AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zeynep Korkmaz a gore dil nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zeynep Korkmaz a göre dil nedir?​

Zeynep Korkmaz, “Dil, insanlar arasında karşılıklı haberleşme aracı olarak kullanılan; duygu, düşünce ve isteklerin ses, şekil ve anlam bakımından her toplumun kendi değer yargılarına göre şekillenmiş ortak kurallarının yardımı ile başkalarına aktarılmasını sağlayan, seslerden örülü çok yönlü ve gelişmiş bir sistemdir. …

Saussure dil göstergesi Nelerden Oluşur?​

Saussure dil göstergesi Nelerden Oluşur?
Saussure’e (1916/1998) göre dil, “kavramları belirten bir göstergeler dizgesidir. Onun için de yazıyla, sağır-dilsiz abecesiyle, simgesel nitelikli kutsal törenlerle, incelik belirtisi sayılan davranış biçimleriyle, askerlerin belirtkeleriyle, vb. karşılaştırılabilir. Yalnız, dil bu dizgelerin en önemlisidir.

Dilbilimci Ferdinand de Saussure dili nasıl incelemiştir?​

Saussure ise dili, belli bir zaman noktasında ele alarak eşzamanlı (synchronic), kendi kendine yeterli ve bağımsız bir sistem olarak (vurgu bize aittir M.U.) incelemeyi önerdi. Örneğin on altıncı yüzyıl Türkçesi ile yirminci yüzyıl Türkçesini, ayrı ayrı, eşzamanlı olarak incelersek farklı iki sistem buluruz.

Dil değişmez bir yapı mıdır?​

Dil değişmez bir yapı mıdır?
Dilin bünyesinin incelenmesiyle bulunan dil kanunları katı, değişmez kurallar değillerdir; aksine hoşgörülü ve uysal tabiatlıdırlar. Toplum hayatındaki değişmeler ve gelişmeler dil kanunlarına az çok yansır, dilde olumlu veya olumsuz yönde önemsenmeyecek değişikliklere yol açabilir.
Prof Dr Zeynep Korkmaz yaşıyor mu?​
Zeynep Korkmaz (d. 5 Temmuz 1921, Nevşehir), Türkolog ve akademisyendir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) öğretim üyelerindendir. 1983 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) çeşitli görevlerde bulundu.

Bükümlü dil nelerdir?​

Bükümlü dil nelerdir?
Çekimli Diller (Bükümlü Diller) Farklı bir şekle dönüşür. Ekler kelimenin farklı yerlerine gelebilir. Kelime kökü sırasında ana sesler yeni kelimede de aynı şekilde kalır. Hint- Avrupa dilleri ve Sami dilleri bu grupta yer almaktadır.

Bükümlü dili nedir?​

bükümlü dil bükümlü diller ne demek? Kelime köklerinin yapım ve çekim sırasında önde, içte ve sonda bazı ekler alarak farklı şekillere ve kırılmalara uğradığı dil veya diller: Arapça, Almanca, Farsça, İngilizce, Rusça gibi. bk. büküm. Inflexional languages.
 
Zeynep Korkmaz'a göre dil, insanlar arasında iletişim aracı olarak kullanılan ve duygu, düşünce ve isteklerin ses, şekil ve anlam bakımından toplumun değer yargılarına göre şekillenmiş, çok yönlü ve gelişmiş bir sistemdir. Dil, ortak kurallar sayesinde başkalarına aktarılmasını sağlayan seslerden oluşur. Dil, Saussure'a göre ise kavramları belirten bir göstergeler dizgesidir ve dil, diğer iletişim biçimlerinden ayrılarak en önemli olanıdır. Ferdinand de Saussure ise dilini ele alarak eşzamanlı, kendi kendine yeterli ve bağımsız bir sistem olarak incelemeyi önermiştir.

Dil, değişmez bir yapı değildir. Dilin incelenmesi sonucunda bulunan dil kanunları, katı ve değişmez kurallar değildir. Toplumdaki değişimler ve gelişmeler dil kanunlarına yansır ve dilde hoşgörülü ve uysal tabiatıyla değişikliklere neden olabilir.

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, yaşayan bir Türkolog ve akademisyendir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmış ve Yükseköğretim Kurulu'nda çeşitli görevlerde bulunmuştur.

Bükümlü dil, eklerin kelimenin farklı yerlerine gelebileceği ve kelime kökünün sırasında ana seslerin yeni kelimede aynı şekilde kaldığı bir dil türüdür. Çekimli diller olarak da bilinen bu dillerde, kelime kökleri yapım ve çekim sırasında bazı ekler alarak farklı şekillere ve kırılmalara uğrar. Hint-Avrupa dilleri ve Sami dilleri bükümlü diller arasında yer almaktadır. Örnek bükümlü diller arasında Arapça, Almanca, Farsça, İngilizce ve Rusça sayılabilir.
 
Geri
Üst