AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeminin icsel surtunme acisi nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zeminin içsel sürtünme açısı nasıl hesaplanır?​

Kohezyonlu zeminde aynı tarif tanf=(t-c)s ile verilir.

Içsel sürtünme açısı ne demek?​

kayacı oluşturan tanelerin birbiri ile kenetlenmelerinden kaynaklanan dirençdir, belirli bir yenilme-gerilme koşulunu temsil eden bir noktadaki mohr zarfına teğet doğru parçası ve normal gerilim ekseni arasındaki açı şeklinde tanımlanabilir.
Kayma direnci açısı nedir?
Zemin kütlesi, normal kuvvetin etkilediği yüzey boyunca kayar. Meydana gelen kayma mukavemeti, taneler arasındaki sürtünme ve kohezyona bağlıdır. Zeminin taneleri arasındaki sürtünme, ϕ açısı ile belirtilir. Bunun değeri, kaymanın meydana geldiği düzlemin eğim açısına eşit olarak alınır.
Kohezyon C nedir?
Kohezyon (c) kısa dönem kesme dayanımına eşittir.

Zemin kohezyon değeri nedir?​

Bilindiği gibi kumlu zeminlerde kohezyon sıfıra yakın olmasından dolayı genellikle sıfır alınmaktadır. Yapılan deneylerde kohezyon değerleri sıfıra yakın (0.02-0.12 kg/cm2) bulunmuş olup, içsel sürtünme açısı (ϕ) değerleri, 100-380 arasında bulunmuştur.

Fi açısı nedir?​

elektrikte güç faktörü, güç çarpanı, güç katsayısı da denen meret; reaktans ile resistans vektörleri arasındaki açı fi ile gösterildiğinden genellikle bu açının kosinüsü de – bu bahsettiğimiz kosniüs fi yani – güç çarpanı olur. bir devrede ne kadar reaktif güç harcandığının ölçüsüdür.
Drenajsız kayma mukavemeti ne demek?
Drenajsız kayma mukavemeti (cu), suya doymuş killerin mühendislik uygulamalarında yükleme esnasında boşluk suyu basıncının sönümlenmesi veya konsolidasyonun meydana gelmesi için zamanın olmadığı kabul edilen, yüklemelerin oldukça hızlı olduğu kritik tasarım durumlarında kullanılmaktadır.
Kohezyonlu zeminler nelerdir?
Çakıl ve kum boyutundaki zeminlerdir. Bu tür zeminler kohezyon (tanelerin birbirini çekme özelliği yoktur. İçsel sürtünme açısına (internal friction) sahiptir. Silt ve kil boyutundaki zeminlerdir.
Plastisite indeksi çok yüksek olan kum-kil veya kil-çakıl karışımı, nemli havalarda yumuşak bir duruma gelir. Böyle bir zeminin üzerinde inşa edilen kaplamalı yollarda trafik araçlarının tekerlekleri oluk şeklinde iz bırakır veya zeminde yer yer kabarmalar görülür.
 
Geri
Üst