sürgün yapmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Bu işlem Nisan ayından Ekim ayına kadar devam ettirilebilir.
1 dönüm Zeytinlikten ne kadar zeytin çıkar?
Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir. Yağın özgül ağırlığı 0,8 olduğundan yani 1 litre zeytinyağı 0,8 kg ettiğinden bir dönüm zeytinlikten 540 litre x 0,8= 432 kilo yağ alınır.

Zeytin tarlası para kazandırır mı?​

Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.

15 15 15 Kompoze gübre ne zaman atılır?​

Tek yıllık bitkilerde ekimden hemen önce veya ekim sırasında verilir. Meyve ağaçlarına kış sonunda, ağaçlara su yürümeden hemen önce verilmelidir. Ekim sırasında taban gübresi olarak kullanıldığında, serpme olarak verildiğinde toprak altına getirilmesi gerekir.
Zeytin çiçek tutturucu ne zaman atılır?
Döllenmiş meyvelerin gelişmesini sağlar. Özellikle çiçek atan, küçük meyve döken türler için tavsiye edilir. UYGULAMA ŞEKLİ: İlk püskürtme çiçeklenme başlangıcında yapılmalı ve çiçeklenme kademelerine uygun olarak yaklaşık 10 gün ara ile tekrarlanmalıdır.
 
Geri
Üst