AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zerzevan kalesini kim yapti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zerzevan kalesini kim yaptı?​

İlk inşa edildiği dönem kesin olmamakla birlikte Zerzevan’da Asur döneminde Kinabu olarak adlandırılan bir kalenin varlığı ileri sürülmektedir. Bu kalenin Pers döneminde de kullanıldığı düşünülür.

Zerzevan kalesinde Köylüler ne buldu?​

Temo isimli köylü, Zerzevan Kalesi’nde evini sıvamak için toprak kazarken bir kova buldu. Toprak altında kararmış kovayı bir süre hayvanlarına su vermek için kullanan Temo, köye gelen çerçiye bir çift çarık karşılığında takas etti.

Zerzevan Kalesi neden önemli?​

Zerzevan Kalesi neden önemli?
Zerzevan Kalesi’nde yapılan çalışmalar bölgenin Roma Dönemi’nin aydınlatılmasının yanı sıra Asur, Pers, Parth, Sasani dönemleri ile ilgili de önemli bilgiler sağlamaktadır. Zerzevan Kalesi’nde hem yer üstü, hem de büyük bir yer altı şehri bulunmaktadır.

Zerzevan kelime anlamı nedir?​

Zerzevan kelime anlamı nedir?
Kürtçede zer altın, ziv ise gümüş anlamına gelir. Zerzevan ismi; insanın zihninde, ”zer I ziv” dışında, başka ihtimal olarak dönemin zaman tanrısı Zrvan (Zervan/zurvan) ile ilişkili çağrışım yapıyor.

Zerzevan kalesini kimler ziyaret etti?​

Dr. Aytaç Coşkun’un verdiği rakamlar çarpıcı: “2019’da kaleyi, 69 bini yabancı olmak üzere 425 bin kişi ziyaret etti. Pandemi olmasaydı sayının 1 milyonu geçmesi bekleniyordu.” Zerzevan Kalesi Tapınak Şövalyeleri, Illuminati’ye kadar gizli oluşumların doğduğu tapınağa ev sahipliği yapıyor.

Rockefeller neden Diyarbakır’a geldi?​

Şundan; Rothschild ve Rockefeller ailelerinin 3. kuşak temsilcileri, BM yetkilileri ve büyükelçilerin de yer aldığı pek çok isim, Zerzevan Kalesi’nin altındaki gizli Mithras Tapınağı’nı görmek için kente geliyor.

Mithras tapınağında ne bulundu?​

Mithras tapınağında ne bulundu?
Surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları, nekropol alanında ise kaya mezarları ve tonozlu mezarlar dikkati çekiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Mithras Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda farklı yapılardan tapınağa giriş yapıldığı ortaya çıktı.

Mitra dini ne demek?​

Mitra dini ne demek?
Mithra dini; Anadolu, İran, Hindistan ve Mezopotamya’yı kapsayan çok geniş bir alana yayılır. M.Ö. 14. yüzyılda var olan bir dindir. Özünde İran kaynaklı olabileceği düşünülen Mithra dininde, ışık-tanrı Mithra, bir kayadan doğar ve boğayı kurban ederek dünyayı yaratır.
Mitra dini nedir?​
Zerzevan kalesi kaç yıllık?​
Zerzevan kalesi yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi ile uzun ve köklü bir geçmişe sahip olmaktadır. Roma İmparatorluğu zamanında askeri yerleşim amacıyla kullanılmış ve genişçe bir alana yayılmış bir yapıdır. Aynı zamanda bu yapı tarihte pek çok imparatorluklara da ev sahipliği yapmıştır.

Mitras Tapınağı ne zaman bulundu?​

Mitras Tapınağı ne zaman bulundu?
MS 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğunda özellikle askerler arasında oldukça yaygınlaşan, MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yayılmasıyla önemini kaybeden Mitras dinine aittir. Anadolu’daki iki Mitras tapınağından birisi olan (diğeri Antep’te) bu tapınak, 2017 yılında Zerzevan Kales’nde tesadüfen keşfedilmiştir.

Mitra ismi hangi ülkenin?​

Mitra ismi hangi ülkenin?
Mitra,Farsça ve Hintçe anlamları olan kelime olarak kaynaklarda yer alıyor. Türkiye’de ender rastlanan isimlerden olan Mitra, efsane, arkadaş ve prenses gibi anlamlara geliyor. Bebek sahibi olmayı bekleyen çiftlerin dikkatini çeken Mitra Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık olarak biliniyor.
 
Zerzevan Kalesi'nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Asur döneminde Kinabu adıyla anılan bir kalenin varlığı öne sürülmektedir. Bu kale, Pers döneminde de kullanılmış olabilir. Zerzevan Kalesi, Roma Dönemi'ni aydınlatmanın yanı sıra Asur, Pers, Parth, Sasani dönemleri hakkında da önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca Zerzevan Kalesi, hem yer üstünde hem de büyük bir yer altı şehriyle dikkat çekmektedir.

Zerzevan kelimesinin anlamıyla ilgili olarak, Kürtçe'de "zer" altını, "ziv" ise gümüşü ifade eder. Zerzevan ismi, insan zihninde "zer ve ziv" dışında, dönemin zaman tanrısı Zrvan (Zervan/zurvan) ile ilişkilendirilen çağrışımlar yapabilir.

Zerzevan Kalesi'ni ziyaret edenler arasında önemli sayıda kişinin bulunduğu belirtilmektedir. 2019'da kaleyi 69 bin yabancı ziyaret ederken toplam ziyaretçi sayısı 425 bindi. Ancak pandemi olmasaydı, bu rakamın 1 milyonu aşması bekleniyordu. Zerzevan Kalesi, Tapınak Şövalyeleri gibi çeşitli gizli örgütlerin tapınağı ve tarihî açıdan büyük bir öneme sahiptir.

Mithras Tapınağı'nda yapılan kazılarda surların dışında su sağlayan kanallar, sunu çanakları, taş ocakları, nekropol alanında kaya mezarları ve tonozlu mezarlar keşfedilmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu tapınak çevresinde yapılan kazılarda farklı yapıların olduğu ve tapınağa giriş için farklı yapılardan kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Mitra dini, etkisi geniş bir coğrafyada var olan bir dindir. İran, Hindistan, Anadolu ve Mezopotamya gibi yerlerde yayılmıştır. Mithra dini, M.Ö. 14. yüzyılda var olmuştur ve ışık-tanrı Mithra'nın dünyayı yaratmak için bir boğayı kurban ettiği inancıyla tanınır.

Mitras Tapınağı, MS 2 ve 3. yüzyıllarda Roma İmparatorluğu'nda önemli bir yer tutmuş ancak MS 4. yüzyılda Hristiyanlığın yayılmasıyla önemini yitirmiştir. 2017 yılında Zerzevan Kalesi'nde tesadüfen keşfedilmiştir. Bu tapınak, Anadolu'daki iki Mitras tapınağından biridir.

Mitra ismi Farsça ve Hintçe anlamları olan bir kelime olarak bilinmektedir. Türkiye'de nadir rastlanan isimlerden biri olan Mitra, efsane, arkadaş, prenses gibi anlamlara gelmektedir. Zerdüştlük dinine ait Mitra, ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi bir varlık olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst