AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zekat verirken niyet etmek şart mıdır?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Zekat verirken niyet gerekir mi?
Verilen bir zekatın sahih olabilmesi için, zekatı verirken veya onu ayırırken niyetin bulunması şarttır
Zekat ve Gaye
Zekatta niyetin önemi nedir?
Zekati fakire verirken veya zekat için mülk ayirirken bunu zekat olduguna kalben niyet etmek gerektigi hususunda dört mezhep alimleri ittifak halindedirDil ile niyete ise gerek yokturBir kimse, bir fakire zekat niyetiyle bir sey verirken onu rencide etmemek için Bu bir hibedirdese, zekatin sihhatine zarar vermez Kendisine zekat verilen kimsenin aldigi seyin zekat oldugunu bilmesi de sart degildir Fakire ,Bu benim zekatimdirdemeye gerek yokturAncak baskalarina örnek olmak laf konusu ise, zekatin açiktan verilmesi daha faziletlidir Çünkü zekat farz bir ibadettirFarzda ise riya olmaz
Bir mülk fakire niyetsiz olarak verilirse, daha sonra bunu zekat olmasi istense, eger verilen sey fakirin elinde duruyorsa, o sey zekat yerine geçer Lakin elinden çikmissa, zekat yerine geçmezAsil olan vekilin degil, zekati veren kimsenin niyetidirBu sebeble zekat veren kimse verdigi seyi ya vekile verirken ya da temsilci fakire verirken maksat etmelidir
Bir kimse, zekata gaye etmeksizin ara sıra fakirlere birseyler verse, o seyler zekat yerine geçmez *
 
Zekat verirken niyet etmek, zekatın sahih olabilmesi için gereklidir. Zekatı verirken veya ayırırken niyetin bulunması önemlidir. Zekat verirken niyetin, zekat olduğuna kalben inanmak şeklinde olması gerekmektedir. Dört mezhep alimi de bu konuda birleşmiştir. Dil ile niyete gerek yoktur, ancak içten niyet etmek önemlidir.

Zekatın fakire verildiğinde veya zekat için mülk ayrıldığında bu zekat olacağına kalben niyet etmek gerekmektedir. Zekat veren kimse, zekat verdiğini açıklamak zorunda değildir. Ancak başkalarına örnek olmak amacıyla zekatın açık ve nett şekilde verilmesi daha faziletlidir.

Eğer bir mal fakire niyetsiz olarak verilirse, daha sonra bu malın zekat olarak verilmesi istenirse; eğer mal hala fakirin elindeyse, o mal zekat olarak kabul edilir. Ancak mal fakirin elinden çıkmışsa, zekat olarak kabul edilmez. Bu durumda esas olan veren kişinin niyetidir.

Zekata gaye etmeksizin ara sıra fakirlere bir şeyler vermek, zekat yerine geçmez. Zekatın verilmesiyle ilgili niyetin önemli olduğunu ve zekatın farz bir ibadet olduğunu unutmamak gerekir.
 
Geri
Üst