- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 196.884
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Zerdeçal ne tür yemeklerde kullanılır?
Ülkemizde ise zerdeçal, yoğun olarak köri sosunun içinde bir baharat olarak tüketilmektedir. Zerdeçal baharatı hem taze hem de keskin bir tada sahiptir. Çoğunlukla yemeklere daha farklı bir tat katmak için tercih edilir. Bazen de tereyağı ve peynir çeşitlerini renklendirmek için tercih edilir.Zerdeçalın emilimini arttırmak için ne yapılır?
Karabiberde bulunan piperidin/piperine etken maddesi, zerdeçalın emilimini 20-30 kat artırabiliyor. Emilimi biraz daha artırmak istiyorsanız üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Basit bir ölçü şu olabilir: 1 tatlı kaşığı toz zerdeçala yarım çay kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı kadar sızma zeytinyağı ekleyiniz.Üzerine tavuk etlerini koyup, pişirin. Daha sonra derin bir kaba 1/2 su bardağı süt, 1/2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı zerdeçal ve tuz koyup, iyice çırpın. Hazırladığınız zerdeçallı karışımı tavukların üzerine yavaş yavaş döküp, karıştırın. Kısık ateşte 2 dakika pişirin.
Patates yemeğine zerdeçal konulur mu?
Yağ eriyince içerisine zerdeçalı ve toz kırmızı biberi koyun. Ardından doğradığınız patatesleri ilave edin. Çok karıştırmamaya özen göstererek patateslerin rengi dönene kadar kavurun. Patateslerinizde hafif hafif kızarmalar olunca tuzunu ekleyin ve ocaktan alın.
Zerdeçal özütü nasıl yapılır?
Yapımı ise oldukça kolay. Bir cezvenin içine 1 su bardağı süt ve 1,5 çay bardağı toz zerdeçal koyarak kaynatmaya başlayın. Bir kere kaynattıktan sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. İsteğe göre içine karabiber, karanfil ve tarçın ilave edebilir, tatlandırmak için de bal kullanabilirsiniz.