AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zamir olup olmadigini nasil anlariz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.358
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zamir olup olmadığını nasıl anlarız?​

Zamirlerin Özellikleri
- İsim soyludur.
- Bir ya da birden fazla ismin yerini tutarlar.
- Anlamdan çok görev yönü ağır basar.
- İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar.
- İsim çekim eklerini (hâl, iyelik, çoğul ekleri) -genellikle- alabilirler.
- Tekil ve çoğul şekilleri vardır.
- Dolayısıyla cümlede isim gibi kullanılabilirler.

Buraya ne zamiri?​

Buraya ne zamiri?
İşaret zamirleri Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi’dir: Şu, benim kardeşim. Orası çok uzak.

Benim kalemim zamir mi?​

Kişi zamirleriyle yapılan tamlamalarda bazen tamlanan sonundaki ekler söylenmez. Benim kalemim ® benim kalem.Yalnız 3.tekil ve çoğul Kişi zamirleriyle yapılan tamlamalarda tamlanan eki kaldırılamaz.Onun kalem,onların okul denemez.

Ben Sen O Biz Siz Onlar nedir?​

Ben Sen O Biz Siz Onlar nedir?
turkcemizin yegane yalin haldeki kisi zamirleri.

Kimseye zamir mi?​

Bu belgisiz zamirler şunlardır; – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.

Zamiri bulmak için hangi sorular sorulur?​

Zamiri bulmak için hangi sorular sorulur?
Hangi, nereye, kaç, kaçı, hangi, hangisi, ne, kim, neyi, kimi soru kelimeleridir.

Ne soru zamiri örnekleri?​

Diğer soru zamirleri şunlardır: Kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, nerede, nereden, kaçı, kaçımız, kaçınız, hangisi, hangimiz, hangileri, kaçıncı, kaçta, kaçtan… Örnek: Annem sana ne dedi?

Bir zamir mi?​

Bir zamir mi?

Kendi kendine zamir mi?​

– Biz: Kendi-miz olarak miz ekini alabilir. – Siz: Kendi-niz olarak -niz ekini alabilir. – Onlar: Kendi-leri olarak -leri ekini alabilir. Dönüşlülük zamiri şahısları pekiştirerek, fiildeki işlerin özne tarafından yapıldığını bildiren zamirlerdir. ”Kendi” dönüşlülük zamiridir.

Diğerleri zamir mi?​

Diğerleri zamir mi?
– Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır. Belgisiz zamirler isim tamlamasında tamlayanı veya tamlananı olarak kullanılabilir.

Onu bir zamir mi?​

UYARI: “O” ve “onlar” zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur. *Onu çöpe atan ondan başkası olamaz. *Onu bu yörede sadece onlar dokur.

Bu kişi zamiri olur mu?​

Bu kişi zamiri olur mu?
İsimleri, yerini işaret yoluyla, göstererek tutan zamirlerdir. Gösterme adılları tekil ve çoğul olarak kullanılabilir. Asıl işaret zamirleri “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar” dır. “Bu bana dedemden kaldı.”

Kişi zamiri nedir örnekler?​

Kişi zamiri, insanın yerini tutan zamirlerdir. Kişi zamirleri, ben, sen, o, biz, siz, onlar şeklindedir. Zamirler isimlerin yerine kullanılır.

Soru zamiri nasıl bulunur?​

Soru zamiri nasıl bulunur?
İsimlerin yerini soru şeklinde temsil eden, onların soru şeklindeki karşılıkları olan, onları soru halinde ifade eden kelimelerdir. “Ne” , “kim” soru kelimeleri ve bunların çekimlenmiş şekilleriyle “hangisi, kaçı…” gibi soru kelimeleri soru zamiri olarak kullanılmaktadır.
 
Zamirler, dilbilgisinde önemli bir konudur ve cümlede isimlerin yerini tutarlar. Zamirlerin özellikleri arasında isim soylu olmaları, bir ya da birden fazla ismin yerini tutmaları, anlamdan çok görev yönünün ağır basması, isimlerin yerini geçici olarak tutmaları gibi özellikler bulunmaktadır. Ayrıca tekil ve çoğul şekilleri olduğu için cümlede isim gibi kullanılabilirler.

İşaret zamirleri ise varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki işaret zamirleri arasında "bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi, öylesi" gibi kelimeler bulunmaktadır. Örneğin, "Şu, benim kardeşim." cümlesinde "şu" işaret zamiri kullanılmıştır.

Kişi zamirleri ise Türkçenin yalın haldeki kişi zamirleridir. "Ben, sen, o, biz, siz, onlar" şeklindeki kişi zamirleri, isimlerin yerine kullanılarak ifadeyi sadeleştirir ve kişileri belirtir.

Belgisiz zamirler ise isim tamlamasında tamlayanı veya tamlananı olarak kullanılabilir. Örnek olarak "Kimseye, hiçbiri, biri, herkes, herhangi biri" gibi belgisiz zamirler cümle içinde belirsizlik ifade etmek için kullanılabilir.

Zamiri bulmak için hangi sorular sorulur sorusuna cevap olarak "Hangi, nereye, kaç, kaçı, hangi, hangisi, ne, kim, neyi, kimi" gibi soru kelimeleri kullanılabilir. Örneğin "Ne soru zamiri örnekleri?" sorusunda "Kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, kaçı..." gibi soru zamirleri örnekleri verilebilir.

Diğer yandan, dönüşlülük zamirleri şahısları pekiştirerek fiildeki işlerin özne tarafından yapıldığını bildiren zamirlerdir. Örneğin, "Kendi" dönüşlülük zamiridir ve "Biz: Kendi-miz, Siz: Kendi-niz, Onlar: Kendi-leri" gibi şekillerde kullanılabilir.

Son olarak, "Bu kişi zamiri olur mu?" sorusuna verilecek yanıtta, gösterme adılları olan "bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar" gibi kelimelerin yerini işaret yoluyla gösteren zamirler olduğu belirtilir. Bu zamirler, tekil ve çoğul olarak kullanılabilir. Örneğin, "Bu bana dedemden kaldı." cümlesinde "bu" zamiri kullanılmıştır.

Zamirlerin çeşitleri ve özellikleriyle ilgili bilgilerinizi genişletmek isterseniz, konuya ilişkin dilbilgisi kaynaklarına başvurabilirsiniz.
 
Geri
Üst