AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Zamanasimi defi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.920
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Zamanaşımı defi nedir?​

ZAMAN AŞIMI DEFİ Esas No. Karar No. ÖZETİ Uygulamada, fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması, dava açma tekniği bakımından, tümü ihlal ya da inkâr olunan hakkın ancak bir bölümünün dava edilmesi, diğer bölümüne ait dava ve talep hakkının bazı nedenlerle geleceğe bırakılması anlamına gelir.

Zamanaşımı defi nasıl ileri sürülür?​

Ancak 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlükte olduğu dönemde 319 uncu madde hükmü uyarınca savunmanın değiştirilmesi yasağı cevap dilekçesinin verilmesiyle başlayacağından, zamanaşımı defi cevap dilekçesi ile ileri sürülmelidir.
Zaman aşımını kesen sebepler nelerdir?​
“Aşağıdaki durumlarda zamanaşımı kesilir:
- Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse.
- Alacaklı, dava veya def’i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa, icra takibinde bulunmuşsa ya da iflas masasına başvurmuşsa.”

Davanın usulden reddi halinde zamanaşımı kesilir mi?​

Davanın usulden reddi halinde zamanaşımı kesilir mi?
Fakat usulden ret kararı kesinleştiğinde hiç dava açılmamış gibi sonuç doğacağından, zamanaşımı süresi dolmuş ise davanın reddi ile davanın açılmış olmasına ilişkin maddi sonuçlar ortadan kalkacağı için; yani temerrüt ve zamanaşımını kesme olgusu ortadan kalkacağı için artık dava açılması mümkün olmayacaktır.

Zaman aşımı defi mi itiraz mı?​

Zaman aşımı defi mi itiraz mı?
Zamanaşımı def’inin ne zaman ileri sürüleceği hususunda mevzuatımızda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun ilk itirazları düzenleyen 116. maddesinde de zamanaşımı ilk itiraz olarak sayılmamıştır.

Defi hakkı ne demek?​

Def’i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def’ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.

Zamanaşımı defi en geç ne zamana kadar ileri sürülebilir?​

Bir başka anlatımla zamanaşımı itirazı, tüm maddi vakıalara ilişkin beyanlarda olduğu gibi, savunmanın değiştirilmesi yasağının başladığı ana kadar yapılabilecektir.
Islaha karşı zamanaşımı defi ileri sürülebilir mi?​
ÖZET: Dava konusunun ıslah yolu ile artırılması ek dava olarak nitelendirilemez. Bu nedenle, ancak davaya karşı ileri sürülebilecek zamanaşımı defi, ıslaha karşı ileri sürülemez.

Zamanaşımını durduran haller nelerdir?​

Zamanaşımını durduran haller nelerdir?
Tahsil Zamanaşımını Kesen Haller (AATUHK, m. 103) :
- Borçlunun ödeme yapması,
- Haciz uygulanması,
- Cebren tahsil ve takip işlemleri sonucunda yapılan her çeşit tahsilât,
- Ödeme emri tebliği,
- Mal bildirimi, mal edinme ve mal artmalarının bildirilmesi,

Zamanaşımının durması ve kesilmesi ne demek?​

Zamanaşımının durması ve kesilmesi ne demek?
Zaman aşımının durması sürenin olduğu yerde kalması, durma sebebinin gerçekleşmesinin ardından yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Zaman aşımının kesilmesi ise, kesilme sebebi gerçekleşene değin geçen sürenin yanması ve kesilme sebebiyle birlikte yeni bir sürenin başlaması anlamındadır.

Zaman aşımı itirazı nereye yapılır?​

İİK.nun 33/a-2. maddesi uyarınca; “Alacaklı, icranın geri bırakılması kararının kesinleştiğinin kendisine tebliğinden sonra, zamanaşımının vaki olmadığını ispat sadedinde ve 7 gün içinde umumi mahkemelerde dava açabilir.

DeFi hak nedir hukuk?​

Hukukta defi hakkı alacaklıya tanınan hakların yanında borçluya da bazı haklar tanınmasıdır. Defi hakkı borçlunun yapacağı ve yapması gereken ifadan bazı özel şeyler öne sürerek kaçınmasıdır.
Def i hacet lafzı ne demek?​
Aptes bozmak. Tuvalet ihtiyacını gidermek.
 
Zamanaşımı defi, hukuk alanında dava esnasında kullanılan bir terimdir. Genel olarak, bir hakka dayalı taleplerin zamanaşımına uğramış olması durumunda, bu hakların bir kısmını henüz talep etmemiş olma hakkı anlamına gelir. Yani, bir kişi fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak, bir hakkı talep ederken diğerlerini ileri sürmezse, bunun geleceğe bırakılması anlamına gelir.

Zamanaşımı defi, genellikle cevap dilekçesi ile ileri sürülür. Özellikle 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu döneminde, savunmanın değiştirilmesi yasağı cevap dilekçesinin verilmesiyle başladığı için, zamanaşımı defi bu dilekçe ile ileri sürülmelidir.

Zamanaşımını kesen sebepler arasında borçlunun borcu ikrar etmesi, alacaklının mahkemeye veya hakeme başvurması gibi durumlar yer almaktadır. Bu durumlar zamanaşımını durduran haller arasında yer alır ve zamanaşımı süresini yeniden başlatır.

Davanın usulden reddi halinde ise zamanaşımı kesilmez. Usulden ret kararı kesinleştiğinde dava açılmamış gibi sonuç doğacağından, zamanaşımı süresi dolmuşsa davanın reddi ile davanın açılmış olmasına ilişkin maddi sonuçlar ortadan kalkar.

Zamanaşımı defi ile zamanaşımı itirazı arasındaki fark mevzuatta net bir şekilde belirtilmemiştir. Ancak genel olarak, zamanaşımı defi daha çok hukuki bir savunma olarak karşımıza çıkar. Zamanaşımı defi ne zaman ileri sürüleceği konusunda da belirli bir düzenleme bulunmamaktadır.

Defi hakkı ise, borçlunun borç ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Defi, borçluya tanınmış bir haktır ve borçlanılan edimi ifa etmekten kaçınma imkanı verir. Def'iler, alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddi hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma gibi özelliklere sahiptir.

Zamanaşımı defi en geç savunmanın değiştirilmesi yasağının başladığı ana kadar ileri sürülebilir. Islaha karşı ise zamanaşımı defi ileri sürülemez çünkü ıslah yoluyla artırılan hususlar ek dava olarak kabul edilmez.

Zamanaşımını durduran haller arasında borçlunun ödeme yapması, haciz uygulanması, cebren tahsil işlemleri, ödeme emri tebliği gibi durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar zamanaşımını geçici olarak durdurarak zaman aşımı süresini sıfırlar ve yeniden başlatır.

Zamanaşımının durması, sürenin bir sebeple durması ve daha sonra tekrar işlemeye başlaması anlamına gelirken, zamanaşımının kesilmesi ise bir kesilme sebebinin gerçekleşmesiyle birlikte geçen sürenin yanması ve yeni bir sürenin başlaması anlamına gelir.

Zamanaşımı itirazı genel olarak umumi mahkemelerde yapılır. İcra ve İflas Kanunu'na göre alacaklı, icra takibinin geri bırakılması kararının kendisine tebliğinden sonra zamanaşımının gerçekleşmediğini ispat etmek için ve 7 gün içinde umumi mahkemelerde dava açabilir.
 
Geri
Üst