- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Zarf fiilden sonra noktalı virgül gelir mi?
Zarf fiil ekleriyle oluşturulan sözcüklerden sonra virgül kullanılmaz.Edattan sonra virgül gelir mi?
Olumsuzluk ifade eden “değil” kelimesinin bulunduğu cümlelerde, “değil” kelimesinden sonra virgül konur. Ancak kelime kuvvetlendirme edatlarıyla birlikte kullanılmışsa virgül bu edatlardan sonra konur: .
Noktalı virgül açıklamada kullanılır mı?
Aralarında şekil ve anlamca ilişki bulunan, birbirine bağlaçsız bağlanan ve aralarındaki duraklama kısa olan cümlelerin arasına noktalı virgül konur: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür şan kalır. (Bu cümlelerin arasına nokta konabilirdi, ama duraklama kısa olduğu için noktalı virgül konmuş.)Zarf fiillerden sonra virgül konulur mu?
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
Fiilimsiden Sonra Virgül Gelir Mi? Fiilimsiden sonra istisnai durumlar haricinde virgül gelmemektedir.
Gibiden sonra virgül gelir mi?
TDK’ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.)
Fiilimsilerde virgül kullanılır mı?
Fiilimsiden Sonra Virgül Gelir Mi? Fiilimsiden sonra istisnai durumlar haricinde virgül gelmemektedir. Bu istisnai durum da şöyledir: iki fiilimsinin art arda geldiği durumlar. Eğer iki fiilimsi peşin sıra geliyorsa, cümlede anlatım bozukluğu olmaması açısından virgül kullanımı olabilir.Örneğinden sonra hangi noktalama işareti kullanılır TDK?
Explanation: Örneğinden sonra genelde virgül koyulmaz. Ancak bu edattan sonra ard arda sıralamalar varsa, buraya her seferinde virgül koyulur.
Ken zarf fiil ekinden sonra virgül kullanılır mı?
Metin içinde -ınca/-ince anlamında zarf-fiil görevinde kullanılan mı/mi ekinden sonra da virgül kullanılmıyor: Örneğin “İçtim mi (içince) tam içiyorum!” cümlesindeki mi gibi… Şart ekinden (ken) (Sana bakarken arabayı kaçırdım.) sonra virgül konmaz.Zarf fiil ekleri nelerdir?
Zarf-Fiil (Bağ-Fiil, Bağeylem, Ulaç):
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs…) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
Zarf Fiilimsiden sonra virgül gelir mi?
Hangi Fiilimsiden Sonra Virgül Gelmez? Fiilimsiler bilindiği üzere kendi içerisinde de alt dallara ayrılmaktadır. Bunların arasından zarf fiiller dediğimiz fiilimsilerin ardından virgül kullanılmamaktadır.