Zarar verici vergi rekabetinin ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Zarar verici vergi rekabetinin özellikleri nelerdir?​

Zararlı vergi rekabeti; birtakım vergisel avantajlarla, uluslararası yatırım kararlarının çarpıtılmasıyla yaratılan etkinlik kaybı sonucu ülkelerin vergi gelirlerindeki azalmayı ifade etmektedir (Karaca, 2001: 90). OECD zararlı vergi uygulamaları ilgili çeşitli raporlar yayınlamıştır.
Asimetrik vergi rekabeti nedir?
Küreselleşmenin bir sonucu olarak özellikle sermayenin ve vasıflı iş gücünün mobilitesi artması ülkeler arası vergi rekabetinin artmasına neden olmuştur.
Uluslararası vergi rekabeti ne şekilde olur?
Uluslararası vergi rekabeti daha basit bir şekilde, farklı vergilendirme yetkisine sahip idarelerin yabancı sermaye çekebilmek, yerli sermayeyi ise kaçırmamak için cazip vergi hükümleri uygulamaları bakımından rekabet içinde bulunmaları şeklinde tanımlanabilir.

Ulusal vergi rekabeti nedir?​

Vergi rekabeti, firma ve ulusal düzeyde rekabet gücünü arttırmak isteyen idari birimlerin veya farklı ülkelerin vergilendirme yetkisine sahip olduğu alanlarda rakip idari birimlere göre mükelleflerin vergi yüklerini azaltmak veya düşük tutmak suretiyle potansiyel olarak mobilitesi yüksek olan üretim faktörleri için …
Vergi rekabeti kimler arasında olur?
Vergi rekabeti, aynı konumdaki yerel idarelerin veya devlerin kendi aralarında ya da farklı konuma sahip yerel idareler ve devletlerarasında vergilendirme konusunda rekabete girmesiyle “yatay ve dikey vergi rekabeti” olarak ikiye ayrılmaktadır.
Bir ülkede istenen miktarda vergi Toplanamıyorsa bunun nedenleri neler olabilir?
Niçin vergi toplanamıyor?

Geleneksel vergi cenneti nedir?​

Geleneksel vergi cennetleri doğ- rudan yatırım çekme amacı gütmeyen ülkelerdir. Bu tür ülkelere ikametgâh eden şirket ve kurumlar ekonomik faaliyet içinde olmamakta, vergiden kaçın- ma ve kaçırma amacı ile varlıklarını bu ülkelere getirmektedirler.
 
Geri
Üst