AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zamanasimina Ugrayan mevduat geri alinabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.905
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zamanaşımına Uğrayan mevduat geri alınabilir mi?​

Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacakların İadesi Olur Mu? TMSFye gelir kaydedilen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların, sehven TMSFye devredilenler hariç, sahiplerine iadesi mümkün değildir.

Bankalara yatırdıktan sonra 10 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmayan hesaplardaki paralar 10 yılın sonunda ne olur?​

Söz konusu işlem görmeyen hesaplar 10 yıl sonra ise zaman aşımına uğrayarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrediliyor, TMSF’ye gelir kaydedilen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların, sehven devredilenler hariç, sahiplerine iadesi ise mümkün olmuyordu.

Bankalarda unutulan paralar ne olur?​

Bankalarda unutulan paralar ne olur?
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile zaman aşımı nedeniyle TMSF’ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilen alacak ve emanetlerin, hak sahiplerinin talepleri durumunda iade edilerek mülkiyet hakkının güvence altına alınıyor.

Bankalarda unutulan mevduat ne kadar bekler?​

Bankalarda unutulan mevduat ne kadar bekler?
10/4: Bankalar nezdindeki her türlü mevduat, emanet ve alacaklardan en son ta- lep, işlem veya mudiin herhangi bir şekilde yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.

Mevduat hesapları son işlem tarihinden itibaren kaç yıllık zaman aşımına tabidir?​

Halbank’tan yapılan açıklamada ise şöyle denildi: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre, Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.

Zaman aşımına uğrayan mevduat hesapları hangi kuruma devredilir?​

Bankada ne kadar para var?​

Bankada ne kadar para var?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil) 8 Ekim ile biten haftada 16 milyar 342 milyon 177 bin lira artarak 4 trilyon 241 milyar 330 milyon 472 bin liraya çıktı.

Unutulan banka hesapları nasıl öğrenilir?​

Unutulan banka hesapları nasıl öğrenilir?
Türkiye Bankalar Birliği açıkladı, zaman aşımına uğramadan unuttuğunuz banka hesaplarındaki paranızı en kısa zamanda almanız gerekiyor. Banka hesaplarınızı ve bu hesaplarda para unutup unutmadığınızı www.zamanasimi.org/tbb adresine girerek kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Bankacılık işlemlerinde zamanaşımı süresi ne kadardır?​

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.

Zaman aşımı süresi ne kadardır?​

Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 12 yıl 6 ay, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 7 yıl 6 ay, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 4 yıl.

Mevduat Hesabı Ne zaman zaman aşımına uğrar?​

Mevduat Hesabı Ne zaman zaman aşımına uğrar?
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre, Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.
 
Bankalara yatırılan ve 10 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmayan hesaplardaki paralar 10 yılın sonunda zaman aşımına uğrayarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrediliyor. Bu durumda, söz konusu hesaplar için artık sahiplerine iade işlemi mümkün olmamaktadır.

Bankalarda unutulan paralar, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile diğer ilgili kanunlar kapsamında belirli süreler sonunda zaman aşımına uğrayarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na veya Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne devredilebilir. Ancak, bu paraların hak sahipleri talepte bulunduklarında iade edilerek mülkiyet hakkı korunabilmektedir.

Bankalarda unutulan mevduatlar da aynı şekilde Bankacılık Kanunu'na göre belirli bir süre (genellikle 10 yıl) bekledikten sonra zaman aşımına uğrayabilir ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilebilir.

Banka hesaplarından hak sahibinin en son talebi veya işlemi tarihinden itibaren 10 yıl içinde herhangi bir arama yapılmadığında zaman aşımına uğrayabilir. Bu durumda, ilgili mevduat hesapları zaman aşımına uğradığında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilebilir.

Zaman aşımına uğrayan mevduat hesapları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilir.

Banka hesaplarınızda unutulan paraları öğrenmek için Türkiye Bankalar Birliği'nin www.zamanasimi.org/tbb adresini ziyaret ederek kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Bankacılık işlemlerinde zaman aşımı süresi, Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, hak sahibinin en son talebi veya işlemi tarihinden itibaren 10 yıldır.

Mevcut kanuna göre, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 12 yıl 6 ay, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 7 yıl 6 ay, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda ise 4 yıl zaman aşımı süresi geçerlidir.

Mevduat hesapları, hak sahibinin en son talebi, işlemi veya yazılı talimatının tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmadığı durumlarda zaman aşımına uğrayabilir. Bu durumda, ilgili hesaplar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilebilir.
 
Geri
Üst