Elbette, zekat İslam dininde önemli bir ibadet ve toplumsal sorumluluktur. İslam'ın beş temel ibadetinden biri olan zekat, Allah'ın emriyle Müslümanların mal varlıklarının belirli bir oranını ihtiyaç sahiplerine verme anlamına gelir.
Zekat, Müslümanların belirli bir miktar mala sahip olduklarında, yıllık olarak hesapladıkları ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıkları bir katkıdır. Zekat vermeyi eda etmek, Müslümanların mal varlığını paylaşmalarını, yardımlaşmalarını ve toplumsal dayanışmalarını teşvik etmektedir.
Zekatın verilmesi gereken mallar ise şunlardır:
1. Nakit para: Zekat verilecek olan nakit paralar, tasarruf hesaplarındaki birikimlerdir.
2. Altın ve gümüş: Altın ve gümüş varlıklarının üzerindeki nisab miktarını aşan herhangi bir miktar zekata tabi olur.
3. Ticari mal: İşletme sahiplerinin yaşayacakları temlik düşüldükten sonra elde ettikleri kâr üzerinden zekat vermesi gerekmektedir.
4. Tohum ürünleri: Mahallede ya da tarlamızda bekletilen bu ürünler zekata tabidir ve zekat kapsamında değerlendirilmesi gerekir.
5. Hayvanlar: Büyükbaş, küçükbaş hayvanlar, arıcılık üretimi yapanların ürettikleri ballar ve süt ürünleri zekata tabidir.
Zekat, kişinin sahip olduğu mala göre belirlenir ve genellikle %2.5 oranında verilir. Müslümanların, zekatlarını genellikle Ramazan ayında veya yıl içinde herhangi bir zaman diliminde vermeleri önerilir.
Zekat vermek, bir yandan kişiyi maddi olarak arındırırken diğer taraftan da manevi olarak rahatlama ve sevap kazanma imkanı sunar. Ayrıca, zekat ile toplumun ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, toplumsal dayanışmayı ve sosyal adaleti sağlamak mümkün olur. Bu nedenle zekat, İslam dini açısından önemli bir ibadettir.