AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zekayi etkileyen faktorler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zekayi etkileyen faktörler nelerdir?​

Zekâyı belirleyen faktörler kalıtım ve çevredir. Kalıtım: Zekâ doğuştan gelen bir özelliktir. Büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Kalıtım, zekânın kapasitesinin şekillenmesinde önemli bir role sahiptir.

Zekâ genetik olarak kimden geçer?​

Babalar Boşuna Böbürlenmeyin: Çocuklar Zekâlarını Annelerinden Alıyor! Araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada yalnızca 1, annede ise 2 adet bulunması nedeniyle, çocukların IQ’larını annelerinden alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Zekayı etkileyen etmenler kaça ayrılır?​

Zekayı etkileyen etmenler kaça ayrılır?
Zekayla ilgili olarak bilim adamları tarafından yapılan pek çok farklı tanımlamalar var. Buna karşın zekaya ilişkin tüm kuramlar zekanın genetik, biyolojik ve çevresel etkilerinin olduğunu ve zekanın geliştirilebilir olduğunu vurgular.

Zekâ gelişiminde en önemli etken nedir?​

Ancak zekanın kalıtım kadar çevre ile de önemli bir ilgisi vardır. Kişilik yapısı, sosyo- psikolojik çevre, dil yeteneği, güdüler, gebelik koşulları, çocukla kurulan duygusal etkileşim ve beslenme gibi durumlar da zeka gelişimini büyük oranda etkiler.

Zekâ türleri nelerdir?​

Prof. GARDNER’ın tanımladığı Zekâ türleri :
- Sözel – Dilsel Zekâ
- Mantıksal – Matematiksel Zekâ
- Görsel – Mekansal Zekâ
- Bedensel – Kinestetik Zekâ
- Müziksel – Ritmik Zekâ
- Kişisel – İçsel Zekâ
- Kişilerarası – Sosyal Zekâ
- Doğa – Varoluşcu Zekâ

Irk kimden geçer?​

Irk kimden geçer?
Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Zeki olmak genetik midir?​
Çevre ve Beyin İlişkisi Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20’lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Zeka nedir kaça ayrılır?​
Çoklu zeka teorisine göre, her insanın zihni farklı bir şekilde çalışır. Bu nedenle dünyayı algılama ve yorumlama kapasitesi tek tip değildir. Zeka öncesinde sadece sözel ve matematiksel olarak ikiye ayrılıyordu. Günümüzde ise tanımı yapılmış olan toplam 9 zeka türü bulunmaktadır.

Bir bebeğin zeki olduğu nasıl anlaşılır?​

Bir bebeğin zeki olduğu nasıl anlaşılır?
– Seslere karşı duyarlılığın yaşıtlarına göre daha gelişmiş olması. – Ağrılara karşı fazla tepkili olması. – İlgilerini çeken şeylere kolayca odaklanıp konsantre olabilirler. – Görüp gözlemledikleri, duyduklarını ve deneyimlerini asla unutmama, mükemmel bir hafıza performansı sergileme.

6 Yaş çocuğun zeka gelişimi için neler yapılmalı?​

Çocukların zeka gelişimini destekleyen 10 öneri!
- 1 – Doğumdan önce önleminizi alın.
- 2 – Hamilelik sürecini sağlıklı geçirin.
- 4 – “Genetikte var” demeyin.
- 5 – Doğal besleyin.
- 6 – Mama seçiminde hekiminize danışın.
- 7 – Oyuncak seçimini çocuğunuza bırakın.
- 8 – Çocuğunuzu zekayı körelten objelerden uzak tutun.

Zeka çeşitleri ve öğrenme biçimleri nelerdir?​

O halde, Gardner’ın (1993a, 1993b, 1999) ortaya atmış olduğu bu sekiz zekâ alanının isimleri şu şekilde sıralanabilir:
- Sözel/Dilsel Zekâ
- Mantıksal/Matematiksel Zekâ
- Görsel/Uzamsal Zekâ
- Bedensel/Kinestetik Zekâ
- Müziksel/Ritmik Zekâ
- Sosyal/Bireyler arası Zekâ
- Kişisel/Özedönük Zekâ
- Doğa/Doğacı Zekâ
 
Zekâyı etkileyen faktörler hakkında genel bir bilgilendirme yaptığınız için teşekkür ederim. Zekânın kalıtım ve çevre etkisiyle belirlendiği ve kalıtımın zekânın kapasitesinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadığı biliniyor. Ayrıca zekânın genetik, biyolojik ve çevresel etkilerinin olduğu ve geliştirilebilir olduğu da vurgulanmış.

Zekâ gelişiminde en önemli etkenler arasında kalıtımın yanı sıra kişilik yapısı, sosyo-psikolojik çevre, dil yeteneği, güdüler, gebelik koşulları, çocukla kurulan duygusal etkileşim ve beslenme gibi faktörlerin büyük rol oynadığı belirtilmiş. Bu noktada zekânın sadece genetik etkiyle değil çevresel etkilerle de ilişkili olduğunu unutmamak önemlidir.

Zekâ türleri konusunda Prof. Gardner'ın tanımladığı farklı zeka alanlarına da yer vermişsiniz. Sözel-dilsel zekâ, mantıksal-matematiksel zekâ, görsel-mekansal zekâ, bedensel-kinestetik zekâ, müziksel-ritmik zekâ, kişisel-içsel zekâ, kişilerarası-sosyal zekâ ve doğa-varoluşçu zekâ gibi çeşitli zeka alanlarına dikkat çekmişsiniz.

Ayrıca, zeka konusunda çevrenin etkisi ve genetik faktörler arasındaki ilişkiye dair farklı araştırmalardan da bahsetmişsiniz. Zekânın genetik etkisinin yaşa göre değişebileceği ve çevrenin etkisinin zamanla artabileceği üzerinde durulmuş.

Son olarak, bebeğin zekâsının gelişimine dair belirtiler ve 6 yaşındaki çocukların zeka gelişimini desteklemek için alınabilecek önlemler hakkında bilgi vermişsiniz. Bu bilgiler, zekânın gelişiminde çeşitli faktörlerin etkili olduğunu ve zekâyı desteklemek adına çeşitli stratejiler izlenebileceğini göstermektedir. Emeğiniz için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst