AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zehirli agacin meyvesi de zehirlidir ilkesi hangi hukuk sistemi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir ilkesi hangi hukuk sistemi?​

Zehirli Ağacın Meyvesi Nedir? “Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir.” yaklaşımı ilk kez Amerikan Yüksek Mahkemesi hakimi Frankfurter tarafından Nordone v. US davasında bahsedilmiştir. Hukuka aykırı delillerin uzak etkisi veya Anglo-Sakson hukuk sistemindeki “zehirli ağacın meyvesi” olarak adlandırılır.

Ceza hukukunda delil sınırlaması var mıdır?​

Kural olarak ceza muhakemesinde her şey delil olabilir ve bu deliller serbestçe değerlendirilebilir. Hukuk devleti ilkesine uygun olarak ceza yargılamasında delillerin elde edilmesi ve değerlendirilmesine özgü sınırlayıcı bu kurallar “delil yasakları”olarak ifade edilir[3].
Hukuka aykırı delil kullanılabilir mi?
Ceza yargılamasında hukuka aykırı delil, ceza muhakemesi hukuku normlarına aykırı elde edilmiş olan her türlü delil olarak tanımlanabilir. Hukuka aykırı deliller, bir uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla ispat aracı olarak kullanılamazlar. Bu iki temel prensip gereği, bir ceza uyuşmazlığı her türlü delille ispat edilebilir.
Ceza davalarında vicdani delil sistemi geçerli midir?
Vicdani delil sistemi tabiri, hem her şeyin delil olarak kabul edilmesi serbestliğini, hem de delillerin serbestçe değerlendirilmesi serbestliğini ifade etmektedir. Bu nedenle ceza muhakemesinde her şey delil olabilir, yani delil serbestliği geçerlidir.

Hukuka aykırı delil dosyadan çıkarılır mı?​

Hukuka aykırı olduğu için mahkemece reddedilen delil, dava dosyasından derhal çıkarılmalı ve yargılama dışı bırakılmalıdır. Bu konuda ayrıca bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmayıp, CMK m.206/2 konu ile ilgili yeterli açıklığa sahiptir.

Olayın hukuka aykırı olması nedir?​

Genel olarak hukuka aykırılık, hukuka karşı gelme ve hukukla çatışma halinde olma anlamına gelmektedir. Suçun bir unsuru olarak hukuka aykırılık ise, işlenen fiilin hukuk düzeni ile çelişki ve çatışma halinde bulunmasını ifade etmektedir.
 
Geri
Üst