AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zayif hadisle amel etmenin hukmu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.001
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zayıf hadisle amel etmenin hükmü nedir?​

1)- Hiçbir konuda zayıf hadisle amel etmek câiz değildir, ister haram, helâl konularında olsun, ister amellerin faziletiyle ilgili konularda olsun hiçbir sûret- te zayıf hadisle amel edilmez.

Zayıf anlamlısı nedir?​

Bu şekilde bakıldığında, ilk akla gelen anlamı ile yetersiz kiloda olan anlamındaki zayıf kelimesinin eş anlamlıları, sıska, cılız, çelimsiz, incedir. Zayıf kelimesi, yetersiz ve dayanıksız anlamları ile kullanılacaksa, bunlara eş anlamlı olarak şu kelimeleri kullanmalıyız; güçsüz, kuvvetsiz.
Zayif hadis neye denir?​
Zayıf hadis veya münkatî hadis, sahih ve hasen hadiste bulunması şart olan esasların en az birine hâiz olmayan hadislere denir.

Zayıf olma durumu ne demek?​

Zayıf olma durumu ne demek?
Zayıf olma durumu ne demek? Kişinin vücut ağırlığının yaşına, cinsiyetine ve boyuna göre hesaplanmış normal değerlerden daha düşük olması.

Zayif rivayet nedir?​

Zayif rivayet nedir?
ne sahih hadis için ne de hasen hadis için aranan şartlar kendisinde bulunmayan hadislerdir. buna göre zayıf hadisin tanımı sahih ve hasen hadislerin tanımlarına bağlıdır. ravinin kusuru adaletle ilgili olursa hadis yine zayıf olur. bu durumda hadis ‘münker’, ‘metruk’ veya ‘mevzu’ gibi farklı isimler alabilir.

Mudal hadis ne demektir?​

Aydın, Hadis Istılahları, 209. 21 Mudal hadis: “Senedinde peş peşe iki veya daha fazla râvi atlanmış/eksik olan hadis”.

Sahih hadisler nelerdir?​

Peygamberin kendisi veya sahabeden adalet ve zabt sahibi kimseler vasıtasıyla, yine adalet ve zabt sahibi kimseler aracılığıyla rivayet edilen hadislerdir. Bazı hadis yazarları kendi külliyatlarına sahih ismini vermişlerdir.
Hadis rivayetinde ravinin yalan söylemesine ne denir?​
Peygamber’e yalan isnat ettiği bilinmemekle beraber dinin kesin esaslarına aykırı düşen bir hadisin rivayetinde tek kalan (infirâd) veya insanlar arası ilişkilerde yalan söylediği tesbit edilen bir râviye şüpheyle yaklaşılmış (ittihâmü’r-râvî bi’l-kizb, töhmetü’r-râvî) ve onun “metrûk” veya “matrûh” adı verilen …

Zayıf olan hadîse ne denir?​

Zayıf olan hadîse ne denir?

Hadisin zayıf olduğu nasıl anlaşılır?​

Hadisin zayıf olduğu nasıl anlaşılır?
Bildirenler doğru ve emin olup, hâfızası, anlayışı, ötekiler kadar kuvvetli olmayanların bildirdiği hadîslere hasen hadîsler denir. Bildirenlerden birinin hafızası, adaleti gevşek olan veya itikadından şüphe edilen hadîslere zayıf hadîs denir. Zayıf hadîs ile farz ve haram sâbit olmaz; ama nafile ibadetlere delil olur.

Zayıf râvî ne demek?​

Sahih ve hasen hadisin şartlarını taşımayan hadislere zayıf denir. Sahih hadis tanımında yer alan beş şarttan birinin eksik olması o hadisi zayıf derecesine düşürür. Bir hadiste söz konusu beş şarttan hangisi eksikse, bu hadis ona göre yeni isimler alır.

Zayıf hadis nedir ve örnekleri?​

Senedindeki kesinti/inkıta nedeniyle zayıf kabul edilen hadislere şu örneği verebiliriz: Âmir b. Mes’ûd’dan nakledildiğine göre Hz. Peygamber kış orucunun kolay elde edilmiş bir ganimet olduğunu söylemiştir.21 Bu hadisi aktaran Âmir b. Mes’ûd, sahabi değildir. Resulullah’ı görmemiştir.
Zayıf hadis var mıdır?​
Bununla birlikte, İbn Hacer’in “İbn Mâce’nin, sahih olduğu hâlde tek başına rivâyet ettiği hadislerin sayısı az değildir. Doğrusu zayıf olan hadislerin de metnine göre değil de ricaline göre zayıf olduğunu söylemek, daha isabetli olacaktır.” dediği bilinmektedir.

