AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zamir Ornekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.937
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zamir Örnekleri nelerdir?​

Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.

Zamir cümlesi nedir?​

Ad olmadığı halde cümle içinde isimlerin yerine kullanılabilen sözcüklere zamir denir.

Dönüşlülük zamiri örnekleri nelerdir?​

Dönüşlülük zamiri örnekleri nelerdir?
Dönüşlülük Zamiri Örnekleri
- Kendinizde bir hata görmüyorsunuz.
- Fiyatlar yükselince projeyi kendileri tamamlayacakmış.
- Böyle gidersene kendine zarar verecek.
- Bu durumu kendime kabul ettiremedim.
- Akşam yemeğini kendim yaptım.
- Bir sorun olmayacağını sen kendin söyledin.
- Kendileri teşrif etmediler yemeğe.

Belgisiz zamir nedir 6 sınıf?​

Belgisiz zamirler hangi varlığın yerini tuttuğu tam olarak bilinmeyen zamirlerdir. – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.

Zamir türleri nelerdir?​

Zamirler (Adıllar) Türleri, Özellikleri
- Şahıs Zamirleri.
- Dönüşlülük zamiri.
- İşaret zamirleri.
- Belgisiz zamirler.
- Soru zamirleri.
- İlgi zamiri.
- İyelik zamiri.

Ne soru zamiri örnekleri?​

Ne soru zamiri örnekleri?
Soru Zamirlerinin Türleri, Özellikleri, Örnekleri
- Buraya nereden geldiniz?
- Nereden gelip nereye gidiyoruz?
- Burada kimi bekliyorsun?
- Bu masa neden yapılmış? (_tahtadan)
Zamir görevi nedir?​
Cümlede ismin yerini tutan, isim olmadığı halde isim gibi kullanılabilen kelimelere denir. Zamirler, cümle içinde isimlerin yerlerini tuttukları için onların bulunduğu görevlerde bulunabilirler; özne, yüklem, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç olabilirler.
Zamir nedir özellikleri nelerdir?​
Zamirlerin Özellikleri
- İsim soyludur.
- Bir ya da birden fazla ismin yerini tutarlar.
- Anlamdan çok görev yönü ağır basar.
- İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar.
- İsim çekim eklerini (hâl, iyelik, çoğul ekleri) -genellikle- alabilirler.
- Tekil ve çoğul şekilleri vardır.
- Dolayısıyla cümlede isim gibi kullanılabilirler.

Kendi zamiri nedir?​

Kendi zamiri nedir?
Dönüşlülük zamiri olan kelime kendi kelimesidir. Bu sebeple cümle içerisinde kendi kelimesi kullanıldığında isten etkilenen kişi aynı olacaktır. Dönüşlülük zamiri güçlü bir kişi zamiri olarak da açıklanmaktadır. Dilimizde zamirler zamir eklerini almazlar.

Belgisiz adıl nedir örnekler?​

Cümle içinde sıkça kullandığımız belgisiz adıllar şunlardır: Kimi,Kimileri, Kimse, Biri, Birisi, Birileri, Başkası, Başkaları, Bazısı, Birçoğu, Bir takımı, Birkaçı, Birazı, Herkes, Hepsi, Hepimiz, Hiçbiri, Herhangi biri, Her biri, Şey, Falan, Filan, Falanca… Örnek Cümleler: Biri gelse de masadakilerin birkaçını taşısa.

Belgisiz zamir nedir örnekler?​

Kendi belgisiz zamir mi?​

Kendi belgisiz zamir mi?
Dönüşlülük zamiri “kendi”dir. Bu zamir diğer zamirlerden farklı olarak bütün iyelik eklerini alabilir.
 
Zamirler, cümlelerde varlıkların adlarının yerine kullanılan kelimelerdir ve adların yerine getirdiği tüm fonksiyonları yerine getirebilirler. "Ben, sen, o, biz, siz, onlar", "kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri", "bu, şu, o", "kim, ne, biri" gibi kelimeler sıkça zamir olarak kullanılmaktadır.

Dönüşlülük zamiri, bir cümlede isimlerin yerine kullanılan ve kendi kendini belirten zamirlerdir. Örneğin; "Kendinizde bir hata görmüyorsunuz." veya "Bu durumu kendime kabul ettiremedim." gibi cümlelerde dönüşlülük zamirleri kullanılmıştır.

Belgisiz zamirler ise hangi varlığın yerini tam olarak tuttuğu belli olmayan zamirlerdir. "Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hiçbiri, herhangi biri, her biri" gibi kelimeler belgisiz zamirlerdir.

Zamirlerin türleri arasında; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri ve iyelik zamiri bulunmaktadır.

Zamirler cümlede ismin yerini tutan, isim olmadığı halde isim gibi kullanılabilen kelimelerdir. Zamirler, özne, yüklem, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç gibi isimlerin bulunduğu görevlerde kullanılabilirler.

Zamirlerin özellikleri arasında; isim soylu olmaları, bir veya daha fazla ismin yerini tutmaları, anlamdan çok görev yönlerinin ağır basması, geçici olarak isimlerin yerini tutmaları, isim çekim eklerini alabilmeleri, tekil ve çoğul şekillerinin olması ve cümlede isim gibi kullanılabilmeleri sayılabilir.
 
Geri
Üst