AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zemin sikistirma testi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zemin sıkıştırma testi nasıl yapılır?​

Amacımız sıkıştırılmış dolgunun kuru birim hacim ağırlığını ve nem yüzdesini bulmak. Bu amaçla dolguda 15 cm çapında bir çukur açılarak çıkan malzeme alınır. Daha sonra açılan çukurun hacmini bulmak için çukura kum doldurulur. Alınan malzemeler laboratuvarda tartılarak etüvde kurutulup yeniden tartılır.

Proktor deneyi ne işe yarar?​

Proktor testi (Kompaksiyon deneyi) mühendislik uygulamalarında kullanılan yapay dolguların su içeriklerine göre ne derecede sıkışabileceğini tespit etmemizi sağlar. Proktor testi laboratuar ortamında standart ve modifiye proktor testleri olarak yapılmaktadır.
Arazide kompaksiyon kontrolü nasıl yapılır?
Zeminin cinsine, uygulanacak kompaksiyon enerjisine ve elde edilmesi istenilen sıkılık derecesine bağlı olarak seçilecek serilme kalınlığının genellikle 15-50 cm arasında kalmasına dikkat edilmelidir. Arazide kompaksiyon işlemi esnasında tabakalar halinde serilen zeminin yerinde sıkıştırılması yapılmaktadır.

Kum konisi yöntemi nedir?​

Kum konisi methodu, sıkıştırılmış zeminin % olarak sıkışma durumunu elde ettiğimiz yerinde yapılan deneydir. Basit bir düzenek ile uygulaması yapılarak, laboratuar da yapılmış olan modifiye yada standart proktor sonucu ile kıyaslama yapılarak sonuca gidilir.

Modifiye proktor deneyi nerelerde kullanılır?​

PROKTOR TESTİ NEREDE KULLANILIR? Bu testlerden standart proktor ve modifiye proktor testleri laboratuar ortamında yapılmaktadır. Buradaki amaç sıkıştırılmış dolgu olarak kullanılacak yapay dolgu malzemesinin optimum su muhtevasını ve maksimum kuru birim hacim ağırlığını tespit etmektir.
Serbest basınç deneyi nasıl yapılır?
Kuvvet halkası saati ve düşey deformasyon saati sıfırlanır. Basınç makinası çalıştırılır ve okumalar alınmaya başlanır. Hücredeki basınç sabit kalırken, sabit bir hızla düşey yük uygulanır. Numunenin eksenel boy kısalması bir deformasyon saati yardımıyla, uygulanan düşey yük ise kuvvet halkası yardımıyla ölçülür.
Arazide Sıkışmanın Kontrolu (örn: kum konisi metodu ile) Deneyi ile arazide sıkıştırılmış malzemenin tabii kuru birim hacim ağırlığı tespit edilir.
Kompaksiyon; 8 hücreli aşamada yer alan blastomerlerin birbiri ile maksimum düzeyde temas etmesi, hücre içi ve hücre dışı boşluklarının da minimuma indirmek amacıyla blastomerlerin belirsiz hücre sınırları olan, sıkı bir şekilde gruplandırılmış bir hücre kütlesi oluşturmasına denir (4).
Kum koni deneyi ne amaçla yapılır?
Kum Konisi Deneyi ile Sıkıştırma Testi Kum konisi deneyinin amacı tabii bir zemin veya bir dolunun endeks özelliklerinden su muhtevasını, tabii birim hacim ağırlığını, kuru birim hacim ağırlığını belirlemek, sıkılığını tesbit etmek amacıyla yapılır.

Konsolidasyon deneyi nedir nasıl yapılır?​

Konsolidasyon Deneyi Arazideki zemin katmanlarının düşey yüklemeler altında sıkışması esasına dayanarak laboratuvardaki doygun zemin numunelerinin yatay genişlemelerinin engellenmesi amaçlanmaktadır. Buna yönelik olarak numuneler bir çelik halka içine yerleştirilerek bu aşama gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst