AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Zarflar yapim eki alir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Zarflar yapım eki alır mı?​

Zarflar; sıfatların,fiillerin,başka zarfların önüne gelerek onların anlamını etkilerler.Çekim eki almazlar.Tümcelerde zarf tümleci olarak görev alırlar.

Içeri zarf mı?​

İçeri, dışarı, ileri, geri, öte, beri gibi sözcükler yer yön zarfı olarak kullanılır. Yer yön zarfları, çekim eki aldıklarında zarf özelliklerini kaybederek isim olurlar.

Yarın zaman zarfı mı?​

Yarın zaman zarfı mı?
Fiilde belirtilen eylem veya hareketin ne zaman yapıldığını bildiren kelimelere veya kelime gruplarına zaman zarfı denir. “Dün, bugün, yarın, akşam, kışın, geceleyin, ilkin, şimdilik, yine, demin, daha, hâlâ, henüz, derhal, bazen” gibi kelimeler, cümlede zaman zarfı görevinde kullanılabilirler.

Zarflar isim çekim eki alır mı?​

Zarflar Özellikleri Çekimsiz kelimelerdir. İsim çekim eki (hâl, iyelik, çoğul ekleri vb.) almazlar. Ama isim olarak kullanılabilenler bu görevde iken bu ekleri alabilirler.

Yer yön zarfı ek alır mı?​

Yön zarfları ek almadan kullanılır ve fiile sorulan “nereye” sorusuna cevap verir. * Çoğu “–eri” ekiyle yapılmıştır. “ileri, geri, beri, doğru, içeri, dışarı, aşağı, yukarı.” * Bu kelimelerin yer-yön zarfı olabilmesi için mutlaka yalın halde olması ve fiil ya da fiilimsiyi nitelemesi gerekir.

Içeri zarf tümleci mi?​

Içeri zarf tümleci mi?
* “İçeri, dışarı, yukarı, aşağı, ileri, geri, öte, beri” kelimeleri yer-yön zarfı olduğunda zarf tümleci, isim olarak kullanıldığında ise özne, nesne veya dolaylı tümleç olur.Aslında Yer – yön zarfları “nereye” sorusuna cevap verir.
Içeriye yer yön zarfı mı?​
Yer yön zarfı tespit edilmesinin en kolay yolu fiile nereye sorusunu sormak olmaktadır. Bu sorunun karşılığı olan içeriye, dışarıya, aşağıya, yukarıya, ileri, geri gibi kelimeler yer yön zarfı olmaktadır.
Ne zaman zaman zarfı mı?​
Fiilin yapılma zamanını bildiren sözcüklere zaman zarfı denir. Zaman zarfları fiile sorulan “ne zaman” sorusuna cevap verir. * Fiile (veya zarfı olduğu başka kelimelere) sorulan “ne zaman”, “ne kadar süre” sorusuna cevap verir. * Zaman zarfları, zarf olarak kullanılan çeşitli zaman isimleridir.

Kişi zamiri çekim eki alabilir mi?​

Kişi zamiri çekim eki alabilir mi?
Zamirlerin Özellikleri Anlamdan çok görev yönü ağır basar. İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar. İsim çekim eklerini (hâl, iyelik, çoğul ekleri) -genellikle- alabilirler. Tekil ve çoğul şekilleri vardır.
 
Zarflar, dilbilgisi açısından oldukça önemli kelimelerdir. Sözcüklerin anlamını değiştirerek veya tamamlayarak cümlede belirli bir görev üstlenirler.

İçeri, dışarı, ileri, geri, öte, beri gibi yer-yön zarfları, genellikle fiile sorulan "nereye" sorusuna cevap verirler ve çekim eki almadan kullanılırlar. Ancak yer-yön zarfları, çekim eki aldıklarında isim haline dönüşebilirler. Yani bu tür zarflar, isim olarak kullanıldıklarında çekim ekleri alabilirler.

Zaman zarfları ise fiilde belirtilen eylemin ne zaman gerçekleştiğini bildiren kelimelerdir. Örneğin, "dün, bugün, yarın, akşam, kışın, geceleyin" gibi zaman belirten kelimeler zaman zarfı olarak kullanılabilirler. Bu tür zaman zarfları, cümlede fiile sorulan "ne zaman" sorusuna cevap verirler.

Zarflar genel olarak çekim eki almazlar ve çekimsiz kelimeler olarak bilinirler. Ancak isim olarak kullanıldıklarında isim çekim eklerini alabilirler. Yani zarfların isim halinde olduğu durumlarda çekim ekleri ile birlikte kullanılabilirler.

Kişi zamirleri ise genellikle isimlerin yerini tutarlar ve isim çekim eklerini alabilirler. Yani kişi zamirleri, belirli durumlarda çekim ekleri ile birlikte kullanılabilirler. Bu durumda da tekil ve çoğul şekilleri bulunmaktadır.
 
Geri
Üst