AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zayif insanlarda kolesterol yuksekligi olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zayıf insanlarda kolesterol yüksekliği olur mu?​

Zayıf insanlar da kolesterol hastası olabilirler. Çünkü kötü huylu kolesterol olan LDL’ nin büyük bir bölümü karaciğer metabolizması yani bünye ile ilgilidir. Bu nedenle 20 yaşın üzerindeyseniz ve doktorunuzun ek bir önerisi yoksa her 5 yılda bir kolesterol düzeylerinizi kontrol ettirmelisiniz.
LDL kolesterol değeri kaç olmalı?
Sağlıklı kişilerde LDL kolesterolün 130 mg/dL’den düşük olması normal, 130-159 mg/dL arasında olması sınırda yüksek, 160 mg/dL ve üzerinde olması ise yüksek riskli kabul edilmektedir.

Kötü kolesterol neden düşmez?​

Üretim yeri de öncelikle karaciğerdir. Besinlerle kazandığınız kolesterolün miktarı yüzde 10-20’den fazla değildir. Bu nedenle, ömrünüzü sadece sebze ve meyve ile geçirirseniz, yani “sıfır kolesterollü bir beslenme planı” uygulasanız bile kolesterolünüzü en fazla yüzde 10 civarında düşürebilirsiniz.
LDL kolesterol yüksekliği belirtileri nelerdir?
Bu belirtilerden en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:
Kolesterol yükselten yiyecekler Fast food besinler, kruvasan, kızartmalar, sakatatlar, işlenmiş etler, kek, tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, şeker barları, margarinler ve tereyağları kolesterolü yükseltir. Hayvansal gıdalar ve sayılan diğer gıdaların çok fazla tüketimi kolesterol seviyesini yükseltecektir.
LDL kolesterolü düşürmek için ne yapmak lazım?
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.

Kolesterol neden düşer?​

Ayrıca toplumumuzda genel olarak HDL kolesterol seviyesinin düşük olduğu bilinmektedir. Yukarıda söz edilen hastalıklar haricinde yaşlanma, sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlığı ve fazla kilolar HDL kolesterolün düşmesine neden olur.
LDL yi ne düşürür?
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.

LDL kolesterol nasıl düşer?​

Kötü kolesterol nasıl düşürülür?
- İşte kolesterol avcısı Kötü kolesterole karşı daha çok lif tüketmelisiniz.
- Yağlar. Günlük kalori ihtiyacının en fazla yüzde 35’i yağlardan alınmaktadır.
- Kilo verin.
- Proteinler.
- Sigarayı bırakın.
- Egzersiz yapın.
- Düşük karbonhidrat içerikli beslenme.
- Besin takviyeleri.
Haşlanmış yumurta kolesterol yapar mı?
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına… Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Ancak, toplam risk faktörü sayısı 2’nin altında olduğu halde, kolesterol düzeyi çok yüksekse (total kolesterol 300 mg/dl) ve üzeri, LDL-kolesterol 190mg/dl ve üzeri) ve diyetle düşmüyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
 
Geri
Üst