AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zeminde enjeksiyon nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zeminde enjeksiyon nedir?​

Zemin Enjeksiyonu , mevcut yapıların veya yeni yapıların taşıma gücünü arttırmak ,oturmaları aza indirgemek için, boşlukların doldurulmasında kullanılan bir zemin iyileştirme tekniğidir.

Kontak enjeksiyonu nasıl yapılır?​

Kontak-dolgu enjeksiyonu; beton dökülen tünel, galeri, denge bacası, şaft vb mühendislik yapılar ile kaya arasındaki boşlukların enjeksiyonla doldurulmasıdır. Betonu betona veya betonu kayaya bağlayarak tek bir kitle halinde çalıştırmak ve aradan oluşabilecek sızmaları önlemek amacıyla yapılır (Şekil 1.2.).
Tünelde enjeksiyon nasıl yapılır?​
Tünellerde genellikle iki tür enjeksiyon yapılır. Birincisi kontakt enjeksiyonu, ikincisi konsolidasyon enjeksiyonudur. Ayrıca bu işlemlerin başarılı ve güvenli olması için daha sonra kesitler arasındaki muhtemel boşlukları doldurmak amacıyla kontrol enjeksiyonu yapılır.

Kontak enjeksiyonu nedir?​

Kontak enjeksiyonu nedir?
Tünel, galeri, denge bacası, şart gibi yapılarda göçük boşluklarının ve kaplama betonu ile temel kaya (veya beton ile çelik kaplama) arasmdaki boşlukları doldurmak amacı ile yapılan enjeksiyondur.

Basınçlı su deneyinin amacı nedir?​

Basınçlı su deneyinin amacı nedir?
Basınçlı Su Testi Nedir; Kayaçların geçirimliliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bir deneydir. Sondajla açılan düşey, açılı yada yatay kuyularda pabuçlarla kapatılan bir bölgeye farklı basınlarda su vererek kaybolan yada emilen suyun debisini belirlemek esasına dayanır.

Konsolidasyon enjeksiyonu ne demek?​

Konsolidasyon (Sağlamlaştırma) Enjeksiyonu: Tünel, galeri, denge bacası çevresindeki ve herhangi bir yapının oturacağı temel kayanın iyileştirilmesi amacı ile yapılan enjeksiyondur.

Nihai kaplama nedir?​

Yerinde dökme bir beton kaplama olan nihai tünel kaplaması tünel kaplama sisteminin emniyet faktörünü arttırır, iç yüzey sağlar ve tünel kaplamasının su geçirimsizliğini arttırır. Doygun bir yüzey hava akışı estetik aydınlatma ve bakım nedeniyle gereklidir.
Enjeksiyon tüneli nedir?​
TÜNEL ENJEKSİYONU Tünellerde genellikle iki tür enjeksiyon yapılır. Birincisi kontakt enjeksiyonu, ikincisi konsolidasyon enjeksiyonudur. Ayrıca bu işlemlerin başarılı ve güvenli olması için daha sonra kesitler arasındaki muhtemel boşlukları doldurmak amacıyla kontrol enjeksiyonu yapılır.

Toprak enjeksiyonu nedir?​

Toprak enjeksiyonu nedir?
Yapının inşasından önce inşaat sahası geçici olarak bir toprak dolgu ile kaplanır • Bir süre beklenerek temel zeminini oluşturan tabakaların bu dolgu ağırlığı altında konsolide olması sağlanır. Daha sonra bu dolgu kaldırılarak yerine yapı inşa edilir.

Kaya enjeksiyonu nedir?​

Kaya enjeksiyonu nedir?
Özellikle kohezyonlu zeminlerin iyileştirilmesinde, çimento, kireç, bitüm, reçine vb. katkılar kullanılarak kimyasal yöntemlerle iyileştirilebilir. Zemin enjeksiyonu, zamanla sertleşen akışkan bir harcın basınç ile zemin ya da çatlaklı kaya içerisine enjekte edilmesi şeklinde uygulanan bir yöntemdir.
 
Zeminde enjeksiyon, zemin iyileştirme tekniği olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu teknik, mevcut yapıların veya yeni yapıların taşıma gücünü artırmak ve oturmaları azaltmak amacıyla boşlukları doldurmak için kullanılır. Kontak enjeksiyonu da zemin enjeksiyon tekniklerinden biridir. Kontak enjeksiyonu, beton dökülen tüneller, galeriler, denge bacaları, şaftlar gibi mühendislik yapıların ve kaya arasındaki boşlukların enjeksiyon ile doldurulması işlemidir. Bu sayede betonu betona veya betonu kayaya bağlayarak tek bir kitle halinde çalıştırmak ve olası sızmaları önlemek amaçlanır.

Tünellerde genellikle iki tür enjeksiyon yapılır: Kontakt enjeksiyonu ve konsolidasyon enjeksiyonu. Kontakt enjeksiyonu, göçük boşluklarının ve kaplama betonu ile temel kaya arasındaki boşlukların doldurulması için yapılır. Konsolidasyon enjeksiyonu ise tünel, galeri, denge bacası çevresindeki ve herhangi bir yapının oturacağı temel kayanın iyileştirilmesi için gerçekleştirilir. Aynı zamanda, işlemlerin başarılı ve güvenli olması için kesitler arasındaki olası boşlukları doldurmak amacıyla kontrol enjeksiyonları da yapılabilir.

Zemin enjeksiyon teknikleri arasında toprak enjeksiyonu ve kaya enjeksiyonu da yer almaktadır. Toprak enjeksiyonu, yapının inşaatı öncesinde inşaat sahasının bir toprak dolgu ile kaplanarak bekletilmesi ve temel zeminini oluşturan tabakaların konsolidasyonunun sağlanması işlemidir. Kaya enjeksiyonu ise özellikle kohezyonlu zeminlerin iyileştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Zemin enjeksiyonu, zamanla sertleşen akışkan bir harcın basınç ile zemin ya da çatlaklı kaya içerisine enjekte edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu yöntemde çimento, kireç, bitüm, reçine gibi katkı maddeleri kullanılarak iyileştirme işlemi gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst