Zekat Kime Verilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Zekat Kime Verilir?

Zekat, İslam dininde belirtilen belirli kriterlere uyan kişilere verilmesi gereken bir ibadettir. Zekatın veriliş amacı, zenginlerin mal varlıklarından belirli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve sosyal dayanışmayı sağlamaktır. Zekat, bireysel bir ibadet olduğu kadar toplumsal bir sorumluluktur.

Zekat, İslam dini tarafından belirlenen şartları yerine getiren müslümanlar tarafından verilmelidir. Bu şartlar şunlardır:

1. Nisap miktarına sahip olmak: Kişinin zekat verme yükümlülüğüne sahip olabilmesi için belli bir miktarda mal varlığına sahip olması gerekmektedir. Bu miktar, altın için 20 miskal veya gümüş için 200 dirhemdir. Bu miktarı aşan kişiler zekat vermekle yükümlüdür.

2. Zekat verilecek mal varlığına sahip olmak: Zekat vermek için, sahip olunan maldan belirli bir sürenin geçmiş olması gerekmektedir. Bu süre "hawl" olarak adlandırılır ve İslam'da üzerinde anlaşmaya varılmış olan bir süredir. Zekat verilecek mal varlığı, bu süre geçtikten sonra zekat miktarının belirlenmesi adına değerlendirilir.

Zekatın verileceği kişiler ise şu şekildedir:

1. Fakirler ve muhtaçlar: Zekatın temel amaçlarından biri, fakirlerin ve muhtaçların ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu nedenle zekat, bu kişilere yardım edebilmek için kullanılabilir.

2. Borçlular: Borçlu olan kişiler, zekatla borçlarını ödeyebilirler. Ancak bu durumda, borç ödendikten sonra geriye kalan miktar zekat olarak düşünülebilir.

3. Yolda kalmışlar: Yolda kalmış ve geri dönemeyecek durumda olan kişilere zekat verilebilir. Bu kişilere yardım etmek, İslam dininde önemli bir değerdir.

4. Allah yolunda çalışanlar: İslam dini, İslami faaliyetlerde bulunan kişilere yardım etmek amacıyla zekatın kullanılabileceğini belirtir. Bu kişiler, İslam dininin yayılmasına ve topluma hizmet etmeye çalışanlardır.

Bu listedeki kişiler, zekatın verilebileceği bazı örneklerdir. Ancak zekat, doğrudan ihtiyaç sahiplerine verilebileceği gibi, yardım kuruluşlarına da aktarılabilir. Önemli olan, zekatın İslami kurallara uygun olarak verilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmasıdır.

Geri