Şafi mezhebi mürsel hadisi kabul eder mi?​

Şafi mezhebi mürsel hadisi kabul eder mi?
Ebu Hanife ve İmam Mâlik, bu çeşit hadisleri, rivayet eden râvi güvenilir olursa, başka bir şart öne sürmeksizin kabul ederler. İmam Şafiî ise mürsel hadisi, bunu rivayet eden tâbiî Medineli Saîd b. el-Müseyyeb ve Iraklı Hasan el-Basrî gibi meşhur ve bir çok sahabî ile görüşen bir tabiî ise kabul eder.

Şafii ekolü prensip olarak mürsel hadisleri kabul eder mi?​

Şafii ekolü prensip olarak mürsel hadisleri kabul eder mi?
III. Çünkü Şâfiî’ye göre zayıf kategorisinde olan mürsel hadis, rivâyet edilen başka bir mürsel hadisle desteklenmesi durumunda hüccet olarak kabul edilebilmektedir.

Zayıf bir hadis makbul hadis olabilir mi?​

Hadis usulüne göre, hüküm açısından merdud olan zayıf hadis, bazı unsurlarla desteklendiği takdirde kendisiyle amel edilen makbul hadis olabilir.

Sahihayn kime denir?​

En güvenilir hadisleri ihtiva etmeleri sebebiyle kısaca Sahîhayn diye anılan Buhârî ile Müslim’in el-Câmiʿu’s-sahîh’leri, yazıldıkları devirden itibaren müslümanlar arasında büyük itibar görmüş ve değişik türde pek çok çalışmaya konu olmuştur.
Zayıf hadislere ne ad verilir?​

Zayıf rivayet nedir?​

Zayıf rivayet nedir?
Zayıf hadis, sahih ve hasen hadis şartlarını taşımayan rivayetlerdir. Zayıf hadislerin zayıflık dereceleri birbirinden farklıdır. Hadis usulüne göre, bazı zayıf hadisler başka rivayetlerle desteklendiğinde hasen derecesine çıkabilirken, bazı zayıf hadisler bu takviyeye uygun değildir.

Şeyhayn kime denir?​

Şeyhayn kime denir?
Sözlükte “iki hoca, iki yaşlı adam” anlamlarına gelen şeyhayn (şeyhân), bir kavram olarak hadiste, en makbul iki hadis kitabının yazarı olan İmam Buhârî ve İmam Müslim’e; Hanefî fıkıh literatüründe ise, İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe ve İmam Ebû Yûsuf’a verilen unvandır.

Sahihayn ifadesi hangi iki esere verilen isimdir?​

Öz: Buhârî ve Müslim’in Sahîh’i, hadis ilminde en önemli eserlerinin başında gelmektedir. Her iki eserdeki hadislerin sahîh kabul edilmesi hasebiyle Sahîhayn şeklinde isimlendirilmiştir.
 
Zayıf hadisle amel etmenin hükmü hakkında detaylı bilgi vermek isterim:

Zayıf hadis, sahih ve hasen hadis şartlarını taşımayan hadisler olarak tanımlanmaktadır. Sahih hadisler, Peygamber'in kendisi veya sahabeden adalet ve zabt sahibi kimseler vasıtasıyla rivayet edilen, güvenilir hadislerdir. Hasen hadisler ise bildirenlerin doğru ve emin olup, hafızası, anlayışı diğerlerine göre daha zayıf olabilen hadislerdir. Zayıf hadisler ise bu şartları taşımayan veya rivayet zincirinde bir kusur bulunan hadislerdir.

Zayıf hadisle amel etmek câiz değildir. Haram, helâl konuları veya amellerin faziletiyle ilgili konularda dahi zayıf hadisle amel edilmez. Zayıf hadisler farz ve haramı sabit kılamaz, ancak nafile ibadetlere delil olabilirler.

Hadisin zayıf olduğunu anlamak için, rivayet zincirinde yer alan râvilerin adalet ve güvenilirliği, hafızaları ve anlayışlarının değerlendirilmesi gerekir. Eğer bir râvinin adaleti veya hafızasıyla ilgili şüpheler varsa, o hadis zayıf kabul edilir.

Sonuç olarak, zayıf hadislerin dini hükümler açısından güvenilir olmadığı ve sahih veya hasen hadislerin öncelikli tercih edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Dinî hükümleri doğru anlayabilmek ve uygulayabilmek için sahih ve güvenilir hadislere odaklanmak önemlidir.
 
Geri
Üst