AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zener diyotun voltaj regulatoru olarak nasil kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zener diyotun voltaj regülatörü olarak nasıl kullanılır?​

Zener Diyotlu Regülatör Zener diyotun regülatör olarak kullanılmasında; Zener diyot ters gerilimden sonra iletime geçtiği için bu özelliğinden faydalanılır. Yük direncine ters yönde paralel olarak bağlanır. Yüke gelen gerilim belirli bir değeri geçtiği zaman iletime geçer ve devreden geçen akımı arttırır.

Zener diyot nasıl çalışır ne işe yarar?​

Zener diyot, genel olarak P ve N yarı iletken malzemelerinden oluşan, silikon yapılı özel bir diyot çeşididir. Asıl amacı uçlarına uygulanan gerilimi sabit tutmaktır. Bu doğrultuda belirli bir gerilim değerini aşana kadar akım geçirmezler. Bu gerilime de zener (kırılma) gerilimi adı verilir ve Vz ile ifade edilir.
Ters polarma ne işe yarar?
Ters polarma altında kırılma bölgesinde çalıştırılmak üzere tasarlanmış pn bitişimli bir devre elemanıdır. Referans gerilimi temin etmek ve gerilim regülâsyonu sağlamak amacı ile kullanılır. Zener diyotlar devreye ters bağlanırlar (ters polarma altında çalışırlar).
1N4148 diyot ne işe yarar?
El 1N4148 diyot Bir tür standart silikon anahtarlama diyotudur. Elektronik dünyasında en popüler kullanılanlardan biridir. Düşük maliyetine rağmen çok iyi özelliklere sahip olduğu için çok dayanıklıdır.

7805 entegresi ne işe yarar?​

3 bacaklı bir pozitif voltaj regülatörü olan LM7805, aynı zamanda 5V çıkış veren bir sistemdir. Bu özelliği ile beraber dengesiz bir şekilde iniş ve çıkış yapan enerjinin korunmasında etkin bir çözüm yöntemi sağlamaktadır. Üstelik soğutucu ile kullanıldığı zaman 1A’ya kadar çıkış alımı yapılabilmektedir.

Zener diyot gerilim regülasyonu yapmak için hangi özellikleri sağlamalıdır?​

Zener diyotunun direnci RZT ile ifade edilir. geriliminin VZ delinme geriliminden büyük olması gerekir. Ancak her zaman diyotla seri olarak bağlanan bir RS direnci kullanılmalıdır. Bu direnç diyottan geçen Zener akımını nominal akımın altında tutarak diyotun yanmasını önler.
Zener diyot neden yanar?
Zener diyotlar düşük akımlı olduklarından bozulmaması için devresine her zaman seri koruyucu direnç bağlanır. Zener diyotlar ters bağlandığında belli bir gerilimden sonra iletken olurlar. Bunun sebebi P-N maddeleri ters yönde polarma edildiğinde ters yönde küçük bir sızıntı akımı meydana gelir.
Zener diyot hangi devrelerde kullanılır?
Kırpıcı devrelerde de zener diyot kullanılabilir. İki zener diyot ters bağlandığında etkili bir kırpma devresi elde edilir. Bunun yanı sıra zener diyot, DC devrelerde gerilim regülasyonu amacıyla da kullanılabilir. Paralel bir kapasitör bağlanırsa dalgalanmaları ve parazitleri mümkün olduğunca azaltmış oluruz.

Ters Polarmada akım geçer mi?​

i) Durum 1: VIN < VF (Ters Polarma) Diyotu açık devre ile değiştirdiğimizde, yukarıdaki devreyi elde ediyoruz. Bir devreden akım geçebilmesi için, akımın kesintisiz bir yolu takip edebilmesi gerekiyor. Ancak bu devrede kesintisiz bir yol bulunmuyor. Bu nedenle, diyotun da direncin de üzerinden akım geçmez.

Diyot ters bağlanırsa ne olur?​

Ters yönde bağlanırsa (anot negatife, katot pozitife) bir elektrik akımı geçişi olmaz. Buna ters polarizasyon (ters kutuplama) denir.
4148 zener diode kaç volt?
1N4148 Diyot Özellikleri
Diyot ne zaman iletime geçer?
Pozitif taraftan negatif tarafa doğru pozitif voltaj uygulandığında iki malzeme arasındaki nötr bölge kaybolur ve akım pozitif kutuptan negatif kutba doğru akmaya başlar yani diyot iletime geçer.

7805 kaç volt ile çalışır?​

3 bacaklı bir pozitif voltaj regülatörü olan LM7805, aynı zamanda 5V çıkış veren bir sistemdir.

Lm317t nerede kullanılır?​

LM317, ayarlanabilir bir voltaj regülatörüdür. Eğer 12 V’luk bir akünüz varsa, bu entegreyi kullanarak, kendinize 1.25 V ile 11 V arasında çıkış veren, potansiyometre ile ayarlanabilen bir güç kaynağı yapabilirsiniz.
Regülasyon işlemi nedir?
Regülasyon regüle etmek kökeninden gelir. Regüle etmek bir şeyi düzenlemek anlamında kullanılır. Bu bakımdan regülasyon da bu eylemin isimleştirilmiş halidir. Manası bakımından düzenleme ya da ayarlama olarak kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst