Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zeytin agaci kac derece soguga kadar dayanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.032
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zeytin ağacı kaç derece soğuğa kadar dayanır?​

Ağaçlardaki tuz yoğunluğu artacağı için de ağaçlar kış soğuğuna karşı direnç kazanırlar. Fakat zeytin ağacının dayanabileceği bir soğukluk vardır ve bu eksi 7 derece civarındadır.

Arbequina zeytin kaç derece soğuğa dayanır?​

Arbequina zeytin kaç derece soğuğa dayanır?
Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.

Zeytin ağaçları dondan nasıl korunur?​

Zeytin ağaçları dondan nasıl korunur?
-ÇOK İNCE MEMELİ İLAÇLAMALARLA BUHAR GİBİ AĞAÇLARA “SU”PÜSKÜRTMEK:TAM DON OLACAK AKŞAMA DENK GETİRİLİR VE İYİ YAPILIRS ,”GARANTİ”YÖNTEM.ATILAN SU BUZ TUTACAĞI İÇİN BU BUZ AĞACI SOĞUKTAN KORUR.yıllar önce “elmalardaki” nisan donlarına karşı,çiçekler bu yöntemle su atılarak “don”dan önlendiğini gözlemledim.buz hem yorgan …

Zeytin ağacı dondan etkilenir mi?​

Don olayının kentte en son 1985 yılında görüldüğünü belirten İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Bursa’nın toplam zeytin ağacının yüzde 25’inin don olayından etkilendiğini söyledi.

Zeytin ağacı kışın uyur mu?​

Zeytin ağacı kışın uyur mu?
Zeytin ağacı kasım ve şubat ayları arasında uyur, dinlenir. Mart-nisan ayları arasında dallarının uçları filizlenir. Nisan-haziran ayları arası çiçeklenme mevsimidir. Temmuz-ağustos aylarında meyveleri yani zeytin taneleri büyür, çekirdeği sertleşir.

Zeytin soğuğa dayanır mı?​

Zeytin soğuğa dayanır mı?
En fazla -7 derece kadar soğuğa dayanabilmektedirler. Zeytin ağaçlarının yetişebilmesi için gerekli olan yağış miktarı ise 400 mm olmaktadır.

Arbequina zeytin kaç rakımda yetişir?​

Soğuğa dayanıklı olup – 8 dereceye kadar etkilenmez. 900 rakıma kadar dikilir.

Soğuk vuran zeytin ağacına ne yapılır?​

Soğuk vuran zeytin ağacına ne yapılır?
Soğuktan zarar görmüş zeytin ağaçları hemen budanmamalı, zararlanma seviyesini ve sürgün oluşumunu görmek üzere ertesi budama mevsimine kadar beklenmelidir. Zeytinliklerde soğuk zararı vuku bulduktan hemen sonra zeytin dal kanserine karşı koruyucu olmak üzere bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalıdır.

Zeytin ağacı kışın kurur mu?​

Zeytin ağacı kışın kurur mu?
Zeytin ağaçları kışın yapraklar döker mi? Hayır, zeytin ağaçları her zaman yeşildir ve kışın yapraklarını dökmezler. Ancak, yaprak dökmeyen tüm ağaçlar sürekli olarak yapraklarını yeniler, bu da yapraklarının tümünü yavaş yavaş döker ve 6-14 ay boyunca yenilerini üretirler anlamına gelir.

Zeytin ağacı ne zaman uyur?​

Zeytin ağacı kasım ve şubat ayları arasında uyur, dinlenir. Mart-nisan ayları arasında dallarının uçları filizlenir.

Zeytin ağacı soğuktan nasıl korunur?​

Zeytin ağacı soğuktan nasıl korunur?
Zeytin bölgelerinde az görülmekle birlikte özellikle yeni tesis edilmiş yağmurlama sulama yapılan zeytinliklerde don riski olan saatlerde yağmurlama sulama yapılması don zararını azaltan bir uygulamadır. Zira su zerrecikleri donma esnasında enerji yayarlar ve bu da ağaçları korur.

Zeytin ağacı kışın yapraklarını döker mi?​

Zeytin ağacı kışın yapraklarını döker mi?
Hayır, zeytin ağaçları her zaman yeşildir ve kışın yapraklarını dökmezler.

Arbequina hangi iklimde yetişir?​

Arbequina Zeytininin Yetiştirildiği Bölgeler İspanyanın kuzey bölgesinde bulunan Katalonya bölgesindeki en önemli türdür. 55.000 ha alana yayılan çok geniş bir bölgede yetiştirilmektedir. İspanya’nın diğer bölgelerine de yayılmıştır.
 
Zeytin ağaçları genelde soğuk havalara dayanıklıdır ancak belirli bir sıcaklık altında zarar görebilirler. Örneğin, genellikle zeytin ağaçları -7 dereceye kadar soğuğa dayanabilirler. Ancak bu durum farklı zeytin çeşitleri için değişebilir. Arbequina zeytin çeşidi için de genelde -7 dereceye kadar dayanabildiği ifade edilmektedir. Bu sıcaklık altında zararlanmalar başlayabilir ve soğuğun şiddetine bağlı olarak ağacın farklı kısımlarında zararlar görülebilir.

Zeytin ağaçlarının dondan etkilenmemesi için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Örneğin, zeytin ağaçlarına çok ince memeli ilaçlamalarla su püskürtmek, tam don olacak bir akşama denk getirilerek zararları azaltabilir. Aynı zamanda don zararı vuku bulduktan hemen sonra zeytin dal kanserine karşı koruyucu olmak üzere bordo bulamacı ile ilaçlama yapılması önerilir.

Zeytin ağacı kış aylarında dinlenme dönemine girer. Kasım ve şubat ayları arasında dinlenen ağaçlar, mart-nisan ayları arasında dallarının uçlarının filizlendiği bir döneme girerler. Nisan-haziran ayları arasında çiçeklenme mevsimi gelirken, temmuz-ağustos aylarında meyveler yavaş yavaş büyümeye başlar.

Arbequina zeytin çeşidi ise dayanıklı bir çeşit olup -8 dereceye kadar etkilenmediği belirtilmektedir. 900 rakıma kadar dikilebilir ve İspanya'nın Katalonya bölgesinde en önemli türlerden biri olarak yetiştirilmektedir.

Genel olarak, zeytin ağaçlarının soğuğa dayanabilir olmaları üzerine belirli sıcaklıkların altında zarar görebileceklerini unutmamak önemlidir. Ayrıca uygun önlemler alınarak bu zararlar minimize edilebilir ve ağaçlar korunabilir.
 
Geri
Üst